Förutbestämt negativa test säljs vid gränsen

Publicerad 7 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är sedan den 1 oktober återigen möjligt att korsa gränsen mellan Moçambique och Sydafrika. Men alla resande in och ut ur Moçambique måste uppvisa ett negativt coronavirustest som är högst 72 timmar gammalt – och nu har moçambikiska myndigheter upptäckt att falska tester som alltid ger negativt resultat säljs vid gränsen.

– Vi kommer att arbeta med identifierings- och autentiseringsmekanismer för att göra testresultaten mer tillförlitliga, säger Daniel Chemane, hälsovårdschef i huvudstaden Maputo, till statlig radio.

Hittills har bara privata sjukvårdsaktörer utfört tester. En källa på landets hälsovårdsdepartement säger att regeringen nu ska hålla i egna virustester och certifieringar.

Ett problem är att ett test kostar motsvarande 450–900 kronor, vilket är ungefär lika mycket som en minimilön per månad i Moçambique och något som många resenärer ser som allt för betungande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.