Skåne

Covidtesterna: Bara två procent i Skåne är smittade

Eva Melander, smittskyddsläkare konstaterar att covid-fallen åter ökar i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
SKÅNE Covid-smittan ökar åter i Skåne.
Men bland de som testar sig är sjukdomsfallen få - bara två procent av alla som lämnar prov konstateras ha en covid 19-infektion.

Region Skåne hänvisar till den senaste tidens situation med hyfsat stabila siffror. Men nu verkar det som om covidfallen ökar även i Skåne.

Under september har antalet fall legat på i genomsnitt mellan 30 och 40 nya fall per dag, men de senaste dagarna har det ökat till omkring 50 nya fall per dag. Vid middagstid i fredags hade antalet fall ökat med 77 det senaste dygnet, enligt statistiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Hur hälsar du nuförtiden?

Foto: Jessica Gow/TT
Skåne
Kävlinge
Staffanstorp
Kävlinge/Staffanstorp Vinka? Japansk bugning? Sparka på anklarna och få balansträning på köpet? Skånskan undrar hur folk i Kävlinge och Staffanstorp gör nu när handhälsning blivit omodern.

Annsofie Thuresson (M) har regelbundet möten i Kävlinges omsorgsnämnd, där hon är ordförande.

– Det sitter i ryggmärgen att man ska gå runt och ta i hand, men det gör man inte nu längre, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Nu välkomnas besökare i den skånska vården

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Från och med torsdagen den 1 oktober öppnar den skånska vården för besökare och medföljande till patienter. Men strikta regler gäller - och inte alla avdelningar kommer att godkänna besök.

Lokala riktlinjer kommer att gälla när besöksförbudet som infördes den 12 mars, nu hävs på torsdagen. Det kan exempelvis bero på hur om patienterna är känsliga för infektioner eller om lokalen är utformat på ett sätt som inte går i linje med de riktlinjer som tagits fram för besöken. Pia Lundbom som är hälso- och sjukvårdsdirektör, vädjar nu om skåningarnas hjälp för att göra besöken säkra.

– Nu behöver vi skåningarnas hjälp för att kunna få till säkra besök i vården. Eftersom vi vet att vi måste leva med covid-19 en längre tid behöver vi öppna upp för besök, men det sker under kontrollerade former. Jag har en stor tilltro att skåningarna följer de riktlinjer som finns för att säkra besök i vården. Vi kommer att följa noga hur det går och kan snabbt behöva ändra reglerna igen om vi ser att smittspridningen ökar, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

De har skapat en riktig skräckvärld i Åstorp

En liten del av det menageri av otäckheter som finns på vandringen.
Foto: Claes Hall
Skåne
feature
ÅSTORP Så här i Halloweentider är det ingen ovanlig syn att se monster och spöken spankulera på gator och torg. Några som tagit vara på trenden och skruvat skrämseltemat ett varv till, är företaget Factory of fear, Sweden. De har förvandlat en gammal byggnad i Åstorp till en riktig skräckvärld. Vi följer med på premiärturen. Följ med om ni vågar.

Det är full rulle i skräckfabriken. Överallt gör monster och allehanda spöken sig i ordning för den allra första turen. I det lite lugnare rekvisitaförrådet står Micke P. Wilson och byter om. Han driver egna skräckevent och är här som konstnärlig rådgivare - och agerar obehaglig ciceron under vandringen.

– Jag kom med i det här genom min barndomskamrat Joakim Andersson. Han, Dennis Christensson och Niclas Svanberg startade projektet för två år sedan.

Tandläkarskräck är det många som har och det utnyttjas till max.
Foto: Claes Hall

Nämnda Niclas kommer in och river av några blad toapapper från en rulle. Det ska bli ett sår, säger han och försvinner ut till sminket. En kvinna med blodigt förkläde skyndar förbi. Det är lätt att bli distraherad. Micke berättar att det är femton frivilliga som ställer upp och skräms, och att man övat i ett helt år.

– Alla gör ju det här på sin fritid så det tar tid. Är man intresserad av att vara med är det bara att höra av sig.

Huset de håller till i är en gammal lokalförening som stått tom. Där har de byggt upp miljöer och scenarios i gångar som inte lämpar sig för de lättskrämda. Alla skräck-klichéer man kan tänka sig förekommer. Niclas som just nu sminkas berättar om upplägget.

Clownen ser kanske glad ut, men vänta bara.
Foto: Claes Hall

– Alla är ju rädda för någonting och vi har något för varje fobi och rädsla. Vi bjöd in politiker förra veckan och de blev väldigt skrämda, säger han nöjt, men tystnar när det ska klippas i det påklistrade toapappret och vi får se såret växa fram.

Åldersgränsen för att gå rundan ligger på tretton år och säkerheten är a och o, både vad gäller utrymning och corona.

– Vi har rep med öglor som man får hålla i. Alla får en mask och gummihandskar och det är max sex stycken i en runda, säger Niclas.

Intresset för att bli skrämd är något som bara ökar.

Han betonar att det också är viktigt med fingertoppskänsla i skrämmandet.

– Ser man att någon blir riktigt rädd drar man ner lite på agerandet och vise versa.

En gigantisk teddybjörn glider förbi och i bakgrunden hörs ett vansinnesskratt. Någon otäcking övar uppenbarligen ordentligt. Och mycket övande har det blivit. Maja Svorono, sexton år, är vitsminkad och bär en lång, vit klänning (vill inte avslöja exakt vad hon är).

