Ekonomi

Bostadspriserna fortsätter uppåt

Priserna på både hus och lägenheter har stigit i år, trots covid-19-pandemin, enligt SBAB och Booli. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Bostadspriserna fortsätter uppåt i september, enligt ett index från bolåneinstituet SBAB och bostadssajten Booli.com.

Undantaget är regionen södra Sverige där lägenhetspriserna sjönk med 0,3 procent och huspriserna med 0,6 procent i september jämfört med månaden före.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Volvo bildar allians med Isuzu

Martin Lundstedt, Volvos vd. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Lastbilsjätten Volvo har skrivit på ett avtal om en allians med japanska Isuzu. I överenskommelsen ingå att Isuzu köper UD Trucks av Volvo för cirka 20 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Avtalet följer på den avsiktsförklaring som tecknades för snart ett år sedan.

"Jag har stora förväntningar på denna strategiska allians, som kommer att göra Volvokoncernen och Isuzu Motors ännu mer konkurrenskraftiga inom sina respektive marknader och segment. Detta är en möjlighet att dela på teknikinvesteringar och att hjälpa varandra att växa", skriver Volvochefen Martin Lundstedt i en kommentar.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Stora fall på Asiens börser

Asiens ledande börser föll ordentligt. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asiens ledande börser avslutade veckan med rejält fallande kurser. Den ökade virussmittan och osäkerheten kring utgången i USA-valet ligger bakom.

I Tokyo stängde Nikkei 225-indexet 1,5 procent ned. I Seoul var nedgången 2,6 procent, vilket gjorde att oktober slutade på minus, den första månaden på minus på över ett halvår. I Taiwan föll ledande index med 0,9 procent.

Även i Hongkong var det dystert, Hang Seng-indexet låg vid 7.30-tiden svensk tid på minus 1,8 procent medan kompositindex i Shanghai hade fallit med 1,4 procent.

Ekonomi

Lägre vinst för Lundin Energy

Alex Schneiter, vd för Lundin Petroleum. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Olje- och gasbolaget Lundin Energy redovisar en vinst efter skatt på 212 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,9 miljarder kronor, för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 520 miljoner dollar motsvarande period 2019.

Intäkterna sjönk kraftigt till 687 miljoner dollar, jämfört med 1 215 miljoner dollar ett år tidigare.

Bolaget höjer sin produktionsprognos för helåret.

"Efter ett instabilt och oförutsägbart första halvår 2020, karaktäriserades det tredje kvartalet av finansiell och operativ disciplin och vi har kunnat dra fördel av vår strama kostnadskontroll och produktionseffektivitet", skriver avgående vd Alex Schneiter i en kommentar.

Ekonomi

Regeringen skjuter till miljarder för covid-test

Regeringen lovar tre miljarder ytterligare för att bekosta covid-tester. Arkivbild.
Foto: Jil Yngland/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen lovar tre miljarder ytterligare för att bekosta covid-testning, rapporterar TV4 Nyheterna.

De pengar som tidigare satsats håller på att ta slut och tillskottet i kassan beräknas räcka året ut.

Samtidigt ökar trycket på att få testa sig, både för pågående infektion och för antikroppar, i samband med att smittspridningen tar fart igen.

– Vi tar på oss de kostnader som regionerna har för testning så att man kan upprätthålla den nivån man behöver, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP) till TV4 Nyheterna.

Sammanlagt kommer 9,8 miljarder kronor ur statskassan ha använts för att bekosta testning och smittspårning under 2020.

Budgeten för tester och smittspårning nästa år är i nuläget satt till två miljarder kronor.

– Vi har gått fram med många extra ändringsbudgetar i år på grund av oförutsedda utgifter. Den här pandemin utvecklar sig hela tiden, situationen är extraordinär och vi får ha en beredskap för att lägga ändringsbudgetar nästa år också, säger Isabella Lövin till TV4 Nyheterna.

Ellinor Knoxborn/TT

Ekonomi

Explosionsartad försäljning av halloweenpynt

Försäljningen av halloweenpynt har ökat explosionsartat i år. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Pandemin sätter stopp för stora fester och "bus eller godis" – men svenskarna verkar ladda för halloween ändå. Försäljningen av pynt för hemmet har nämligen skjutit i höjden i år, rapporterar SVT Nyheter.

På Buttericks har försäljningen av dekorationer i form av skelett och gravstenar ökat med 40 procent jämfört med förra året. Liknande trender syns på Partykungen och Party Land.

– Vi ser att fler väljer att fira i sitt hem i stället för på stan, vilket inte minst syns på försäljningen av Halloweendekorationer som fullständigt exploderat i år, säger Joel Svensson, vd för Partykungen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Ekonomi

Fortsatt stigande bopriser i oktober

Fortsatt bra fart på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Prisuppgången på bostäder fortsätter och antalet affärer likaså, visar nya siffror för huvudstaden.

