Även scenarbetare får ta del av krisstöd

Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Författarfonden, Bildupphovsrätt i Sverige, Sametinget och Filminstitutet blir de myndigheter som ska fördela krisstödet till kultursektorn i höst.
– De här pengarna betyder att filmbolagen kan börja tänka mer långsiktigt, säger Filminstitutets vd Anna Serner.
Publicerad 2 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Amanda Lind (MP).
Amanda Lind (MP).Foto: Pontus Lundahl/TT

Krisstödet till kultursektorn kommer att fördelas via ett antal myndigheter, meddelar kulturminister Amanda Lind (MP) på en pressträff på fredagen.

Kulturrådet ska fördela 881 miljoner kronor av krisstödet på 1,5 miljarder till kultursektorn. Upp till 80 miljoner av dessa ska gå till som stöd till att kunna genomföra smittsäkra evenemang.

Kulturrådet ska även dela ut pengar som kompensation för uteblivna intäkter.

– Kulturen har visat stor kunskap, engagemang och ansvarskänsla för att genomföra smittsäkra evenemang. Men att göra det kan också innebära merkostnader, säger Amanda Lind.

Dessutom ska rådet få en pott pengar att fördela till kulturlivet utifrån de behov som finns.

Scenarbetarna gynnas

Ljud-, ljus och scentekniker och andra scenarbetare, som tidigare fallit mellan stolarna, ska också kunna omfattas av stödet. Den nyheten glädjer Musikerförbundet.

– De har varit bortglömda tidigare, de har sökt men fått avslag. Det är bra att man har lyssnat på det. Det är också bra att man backat från kravet på dokumenterad inkomst, våra medlemmars pengar kommer udda jämfört med övriga arbetsmarknaden, säger Mattias Qvarsell, förhandlingsansvarig på Musikerförbundet.

Stödet till scenteknikerna utgår från de lärdomar som drogs vid den förra krisstödsutbetalningen tidigare i år. Då fick regeringen även kritik för att främst stora etablerade artister fick ta del av stödpengarna.

TT: Kommer inte beskedet för sent för scenteknikerna?

– Regeringen har beslutat om ett särskilt stöd för egenföretagare med egen firma och det kommer att beröra väldigt många inom kultursektorn. Men nu kan Kulturrådet också som ett komplement tilldela stöd till just de typer av kulturarbetare som har sin huvudsakliga inkomst från kulturen som är helt nödvändiga för att kulturarrangemang ska kunna genomföras, säger Amanda Lind.

"Väldigt lyckliga"

375 miljoner kronor fördelas av Filminstitutet. En del av pengarna går till att kompensera biografer, distributörer och filmfestivaler för inkomstbortfall. Nytt är att krisstödet nu även ska kunna gå till producenter.

– Vi är väldigt lyckliga för dagens besked. SFI har fått 25 procent av pengarna, vilket visar att departementet lyssnat och förstått. Nu kan produktionsbolagen få upp näsan ovanför vattenytan och fundera inte bara på hur de ska komma ut ur krisen men också hur vi kan möta publiken på nya sätt och bli angelägna för fler, säger Filminstitutets vd Anna Serner.

Andra myndigheter som får pengar att fördela är Författarfonden och Bildupphovsrätt i Sverige. Dessutom får Sametinget 4 miljoner kronor att dela ut som stöd till samisk kultur.

– Den samiska kulturen har drabbats hårt av pandemin. Det här är också ekonomiskt sköra verksamheter som ofta drivs ideellt, ofta på glesbygden, säger Amanda Lind.

Konstnärsnämnden får i uppdrag att fördela 200 miljoner kronor. De pengarna ska fördelas till konstnärer och kulturskapare som krisstipendier. Författarfonden fördelar 30 miljoner kronor medan 10 miljoner avsätts till individuella visningsersättningen och fördelas av Bildupphovsrätt.

200 miljoner kronor av krisstödet fördelas av Konstnärsnämnden till enskilda kulturskapare. Scenkonstallianserna tillförs 20 miljoner kronor och centrumbildningarna 10 miljoner i syfte att stärka arbetsmarknaden för kulturskapare.

Sara Haldert/TT

Miranda Sigander/TT

Erika Josefsson/TT

Viktor Andersson/TT

Anna Serner. Arkivbild.
Anna Serner. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Fakta: Kulturens krisstöd

Fakta: Kulturens krisstöd

Den 9 september meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att kultursektorn får 1,5 miljarder kronor extra i krisstöd i år. En miljard kronor av krisstödet avsätts till ett särskilt stimulansstöd för omställning och återstart av kulturlivet.

Totalt skjuts 3,4 miljarder kronor till för att kultursektorn ska klara de kommande åren.

Höstens krisstöd fördelas enligt följande: Statens kulturråd fördelar 881 miljoner kronor, Filminstitutet 375 miljoner, Konstnärsnämnden 200 miljoner, Författarfonden 30 miljoner, Scenkonstallianserna och centrumbildningarna 30 miljoner och Sametinget 4 miljoner.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.