Annons

Förutbestämt negativa test säljs vid gränsen

Publicerad 7 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är sedan den 1 oktober återigen möjligt att korsa gränsen mellan Moçambique och Sydafrika. Men alla resande in och ut ur Moçambique måste uppvisa ett negativt coronavirustest som är högst 72 timmar gammalt – och nu har moçambikiska myndigheter upptäckt att falska tester som alltid ger negativt resultat säljs vid gränsen.

– Vi kommer att arbeta med identifierings- och autentiseringsmekanismer för att göra testresultaten mer tillförlitliga, säger Daniel Chemane, hälsovårdschef i huvudstaden Maputo, till statlig radio.

Annons

Hittills har bara privata sjukvårdsaktörer utfört tester. En källa på landets hälsovårdsdepartement säger att regeringen nu ska hålla i egna virustester och certifieringar.

Ett problem är att ett test kostar motsvarande 450–900 kronor, vilket är ungefär lika mycket som en minimilön per månad i Moçambique och något som många resenärer ser som allt för betungande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons