Seriefiguren Mafaldas skapare är död

Publicerad 1 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Den argentinske serieskaparen Quino bredvid sin seriefigur Mafalda. Quino avled på onsdagen 88 år gammal.
Den argentinske serieskaparen Quino bredvid sin seriefigur Mafalda. Quino avled på onsdagen 88 år gammal.Foto: Eduardo Di Baia/AP/TT

Den argentinske serieskaparen Joaquin Salvador Lavado, känd under pseudonymen Quino, har avlidit 88 år gammal.

1964 skapade han serien Mafalda, som nådde stor popularitet och publicerades i tidningar i Latinamerika, Europa och Asien. Seriefiguren Mafalda är en sexårig tjej som hatar kommunism och soppa, men älskar The Beatles. I serien reflekterar Mafalda, inte sällan ironiskt, över världsläget med en önskan om fred på jorden. Serien lades ner 1973.

Quino föddes i Mendoza i Argentina 1932 och fick sin första serie publicerad som 18-åring. Efter militärkuppen i Argentina 1976 flydde han till Milano i Italien och blev sedan spansk medborgare 1990.

Senare i sitt liv bodde han i Buenos Aires, Milano, Madrid och Paris, innan han valde att återvända till födelseorten Mendoza – där han somnade in.

"Quino är död. Alla goda människor i landet och i världen kommer att sörja honom", skriver hans förläggare Daniel Divinsky på Twitter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.