Historiskt sudanesiskt fredsavtal undertecknat

Publicerad 3 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den sudanesiska övergångsregeringens premiärminister Abdalla Hamdok var en av undertecknarna av fredsavtalet. Arkivbild.
Den sudanesiska övergångsregeringens premiärminister Abdalla Hamdok var en av undertecknarna av fredsavtalet. Arkivbild.Foto: AP/TT

Övergångsregeringen i Sudan har undertecknat ett fredsavtal med paraplyorganisationen Sudans revolutionära front (SRF).

Avtalet skrevs under på lördagen i grannlandet Sydsudans huvudstad Juba. Representanter för FN och Afrikanska unionen (AU) liksom statschefer och företrädare för Tchad, Egypten, Qatar och Saudiarabien var på plats för att bevittna ceremonin.

Avtalet består av flera svårhanterliga frågor, bland annat rätten till land, krigsskadestånd, andra ekonomiska kompensationer, maktdelning och återvändande av flyktingar och fördrivna människor.

Rebellkoalitionen SRF består av rebellgrupper från regionen Darfur och delstaterna Blå Nilen och Södra Kordofan. Rebellgrupperna ska enligt avtalet införlivas stegvis i armén, men fram till dess får de behålla sina vapen.

Avtalet innebär inte ett omedelbart slut på alla våldsamheter eftersom två betydande rebellgrupper inte har godtagit överenskommelsen. En av dem, Darfurgruppen SLM, utförde en attack mot armén så sent som i måndags.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.