Raymonds svar på draften – iskallt mål

Lucas Raymond slog till direkt i sin första match som NHL-draftad.
Hans assistpoäng blev det visserligen inget med. Men sedan slog talangen till med ett kyligt eget mål i Frölundas 3–0-seger mot Brynäs.
– Det har varit en roliga vecka, säger 18-åringen.
Publicerad 8 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Lucas Raymond har haft en hektisk vecka, med NHL-draften natten till i onsdags som höjdpunkt. Nu blev han dessutom målskytt i Frölundas 3–0-seger mot Brynäs.
Lucas Raymond har haft en hektisk vecka, med NHL-draften natten till i onsdags som höjdpunkt. Nu blev han dessutom målskytt i Frölundas 3–0-seger mot Brynäs.Foto: Adam Ihse/TT

Det blev en riktig uppesittarkväll för Lucas Raymond i tisdags, i väntan på NHL-draften under natten. Till slut valdes Frölundaforwarden redan som fjärde spelare, dessutom av klassiska svensklaget Detroit.

Därmed var en lång väntan över för den hyllade 18-åringen, eftersom draften utan covid-19-pandemin hade varit avklarad redan runt midsommar.

– Det har varit ett par hektiska dygn. Inte så mycket sömn, men jag har kunnat sova på dagen både i går och i dag, säger han efter segern mot Brynäs.

"Självklart skönt"

Detroit kunde inte ha fått ett mycket bättre kvitto på sitt draftval. Lucas Raymond spelade fram till ett mål som blev underkänt och slog till slut till med ett kyligt eget mål.

Som om inget särskilt hade hänt under veckan.

– Äh. Det är inte så svårt att koppla på när det är hockey. Det har inte varit några problem alls, utan tvärtom, säger Raymond.

Men en viss lättnad är det ändå, att till slut veta vilket NHL lag som förhoppningsvis väntar framöver. Kanske redan efter den här säsongen.

– Självklart är det skönt, det är något man har gått och väntat på sjukt länge nu, ännu längre än vanligt med tanke på att det skulle ha varit i somras, säger han.

Frölunda hade rätt bra kontroll på matchen långa stunder, men fick inte riktigt till det i målskyttet.

I mitten av andra perioden passade Lucas Raymond fram till Jens Olsson, vars mål dock underkändes efter videogranskning. Raymond fick dock ett par chanser till och i mitten av tredje perioden slog han in 2–0, sedan han rätt ostört fått ett läge i mitten av Brynäs zon.

"Bästa hittills"

Tillsammans med Mats Rosseli Olsens 1–0-mål i slutet av mittperioden – och Niklas Rubins tredje nolla den här säsongen – gav det till slut en rätt stabil Frölundaseger. I slutsekunderna fastställde Max Friberg slutresultatet i tom målbur.

Brynästränaren Peter Andersson är efteråt ändå rätt nöjd, trots tremålsförlusten, och kallar det för Brynäs spelmässigt bästa match hittills på säsongen.

– Det här är en match jag har väntat lite på att vi ska få. I dag spelade på sättet vi vill spela under ganska långa stunder, säger han.

– Sjukt tråkigt och tungt att förlora, men vi håller på och försöker skapa en identitet i Brynäs och det här är en match vi kan bygga vidare på.

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.