Frida Karlsson: "De har steppat upp"

Skidsäsongen kommer allt närmre.
Då har också de svenska stjärnorna fått fler besök av dopningsjägarna – efter en minskning under pandemin.
– De har steppat upp och det är bra, säger Frida Karlsson.
Publicerad 3 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Frida Karlsson.
Frida Karlsson.Foto: Erik Mårtensson/TT

Flera landslagsåkare var i somras kritiska till att dopningstesterna hade minskat under coronapandemin.

– De måste testa oss mer, sade till exempel Frida Karlsson.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, hade förståelse för åkarnas oro men menade att testverksamheten fungerade och att eventuella fuskare inte kunde slappna av.

Under hösten har skidlandslaget blivit testade mer frekvent.

"De har steppat upp"

– Sedan jag blev testad första gången på väldigt länge i Torsby för en och en halv månad sedan så har jag nu blivit testad sex gånger. Det har varit både nationella och utländska testare. De har steppat upp och det är bra. Det är vad som krävs för att säkerställa ren idrott och jag vill bli testad så ofta som möjligt och åkare från andra länder ska också bli testade, inte bara svenskar, säger Frida Karlsson.

Calle Halfvarsson ger samma bild.

– Jag har blivit testad flera gånger nu på slutet. Det känns bra för oss som är rena. Fuskar man inte har man inget att dölja heller. Det är klart det är bra att de är ute och testar. Sen har jag väl hört andra oroliga grejer som att i vissa länder får man inte åka och testa ännu, tack vare coronan. Det är lika oroväckande att det inte fungerar, säger Halfvarsson.

Öppnar för dopning

Dopningskommissionens Åke Andrén Sandberg är kritisk till hur andra länder har hanterat testningen under pandemin.

– Om man går ut och säger att man inte kommer testa, vilket vissa länder har gjort, bjuder man in till att idrottare dopar sig. Jag kan förstå de idrottare som är oroliga för att andra länder inte testar sina åkare, säger Andrén Sandberg.

Han tycker att de nordiska länderna har haft bra koll på arbetet.

– Vi coronatestar de som åker ut och gör dopningskontroller, och vi har ett bra samarbete med de nordiska länderna. I somras testade vi lika mycket som vi gjort tidigare somrar, säger Andrén Sandberg.

En eventuell andravåg av pandemin i Sverige kommer inte påverka antidopningsarbetet negativt.

– I Sverige har vi tagit höjd för detta, och utvecklat bra rutiner för hur det ska genomföras, säger Andrén Sandberg.

Simon Norberg/TT

Cesar Fältskär/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.