Fauci: Vita husets evenemang "superspridare"

Vita huset bjöd in till ett evenemang som fungerade som "superspridare" av covid-19. Kritiken kommer från USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci – samtidigt som president Trump förbereder sig för att återuppta sitt kampanjarbete.
Publicerad 10 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci. Arkivbild.
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci. Arkivbild.Foto: Graeme Jennings/AP/TT

Få gäster bar munskydd och det hölls inga större avstånd. Över 200 personer samlades i Vita husets rosenträdgård den 26 september då Amy Coney Barrett nominerades till Högsta domstolen. Mötet hölls visserligen utomhus men många av de inbjudna hälsade på varandra genom att skaka hand eller kramas och det minglades friskt mellan stolsraderna.

Sedan dess har minst tio personer som närvarade – bland dem 74-årige Donald Trump, hans fru Melania och flera andra i den republikanske presidentens krets – testat positivt för covid-19.

– Datan talar för sig själv, säger USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci till CBS News.

– Det var ett superspridarevenemang i Vita huset och det var i en situation där folk trängdes tillsammans och inte bar munskydd.

Fauci, som är chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, konstaterade också att experter har rekommenderat munskydd det senaste halvåret.

Varnar för blodbad

Trump och hans regering har kritiserats för att ha haft en allt för avslappnad inställning till att bära munskydd och hålla avstånd i Vita huset, samt för att vara otydliga kring hur sjuk presidenten faktiskt har varit. Den republikanska senatorn Ted Cruz varnar nu för att hans parti kan ställas inför ett "blodbad av Watergateproportioner" i valet den 3 november om väljarna är missnöjda över hur Trump har hanterat ekonomin och pandemin.

På lördagen har det gått tio dagar sedan Trump testade positivt för covid-19, enligt hans läkare. Och om allt går som planerat kommer han att hålla ett tal om "lag och ordning" från en av Vita husets balkonger. Hundratals personer ska ha bjudits in för att lyssna på talet utomhus från gräsmattan South Lawn.

Men den här gången kommer gästerna att behöva bära munskydd, deras temperatur kommer att kontrolleras och de kommer att uppmuntras till att hålla avstånd, enligt Vita huset. Evenemanget beskrivs också som mer av ett framträdande från Trump i egenskap av president snarare än ett kampanjmöte – även om allt han säger förstås kommer att spela in i hur han tas emot inför valet om mindre än en månad.

Valmöte i Florida

På måndag ska Trump resa till Florida, en av de viktigaste delstaterna i hans kamp för att bli omvald. Där ska han hålla ett kampanjmöte på en flygplats i staden Sanford, det första sedan han testade positivt för covid-19. Däremot är debatten mellan Trump och hans demokratiske utmanare Joe Biden den 15 oktober inställd, eftersom Trump inte vill delta i en debatt som var tänkt att genomföras digitalt.

– Jag känner mig stark. Och just nu tar jag inga mediciner, sade presidenten till Fox News i fredags.

Rivalen Biden har kritiserat Trumps beslut att så snart återuppta sina kampanjmöten.

– Lycka till. Ingen borde dyka upp utan munskydd eller utan att hålla avstånd, har han sagt till journalister.

Sofia Eriksson/TT

Anthony Fauci pekar ut det här evenemanget i rosenträdgården som "superspridare" av coronaviruset.
Anthony Fauci pekar ut det här evenemanget i rosenträdgården som "superspridare" av coronaviruset.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Donald Trump och Joe Biden i den tv-sända debatten den 29 september.
Donald Trump och Joe Biden i den tv-sända debatten den 29 september.Foto: Olivier Douliery/AP/TT
Fakta: USA:s president Donald Trump

Fakta: USA:s president Donald Trump

Den republikanske affärsmannen Donald Trump besegrade demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

74-årige Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i tidigare presidentval.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.