Tobias Forge: Folk vill se en show

Hårdrocksbandet Ghost med sångaren och låtskrivaren Tobias Forge i spetsen får regeringens musikexportpris för 2019, ett år då Ghost uppträdde på 137 scener världen över.
– Den ska helt klart upp på väggen, säger Forge om utmärkelsen.
Publicerad 7 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Ghost med sångaren Cardinal Copia (Tobias Forge) var förband vid Metallicas konsert på Ullevi förra året. Arkivbild.
Ghost med sångaren Cardinal Copia (Tobias Forge) var förband vid Metallicas konsert på Ullevi förra året. Arkivbild.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Ghost ägnade sig åt musikexport i ordets bokstavliga mening under "A pale tour named death"-turnén som följde albumet "Prequelle" och som sträckte sig från hösten 2018 till mars i år. När den pyrotekniska röken lagt sig och de sista helvetiska gitarr-riffen ekat ut var 137 spelningar i Nordamerika, Europa, Japan och Australien avverkade.

Det är just viljan att turnera och visa upp sig, särskilt i USA, som är en stor del av Ghosts framgångsrecept, säger Tobias Forge.

Vad som händer om läget inte återgår till "det normala", att musik kan spelas inför stor publik, inom en överskådlig framtid vill han inte spekulera i.

– Vi har bollat med tanken på att kanske spela i mindre sammanhang om det är ett alternativ. Men mitt syfte med att spela live med Ghost är inte att göra det till vilket pris som helst, för det är inte vad folk vill se. Folk vill se en show, säger han.

– Det är inte bara att jag dyker upp och så är det färdigt, snarare tvärtom.

"Kanske inte ska delta"

Tanken var att Ghost skulle ge sig ut på vägarna igen i mars nästa år. De planerna har skjutits fram till hösten 2021, men ett nytt album ska släppas i vinter. Men hur mycket 2020 års dramaturgi än överlappar med klassiska Ghost-teman som död, masshysteri och katastrofer av bibliska proportioner så har Tobias Forge inte hämtat särskilt mycket inspiration från samtiden när han skrivit de nya låtarna.

– Jag har ju redan gjort en skiva om guds vrede och domedagen, även om "Prequelle" inte handlade om just smitta ur ett medicinskt perspektiv. Men jag har en känsla av att det kommer att finnas gott om domedags- och karantänbejakande skivor framöver, och jag tänker att jag kanske inte ska delta i det, säger han.

Genom åren har Tobias Forge iklätt sig olika scenalias, senast en skapelse vid namn Cardinal Copia som i slutet av "A pale tour named death"-turnén steg i graderna i Ghosts oheliga kyrka och betitlades Papa Emeritus IV.

TT: Hur ser Papa Emeritus IV på att numera ha stöd från både Satan och staten?

– Jag får vidarebefordra frågan, men jag utgår från att han är nöjd med det, säger Forge.

Instiftades 1997

Musikexportpriset instiftades 1997 och delas varje år ut till svenskar som har nått internationella framgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige utomlands. Årets utdelning skulle egentligen ha ägt rum den 25 mars, men flyttades fram på grund av coronapandemin.

Utöver Ghost var även Robyn, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Snoh Aalegra nominerade. Dessutom tilldelades skivbolagsveteranen Marie Dimberg Utrikesdepartementets hederspris för sina insatser för svensk musik utomlands.

Patrick Stanelius/TT

Ghosts sångare Tobias Forge tar emot Regeringens musikexportpris 2019.
Ghosts sångare Tobias Forge tar emot Regeringens musikexportpris 2019.Foto: Claudio Bresciani / TT
Fakta: Ghost

Fakta: Ghost

Heavy metal-band som bildades i Linköping 2006.

Låtskrivaren och sångaren Tobias Forge, alias Papa Emeritus IV, är den ende kvarvarande ursprungsmedlemmen.

Diskografi: "Opus eponymous" (2010), "Infestissumam" (2013), "If you have Ghost" (ep, 2013), "Meliora" (2015), "Popestar" (ep, 2016), "Ceremony and devotion" (2017), "Prequelle" (2018).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.