Facebook agerar mot Förintelseförnekare

Publicerad 12 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Facebookchefen Mark Zuckerberg har svängt i frågan om hur Förintelseförnekare ska behandlas. Arkivbild.
Facebookchefen Mark Zuckerberg har svängt i frågan om hur Förintelseförnekare ska behandlas. Arkivbild.Foto: Marcio José Sánchez/AP/TT

Facebook skärper sina riktlinjer för hets mot folkgrupp så att förnekelse eller förvanskning av Förintelsen blir förbjuden.

I en intervju 2018 sade Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg att även om han tyckte att förnekelse är djupt kränkande, ansåg han inte Facebook skulle radera sådant innehåll från sin plattform.

"Jag har kämpat med spänningen mellan att stå för yttrandefrihet och den skada som orsakas av att minimera eller förneka Förintelsens fasor", skriver Mark Zuckerberg i ett uttalande på måndagen.

"Mina tankar har utvecklats när jag sett uppgifter om hur antisemitiskt våld ökat", säger han om de nya utvidgade riktlinjerna för hets mot folkgrupp.

Där ingår också att, med början senare i år, omdirigera sökningar om förnekelse av Förintelsen till trovärdiga källor utanför Facebook.

Företrädare för World Jewish Congress och American Jewish Committee lovordar beskeden från Mark Zuckerberg, som själv är av judisk börd.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.