Höjda avgifter för vatten och avlopp i landet

Publicerad 2 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Beroende på var i landet du bor kan priserna för vatten och avlopp skilja sig åt kraftigt. Arkivbild.
Beroende på var i landet du bor kan priserna för vatten och avlopp skilja sig åt kraftigt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Priset för vatten och avlopp ökar på många håll i landet, visar en undersökning som Nils Holgersson-gruppen gjort, rapporterar Sveriges Radio.

Bland annat så har VA-avgiften ökat med över 20 procent i Pajala, Alingsås och Sala mellan 2019 och 2020.

Nils Holgersson-gruppen skriver på sin hemsida att VA-kostnaden ökat i genomsnitt med fyra procent i landets kommuner och att avgiften för en "typlägenhet" är 4 874 kr/år.

Undersökningen visar även på stora skillnader i avgiftsnivå för landets kommuner.

– Den dyraste kommunen har en VA-kostnad på nästan fem gånger så mycket som den billigaste. Vi förstår att det finns ett investeringsbehov i vissa kommuner, samtidigt är den här väldigt stora skillnaden svår att förstå, säger Hans Dahlin, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, till radion.

Enligt undersökningen har Solna kommun den lägsta VA-avgiften i landet med 24,7 kr/kvm och Nordanstig den högsta med 130,2 kr/kvm. Skillnaderna i pris kan inte enbart tillskrivas olika geografiska förutsättningar, då Norrtälje kommun har en kostnad på 125,2 kr/kvm.

Snittet för riket ligger 2020 på 73,1 kr/kvm.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.