Sverige står bakom EU-sanktioner mot Ryssland

Publicerad 9 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Utrikesminister Ann Linde (S) vill att EU inför sanktioner gentemot Ryssland. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) vill att EU inför sanktioner gentemot Ryssland. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter uteblivna ryska förklaringar till Kremlkritikern Aleksej Navalnyjs förgiftning är EU-sanktioner gentemot Ryssland att vänta, meddelade Tysklands och Frankrikes utrikesministrar på onsdagen.

Även Sverige står bakom sanktionerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Under fredagen ska utrikesminister Ann Linde (S) söka stöd från riksdagens EU-nämnd.

– Vi har ju inte sett det som att det finns en tydlig vilja från Rysslands sida. Nu när Tyskland och Frankrike har kommit med det här initiativet så föreslår jag att vi stödjer dem och att EU inför restriktiva åtgärder. Det vill säga sanktioner, säger Linde till radion.

EU:s utrikesministrar väntas formellt ge sitt politiska stöd till sanktionerna på måndag, men ett godkännande kan dröja ytterligare.

– En allvarlig överträdelse av internationell lag begicks med ett kemiskt stridsmedel, och något sådant kan inte ske utan konsekvenser, sade Tysklands utrikesminister Heiko Maas i veckan.

Även Storbritannien står bakom sanktioner gentemot Ryssland.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.