Mer muskler till Konkurrensverket

Publicerad 1 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Förslaget ska ge förutsättningar för en effektivare tillsyn, enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild
Förslaget ska ge förutsättningar för en effektivare tillsyn, enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S). ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Konkurrensverket ska få mer muskler, enligt ett förslag som regeringen överlämnat till Lagrådet.

Det går ut på att ge Konkurrensverket större besluts- och utredningsbefogenheter i tillsynsarbetet och när överträdelser undanröjs både i Sverige och inom EU, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket får enligt förslaget bland annat befogenhet att fatta beslut i ärenden om konkurrensskadeavgift.

Det kommer även att bli lättare för Konkurrensverket att få tag på företag som överträder reglerna och som är etablerade i ett annat EU-land, till exempel i ärenden där de ska driva in betalning av en beslutad konkurrensskadeavgift.

Förslaget ligger i linje med ett EU-direktiv som syftar till att säkerställa att den inre marknaden fungerar väl.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.