Stiltje inom den europeiska ekonomin

Publicerad 5 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Ekonomin inom eurozonen tappar fart. Arkivbild.
Ekonomin inom eurozonen tappar fart. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Den ekonomiska återhämtningen i Europa tappar fart enligt senaste upplagan av inköpschefsindex. Eurozonens sammanvägda index för industrin liksom tjänstesektorn uppgick till definitiva 50,4 i september jämfört med 51,9 i augusti. Det betyder att index nu ligger nära 50-strecket där en siffra över 50 ses som ett mått för tillväxt inom ekonomin.

Framförallt är det tjänstesektorn som tynger då den sjönk till 48,0, dock något bättre än analytikernas förväntningar som låg på 47,6.

"Genom att eurozonens ekonomi nästan stannat av i september har nu risken för en nedgång under fjärde kvartalet stigit", kommenterar Chris Williamson, chefsekonom vid IHS Markit.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.