Hårda regler för elsparkcyklar i Köpenhamn

Publicerad 9 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Uthyrningen av elsparkcyklar stoppas på gator och trottoarer i stora delar av Köpenhamn. Arkivbild.
Uthyrningen av elsparkcyklar stoppas på gator och trottoarer i stora delar av Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Uthyrningen av elsparkcyklar stoppas på gator och trottoarer i stora delar av Köpenhamn. I butiker kan uthyrning tillåtas, men då måste elsparkcykeln lämnas tillbaka där den hyrdes.

Beslutet, som gäller områden med tät bebyggelse i den danska huvudstaden, har fattats av kommunledningen (Borgerrepræsentationen).

Kommunens mark behöver användas till annat, anser Köpenhamns teknik- och miljöborgmästare Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten).

– Det kan vara bänkar, det kan vara uteserveringar och allt möjligt annat, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau.

Sedan elsparkcyklarna bredde ut sig i gaturummet 2019 har de varit omdiskuterade i Danmark. Uthyrningsföretagen har svarat med att införa egna begränsningar, men det räcker inte, anser teknik- och miljöborgmästaren, som pekar på att företagen agerade i sista stund, när de visste att beslutet var på väg.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.