Nära börsrekord – stöd av stimulanser

Stockholmsbörsen närmar sig en ny rekordnivå och kan mycket väl fortsätta uppåt, enligt Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.
– Bara för att det har blivit dyrt betyder det inte per automatik att det måste rasa direkt, säger han.
Publicerad 2 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Stockholmsbörsens breda index OMXS PI närmar sig en rekordnivå. Bildmontage.
Stockholmsbörsens breda index OMXS PI närmar sig en rekordnivå. Bildmontage.Foto: Johan Hallnäs/TT

Massiva penningpolitiska stimulanser som pumpat ut pengar för att hålla världens ekonomier på fötterna. Det är den viktigaste ingrediensen som bidragit till att börsen närmar sig nytt rekord, enligt Esbjörn Lundevall.

– Man måste ha i åtanke att det var en paniksituation i våras, där man såg framför sig en utveckling för ekonomin och företagen som såg väsentligt sämre ut än hur det ser ut nu.

Positiva överraskningar

Exempelvis kom ovanligt många positiva överraskningar från börsbolagen efter det krispräglade andra kvartalet, som har bidragit till att Stockholmsbörsen fortsatt att stiga. Inför nästa delårsflod, som väntar om bara några veckor, har det också kommit ovanligt många positiva vinstvarningar.

– Det diskuteras flitigt vad det är för form på den här återhämtningen. För många bolag är det i allra högsta grad så att de har en V-formad återhämtning, säger Lundevall.

Men när börsen nu är rekorddyr, finns det fog för ytterligare uppgångar?

Stöd av stimulanser

– Bara för att det har blivit dyrt betyder det inte per automatik att det måste rasa direkt. De ekonomiska stimulanserna har varit en viktig faktor och kommer nog fortsatt att vara ett stöd, säger Esbjörn Lundevall.

– Det måste komma en katalysator för att trycka ned värderingarna igen. Och den ser inte jag vad den skulle kunna vara i dag.

En sådan katalysator skulle enligt honom kunna vara ett väsentligt sämre smittspridningsläge, en andra våg som är betydligt värre än det som syns nu. Det amerikanska presidentvalet spekuleras också kunna bli en negativ katalysator.

– Men q3-rapporterna är jag tämligen övertygad om inte kommer att bli en sådan katalysator. De ser snarare ut att bli ovanligt bra i förhållande till förväntningarna, säger Lundevall.

Helena Wande/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.