Minst två döda i sydeuropeiskt regnkaos

Publicerad 3 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kraftiga regn har fallit över sydöstra Frankrike. Bilden är tagen över Saint-Martin-Vésubie.
Kraftiga regn har fallit över sydöstra Frankrike. Bilden är tagen över Saint-Martin-Vésubie.Foto: Valery Hache/AFP/TT

Minst två människor har omkommit och flera saknas efter det oväder som slagit till mot norra Italien och mot sydöstra Frankrike i området runt Nice.

Dödsfallen rapporteras från Italien. Det är en man i 30-årsåldern, vars bil sveptes ner i en flod, och en frivillig brandman som har omkommit.

Uppgifterna om hur många som saknas i Italien går isär mellan nyhetsbyråerna. I Frankrike saknas minst åtta personer.

Enorma mängder regn har fallit. Från Italien rapporteras att vattennivån i floden Po stigit med tre meter på 24 timmar.

I Frankrike registrerades 500 millimeter regn i Saint-Martin-Vésubie, norr om Nice, under ett dygn. Och i flera städer har det kommit närmare 400 millimeter regn, det motsvarar mer än tre månaders regnmängd så här års, enligt Meteo France.

Det är också mer nederbörd än den 3 oktober 2015, då 20 människor dog i översvämningar i och runt staden Cannes, uppger en civilförsvarschef för France Info.

Departementet Alpes-Maritimes, som gränsar till Italien, hade röd vädervarning i fredags när stormen Alex närmade sig. På lördagen var varningen nedgraderad till orange.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.