Norge vrider åt kranen på oljefonden

Norges regering minskar uttaget ur oljefonden för att täcka budgetunderskott med 90,9 miljarder norska kronor 2021, enligt ett budgetförslag.
Uttaget beräknas hamna på 313,4 miljarder kronor, ned från 404,3 miljarder 2020, enligt nyckeltal ur budgeten.
Publicerad 7 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Norges finansminister Jan Tore Sanner (H) presenterar budgeten för 2021 i dag. Arkivbild
Norges finansminister Jan Tore Sanner (H) presenterar budgeten för 2021 i dag. ArkivbildFoto: Stian Lysberg Solum NTB/TT

Det är sedan tidigare känt att nästa års norska budget innehåller en storsatsning på fem miljarder till järnvägar. Det blir även extra tillskott på nästan fyra miljarder till utbildningssatsningar. Och i norsk media har det även rapporterats om coronaåtgärder för totalt 25 miljarder norska kronor 2021.

Åtgärder reduceras

En stor del av åtstramningen som planeras handlar om att åtgärder med koppling till covid-19-pandemin kommer att avvecklas eller reduceras.

Det strukturella underskottet i den norska budgeten för 2021 motsvarar 3 procent av fondens beräknade värde vid årsskiftet, enligt Finansdepartementets beräkningar. Därmed ligger det exakt på det tak som stortinget har satt för uttagen ur oljefonden.

Regeringen räknar dock egentligen med att använda 3,9 procent av oljefondens värde för att täcka budgetunderskottet, med hänvisning till undantag för extra kostnader i dåliga tider.

Denna högre nivå är dock lägre än prognosen på 4,2 procent, som regeringen gjorde i maj i år.

Tillväxt på 4,4 procent

Budgeten bygger på en prognos om ett BNP-fall för Norge, exklusive olje- och gassektorn, på 3,1 procent 2020 och en tillväxt på 4,4 procent 2021.

I prognosen räknar regeringen med en arbetslöshet i snitt på 3,1 procent 2021, ned från årets snitt på 4,9 procent.

För att få igenom budgeten i stortinget kommer statsminister Erna Solberg och hennes regering behöva stöd från det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som lämnade regeringen i januari i protest mot migrationspolitiken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.