Känslosam Kvitova till kvartsfinal

Franska mästerskapen har en speciell plats i Petra Kvitovas hjärta. Därför var det känslosamt när tjeckiskan på måndagen säkrade en kvartsfinalplats i tennisklassikern för första gången på åtta år.
– Allt kom plötsligt tillbaka. Det har verkligen varit en lång resa.
Publicerad 5 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Petra Kvitova, Tjeckien, firar kvartsfinalplatsen i Franska mästerskapen efter segern med 2–0 i set mot Kinas Shuai Zhang.
Petra Kvitova, Tjeckien, firar kvartsfinalplatsen i Franska mästerskapen efter segern med 2–0 i set mot Kinas Shuai Zhang.Foto: Michel Euler/AP/TT

Åttondelsfinalen mot kinesiskan Shuai Zhang var inte så rafflande i sig. Petra Kvitova vann matchen i övertygande stil med 2–0 i set, 6–2, 6–4, och kvartsfinalplatsen var aldrig särskilt hotad.

Men för den 30-åriga tjeckiskan var det ändå mycket känslor med i bilden.

– Jag blev lite känslosam inför de sista två bollarna i matchen, säger Kvitova.

Knivattack i hemmet

Skälet är att det var just i Franska mästerskapen som hon gjorde sin efterlängtade comeback 2017. Då hade hon varit borta från banan i sex månader efter att i slutet av 2016 ha attackerats med kniv i sitt hem, vilket resulterade i en svårt skadad vänsterhand utöver den traumatiska upplevelsen.

När hon gick mot ett avgörande i matchen mot Shuai Zhang kom minnena tillbaka, säger Kvitova, som aldrig hade kunnat tro att hon skulle nå en kvartsfinal i Paris igen. Hennes bästa resultat i Franska mästerskapen är en semifinalplats 2012.

– Allting kom plötsligt tillbaka. När jag pratar om det nu så blir jag känslosam på nytt. Det har verkligen varit en lång resa. Jag började tänka på hur hela min familj och människor jag älskar hjälpte mig igenom en väldigt tuff tid, säger Petra Kvitova.

Fyra seedade kvar

Kvitova ställs härnäst mot oseedade tyskan Laura Siegemund. Endast fyra seedade spelare är kvar på damsidan förutom sjundeseedade Kvitova: Eliva Svitolina (seedad 3:a), Sofia Kenin (4:a) och Ons Jabeur (30:e).

På herrsidan blev Stefanos Tsitsipas historisk som den förste grekiske herrspelaren att nå kvartsfinal i Franska mästerskapen. 22-åringen slog bulgaren Grigor Dimitrov i tre raka set, 6–3, 7–6, 6–2, och ställs nu mot ryssen Andrej Rublev i nästa omgång.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.