I oktober steg priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun med en procent jämfört med månaden innan, enligt Danske Bank. Rensat för säsongseffekter var uppgången 0,8 procent, vilket var en aningen lägre ökningstakt än månaden före.

Men med tanke på den tilltagande coronasmittan mot slutet av oktober får bostadsmarknaden beskrivas som fortsatt stark, enligt bankens chefsekonom Michael Grahn.

"Osäkerheten i närtid är stor med accelererande antal covid19-fall både inhemskt och globalt, osäkra börser och en svårbedömd utgång i det amerikanska valet. Trots det räknar vi med fortsatt stigande priser under resten av året", skriver Michael Grahn i en kommentar.

Även antalet bostadsaffärer ligger fortsatt kvar på höga nivåer, 15 procent fler än samma månad i fjol och 30 procent fler än oktober 2018.

Uppgifterna baseras på uppgifter från bostadssajten Hemnet och analysföretaget Valueguard.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Fler bilar trots mer hemmajobb

Rekordmånga begagnade bilar säljs just nu. Arkivbild.
Foto: Leo Sellén / TT
Ekonomi
Ekonomi Antalet bilar på svenska vägar har ökat under pandemin – trots att fler jobbar hemma.
– Oroande, tycker Naturskyddsföreningen.

– Under mina tio år i branschen har jag aldrig upplevt något liknande, säger Daniel Odsberg på Kvdbil, en handelsplats för begagnade bilar.

Ny statistik visar försäljningen i hela landet under det tredje kvartalet i år. Ökningen jämfört med samma kvartal förra året var drygt åtta procent. Över 393 000 begagnade bilar bytte ägare, vilket är nytt rekord.

Bakom den ökade försäljningen står framför allt kvinnor och storstadsbor.

Kvinnor bakom ökningen

Daniel Odsberg ser en tydlig förklaring: pandemin.

– Det kan inte vara något annat. Många hushåll har behövt anpassa sin ekonomi. Och fler åker i privata fordon för att minska smittspridningen. Då är det naturligt att de största ökningarna sker i grupper som vanligtvis reser mer kollektivt, säger han.

Stor andel dieselbilar

Nio av tio sålda begagnade bilar går fortfarande på bensin eller diesel. Dieselbilar ökade starkt i statistiken.

– Det kan bero på att många företag i våras valde att avvakta med att byta ut sina leasingbilar på grund av den ekonomiska osäkerheten, säger Daniel Odsberg.

Försäljningen av nya bilar är ungefär densamma som före pandemin. Och eftersom marknaden för begagnat samtidigt ökar innebär det att antalet bilar på de svenska vägarna faktiskt har ökat med 50 000 det senaste året, enligt Transportstyrelsen – trots att många arbetar hemifrån och rör sig mindre i samhället.

Vanor består

Daniel Odsberg tror att ökningen består.

– Folk vänjer sig vid att åka bil. När du vant dig vid den friheten är det svårt att gå tillbaka.

Det tror David Kihlberg, chef för klimatavdelningen på Naturskyddsföreningen, också. Han menar att minskat, inte ökat, bilåkande krävs för att klara klimatomställningen.

– Det är oroande att vi nu riskerar att skapa ohållbara vanor som lever kvar länge efter corona. Politikerna borde hjälpa till att etablera hållbara vanor, som ökad kapacitet i kollektivtrafiken, underlättande av distansarbete och cykelfrämjande insatser, säger han.

Jonas Fredén/TT

FAKTA

Begagnade bilar slår rekord

Antalet bilar på vägarna i Sverige har ökat med cirka en procent från september 2019 till september 2020. I september fanns 5,1 miljoner bilar registrerade.

Totalt bytte 393 613 bilar ägare under det tredje kvartalet i år, en ökning med åtta procent jämfört med samma kvartal 2019.

Antalet kvinnor som köpte en begagnad bil ökade med tolv procent.

Män ökade sina köp med sex procent.

Antalet sålda laddhybrider ökade med 80 procent.

Priserna ökade med 14 procent jämfört med september 2019.

Källa: Bilregistret och SCB.

Ekonomi

Lösenord såldes på nätet före it-läcka

Gunnebo utsattes tidigare i år för en cyberattack. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Ekonomi
Ekonomi Den stora läcka av datamaterial från säkerhetsföretaget Gunnebo som avslöjades tidigare i veckan föregicks av att ett lösenord till företaget såldes av kriminella grupper på internet. Det skriver Dagens Nyheter.
PREMIUM

Tidningen har tidigare avslöjat att Gunnebo i slutet av augusti upptäckte dataintrånget och att läckan skedde i september. Nu kommer nya uppgifter om att säkerhetsföretaget i mars i år tipsades om att lösenordet till en server spritts till kriminella.

Då kontaktades Gunnebo enligt DN av en amerikansk expert på it-säkerhet som sade att han hade uppgifter om att lösenordet sålts till en grupp specialiserad på att utpressa hackade företag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL