GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nattmangling är bra

Krönika • Publicerad 5 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
YTUBL72O82WoL1AFC4pFrTNLBtE.jpg
YTUBL72O82WoL1AFC4pFrTNLBtE.jpg
Foto: BERTIL ERICSON

För mig är det svårbegripligt att Centerpartiet och Liberalerna med sådan emfas driver på för att försämra de anställdas trygghet. En försämrad trygghet och rubbad maktbalans mellan parterna kan knappast vara liberala hjärtefrågor.

Därför hoppas jag på att parterna får en ny chans, och att det efter nya nattliga förhandlingar blir en uppgörelse och att vi därmed slipper en olycklig lagstiftning.

Det där med nattliga förhandlingar är en intressant företeelse. Vän av ordning och rimliga anställningsvillkor frågar sig förstås varför det så ofta krävs nattarbete för att komma överens. Fackliga förhandlare, ledare i EU och andra borde rimligen kunna lösa problemen under dagtid. Om inte en dag räcker, ja, då är det bara att fortsätta dagen efter. Kan man tycka. Förstörd nattsömn kan rimligen inte vara hälsosamt för de inblandade eller gagna sakfrågan.

Dessutom finns det något grabbigt med nattliga förhandlingar. En slags ritual för maktens män som inte behöver bekymra sig om matlagning eller hämtning på förskolan.

Det ligger något i det sistnämnda, men jag håller trots det inte med. För mig är nattliga förhandlingar ett uttryck för något av det finaste som finns i ett fungerande demokratiskt system, nämligen insikten om att man måste komma överens. En insikt om att alla inblandade har ett ansvar.

Den insikten är idag en bristvara i svensk politik. Det förhandlas mycket och ofta mellan partierna. Ibland blir det en uppgörelse, men väldigt ofta rinner allt ut i sanden. En orsak är förstås att partierna åsiktsmässigt befinner sig långt ifrån varandra, men det beror också på att viljan att enas saknas. Migrationsfrågan är ett bra exempel på det. Vad jag begriper finns det en bred samsyn, men samtidigt en rädsla för att göra upp. Rädslan för att ge den andra sidan en maktpolitisk fördel är starkare än insikten om att alla har ett ansvar för landets utveckling.

Vi hör sällan talas om nattmanglingar i riksdagshuset, och det är synd det.

Jag har varit med om många förhandlingar. En del som har präglats av känslan att några bara sitter med för syns skull. Förhandlingar som var dödsdömda från början. Jag har även förhandlat i sammanhang då alla vet att vi måste lämna rummet med en uppgörelse.

Den sistnämnda typen av förhandlingar blir alltid dramatiska på slutet. Det gäller att utnyttja tiden maximalt för att krama ut det sista möjliga. Ingen vill ge sig innan det måste vara klart. Därför blir det inte så sällan nattliga förhandlingar.

Fullt begripligt är löntagarnas företrädare mest angelägna om en uppgörelse mellan parterna. Svenskt Näringsliv vet att strandade förhandlingar bäddar för en lagstiftning som innebär försämrad trygghet, fler undantag från turordningsreglerna och mycket annat som arbetsgivarna gillar. Samtidigt förefaller även Svenskt Näringsliv känna en oro för ett alltför stelbent regelverk. En uppgörelse mellan partierna ger den flexibilitet som både företag och löntagare tjänar på. Alltså finns det skäl att tro att båda parter verkligen vill ha en uppgörelse.

Därför hoppas jag på att förhandlingarna fortsätter. Och ja, jag hoppas på förhandlingar som drar ut på tiden, långt in på natten. Då kan det bli något riktigt bra.

Lars Stjernkvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.