– Jag har varit med från början. Man tilldelas en figur och sedan får man skapa mycket själv. Jag älskar min roll, ler hon och ser lite otäckt snäll ut.

Mycket blod och gore förekommer, så varning för kräsmagade.
Foto: Claes Hall

Enligt Niclas är intresset för att bli skrämd något som bara ökar.

– Alla rundor är utsålda idag och vid nästa tillfälle. Vi har fått draghjälp av att Familjen Arcombe från Youtube var här på en förrunda. De fick 47 000 visningar och efter det har det exploderat.

Varje vandring tar 25 minuter och de har sex turer per dag, varannan söndag.

– Vi låter det expandera långsamt eftersom det är ett fritidsjobb. Men vi har massor av idéer och projekt. Vi tänker oss företagsevent med catering, och filmvisning i ”4D” med läskiga happenings under filmen. Just nu håller vi på och bygger flyttbara väggar i källaren. Bara fantasin sätter gränserna och vi har jättekul!

Det är jättekul att skrämma skiten ur folk

Det är nitton minuter kvar och stämningen tätnar. Skrik, skratt och stön hörs från okända mörka utrymmen. Det är inte utan att man börjar undra om det är skrämmande på riktigt.

Micke förklarar att folk blir rädda i väldigt olika grad.

– Tonåringar blir jätterädda. Kvinnor lever mer ut sin rädsla, medan män försöker hålla masken. Minst rädda är femtioplussare.

Niclas börjar också träna rösten.

– Första gången blev jag alldeles hes, så nu värmer jag upp. Nu börjar man känna laddningen. Det är jättekul att skrämma skiten ur folk, men svårt att hålla sig för skratt ibland.

Så är det dags… Vi går in… Och ses på andra sidan… Hoppas jag.

FAKTA

Factory Of Fear, Swe.

Är ett företag som arrangerar skräckvandringar.

Det drivs av Joakim Andersson. Dennis Christensson och Niclas Svanberg, med Micke P. Wilson som konstnärlig rådgivare.

De håller till i en gammal Lantmännenlokal i Åstorp.

Vandringarna sker varannan söndag.

Man har sex vandringar på en dag och max sex personer per vandring.

Skåne

Utredning om isolerade barn läggs ner

'Trots alla åtgärder har vi inte kunnat finna några straffbara gärningar. Det har stannat vid omsorgsbrister', säger kammaråklagare Ingegerd Jigin i ett pressmeddelande.
Foto: Anders Wiklund/TT
Skåne
Skåne

Förundersökningen om de skånska barn som hållits isolerade från omvärlden och hållits borta från skolan läggs ner. Åklagare och polis har vidtagit en rad utredningsåtgärder men inte kunnat finna några straffbara gärningar, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

2018 omhändertogs fyra barn under 18 år av myndigheterna, sedan det visat sig att familjens totalt fem barn inte fått gå i skolan.

Redan då inleddes en förundersökning, men den lades ner i september 2018. I mars i år återupptogs ärendet, men även denna gång har åklagaren kommit fram till att det inte kan antas att brott har begåtts.

"Vi har gjort husrannsakan, tagit lagringsmedia i beslag, hört de tre mellanbarnen och hört personer som var inblandade när barnen omhändertogs hösten 2018. Trots alla åtgärder har vi inte kunnat finna några straffbara gärningar. Det har stannat vid omsorgsbrister", säger kammaråklagare Ingegerd Jigin i pressutskicket.

Föräldrarna har inte varit delgivna misstanke om brott.

Covid-19

Högsta coronasiffran hittills

Eva Melander, smittskyddsläkare.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne På onsdagen rapporterades den högsta siffran hittills med 509 nya fall av covid-19 i regionen. Spridningen av viruset ser inte ut att avta.

Det högsta antalet fall hittills under ett dygn och även ett ökande antal inlagda patienter med covid-19. Så ser läget i Skåne ut just nu.

– Det är ett oroande och ett allvarligt läge. Alla måste skärpa sig och ta ansvar även om det innebär vissa uppoffringar att följa de skärpta allmänna råden, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Skåne

Fortsatt regn och rusk väntas i helgen

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Väder Det regnväder som dragit fram över Skåne fortsätter under helgen, men vissa ljusglimtar finns under lördagen enligt SMHI.

Under torsdagen har det regnat kraftigt på sina håll i Skåne och enligt Henrik Reimer, meteorolog på SMHI, så blir det inte mycket bättre under fredag till söndag.

– Det blir inte jättestor skillnad varken under morgondagen eller lördagen. Det kommer vara ganska molnigt över hela Skåne och ett stråk med regn drar in västerifrån, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Dagens coronaläge

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Få de senaste siffrorna om coronaläget i Skåne. Siffrorna uppdateras dagligen under förmiddagen. Gårdagens siffror inom parentes.

29 oktober 2020

Nya konstaterade covid-19-fall: 509

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Fortsatt 50 i publiken: ”Det är på allvar nu”

Skåne
Skåne Länsstyrelsen i Skåne har beslutat om att hålla fast vid publiktaket på 50 personer i Skåne.

Beslutet sker samtidigt som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i Skåne på tisdagen beslutade om skärpta råd för att stoppa den ökande smittspridningen, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Här i Skåne är det helt enkelt fel tidpunkt att höja publikgränsen. Vi flaggade för detta redan under förra veckan, och nu fattar vi vårt beslut på inrådan av smittskyddsläkaren i Region Skåne, säger länsöverdirektör Ola Melin, i pressmeddelandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL