Regeringen ger besked om nya idrottsstödet

Klockan 12.15 i dag ska idrottsminister Amanda Lind (MP) berätta hur idrottens nya stödpaket ska fördelas.
Och hon vill att den här miljarden går till verksamheter som verkligen behöver pengarna.
– Tanken med idrottsstödet är inte att det ska vara en bonus för att till exempel köpa spelare för, säger Lind till Dagens Nyheter.
Publicerad 2 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Förra månaden meddelade regeringen att idrotten får ytterligare en miljard kronor i stöd under coronapandemin. I dag ska kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) berätta mer om hur det nya stödet ska fördelas.

Det är i slutändan Riksidrottsförbundet (RF) som ansvarar för hur fördelningen av pengarna, men regeringen vill att RF tar mer hänsyn till jämställdhet och till hur stort behov de olika verksamheterna faktiskt behöver.

"Ska träffa effektivt"

– Syftet är precis som i våras att lindra coronapandemins ekonomiska konsekvenser för föreningar i hela landet, särskilt verksamhet för barn och unga. Men vi gör några justeringar eftersom vi vill att det utökade stödet ska träffa idrotten så effektivt som möjligt, säger Lind till DN.

När det gäller jämställdheten lyfter Lind flick- och damidrotten, där det kan finnas verksamheter som har sämre förutsättningar än andra för att klara krisen. Där kan det behöva kompenseras, säger hon.

Värvade trots stöd

Och frågan om verksamheters olika behov och förutsättningar har tidigare aktualiserats då bland annat flera herrallsvenska fotbollsklubbar fortsatt att värva spelare trots att de tagit emot coronastöd.

En anledning till det var att vårens idrottsstöd på en halv miljard kronor var utformat för att kompensera för intäktsbortfall. Det gjorde att herrklubbarna, som generellt sett har mycket högre omsättning än damernas största föreningar, fick 95 procent av stödet till elitfotbollslagen.

– För regeringen är det självklart att krisstödet ska kunna gå till både elit och bredd, de hänger ihop. Men tanken med idrottsstödet är inte att det ska vara en bonus för att till exempel köpa spelare för. Utan det syftar ju till överlevnad. Det är klart att det skulle se märkligt ut om en klubb skulle gå i konkurs och en annan skulle kunna använda hela det här stödet till en ny värvning. Så ska det inte vara, säger Lind.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.