Efter en omfattande utredningen började den första av tolv planerade rättegångsdagar i Hässleholms tingsrätt på måndagen mot de sju män som står åtalade i bedrägerihärvan.
Enligt åklagaren ska männen ha utgått från en lägenhet i centrala Osby där de ska ha ringt till äldre personer runt om i södra Sverige och utgett sig för att vara poliser, åklagare, utredare eller banktjänstemän.
På så vis har de fått personerna, mestadels äldre kvinnor, att bland annat dela med sig av sina bankuppgifter eller fått dem att logga in på sitt Bank-id eller Swish så att gärningspersonerna sedan fått tillgång till deras bankuppgifter.
Vid flera tillfällen ska männen också ha åkt hem till de äldre personerna som de först kontaktat via telefon. Bland annat ska de enligt åklagaren vid ett tillfälle ha lurat en äldre kvinna i Helsingborg till att lämna ifrån sig smycken värda över 100 000 kronor. De ska då ha uppgett att de var poliser och att de skulle kontrollera kvinnans guldsmycken.
Totalt ska männen ha kommit över värdesaker och pengar till ett värde av 460 000 kronor. Brotten som de misstänkta åtalas för ska ha begåtts i Ödåkra, Karlshamn, Helsingborg, Lammhult, Olofström, Älmhult, Växjö, Göteborg och Trelleborg.
Alla åtalade nekar till brott
Fyra män, mellan 23 och 31 år gamla, står åtalade för grovt bedrägeri samt försök till grovt bedrägeri, och de har alla suttit häktade sedan i slutet av oktober förra året. Två andra män åtalas för penningtvättsbrott och ytterligare en man åtalas för medhjälp till grovt bedrägeri.
Under den första rättegångsdagen tingsrätten framkom det att samtliga män nekar till brott. Men enligt kammaråklagaren Jeanette Boye ska alla män vara inblandade i bedrägerihärvan.
Åklagaren påpekade att polisens spaning utanför lägenheten i Osby kopplar flera av männen till adressen. En av männen som sitter fortsatt häktad misstänkt för grovt bedrägeri, har uppgett att hans tillfälliga adress är i samma lägenhet i Osby, där även hans pappa är folkbokförd. Under spaningens gång har polisen också kunnat dokumentera hur flera andra av de åtalade männen kommit och gått från lägenheten.
– Även flera av de telefonnummer som de misstänkta männen har använt sig av har kopplats upp mot telefonmasten som täcker den adressen, sa kammaråklagare Jeanette Boye under sin sakframställan.
Åklagaren förklarade också att de har kunnat se att telefonsamtal som misstänks ha gjorts av gärningsmännen från lägenheten sammanfaller med de olika brottstillfällena.
Beslagtog över 20 mobiltelefoner
När polisen gjorde tillslag mot flera olika adresser runt om i Skåne i oktober förra året, och grep de fyra huvudmisstänkta i ärendet, beslagtog de sammanlagt över 20 mobiltelefoner.
Trots detta har de inte hittat vad åklagaren benämner som brottstelefonen, alltså den telefon som hon menar har använts för att ringa upp de olika målsägandena. Dock berättar åklagaren att de har kunnat spåra de nummer som ringt upp målsägandena tillbaka till denna brottstelefon, som ska ha använts flitigt från lägenheten i Osby.
– Sen har det funnits flera olika telefonnummer i den här telefonen och det är helt enkelt för att det ska bli svårare att identifiera gärningspersonerna. Man har alltså använt samma telefon men haft olika telefonnummer, sa Jeanette Boye.
Förhandlingarna i Hässleholms tingsrätt fortsätter och beräknas ta ytterligare elva dagar.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN