Stängda framdörrar på bussar i ett år till

Landets bussförare är fortsatt utsatta för smittrisk, anser Arbetsmiljöverket och beslutar att framdörrarna ska vara stängda till hösten 2021.
Publicerad 9 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Bussarnas främre dörrar kommer förbli stängda ett bra tag till, såvida inte smittrisken för förarna förändras. Arkivbild.
Bussarnas främre dörrar kommer förbli stängda ett bra tag till, såvida inte smittrisken för förarna förändras. Arkivbild.Foto: Pär Fredin/TT

För att minska smittrisken för landets busschaufförer fattade Arbetsmiljöverket i våras beslut i ett 40-tal ärenden om att stänga bussarnas främre dörrar. Nu förlängs beslutet, som gällde till den 31 oktober, till den 2 november 2021, rapporterar Kommunalarbetaren.

Beslutet gäller så länge smittrisken kvarstår.

– Anledningen är att busschauffören är en utsatt yrkesgrupp gällande smitta, de har en utsatt arbetsmiljö. Det har man också sett i rapporter och statistik om vilka som blivit sjuka, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Men beslutet ger de regionala kollektivtrafikmyndigheterna ekonomiskt huvudbry. De flesta av landets bussar saknar biljettläsare vid de bakre dörrarna, vilket innebär att många resenärer åker gratis.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner kommer de minskade biljettintäkterna under pandemin vid årets slut att uppgå till 7,5 miljarder kronor.

Nyligen ville bussföretaget Nobina i Uppsala efter kraftigt minskade biljettintäkter öppna framdörrarna och i stället montera plexiglas för att skydda föraren. Arbetsmiljöverket ansåg dock att skyddsglasets höjd inte är tillräcklig för att minska smittrisken.

Men sista ordet är inte sagt och Nobina förbereder nu en komplettering av skyddsglasets utformning, som Arbetsmiljöverket ska ta ställning till innan ett beslut fattas.

Oskar Carlsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.