Kultur och nöje

”Jag tycker om historier med starka känslor”

Ulrika Mossberg debuterar med romanen Domslut.
Foto: Emil Malmborg
Kultur och nöje
Skånsk debutant Juristen Ulrika Mossbergs debutroman Domslut inspirerades av Bibelberättelsen om Jakob, Rakel och Lea men utspelas i modern tid i Lund där den ensamma domaren Lea blir förälskad i studenten Jakob som i sin tur är besatt av fostersystern Rakel. - Det var den bibliska berättelsen som tände idén men sedan hamnade jag ganska långt från den i slutet, säger Ulrika Mossberg

När jag intervjuar Ulrika Mossberg, per telefon, har Domslut kommit ut bara ett par dagar tidigare. Hon har firat coronaförsiktigt med bubbel och en liten fest hemma för vänner.

- Det är verkligen kul att boken är ute nu men också konstigt. För alla andra känns det som det spännande händer nu men för mig var det nästan större när den blev antagen för ett och ett halvt år sedan, säger hon och erkänner att hon inte vågat läsa det tryckta exemplaret än.

- Jag vill helst inte hitta några korrfel i den, men det är klart att jag måste våga så jag vet hur den känns i riktig bokform.

Dröm att få ihop en bok

Ulrika Mossberg är är född och uppvuxen i Kristianstad och har alltid tyckt om att skriva. I gymnasiet skrev hon en roman som projektarbete och när hon började studera till jurist vid Lunds universitet tog hon en paus mitt i juridikstudierna för att ge skrivandet en chans genom Lunds Universitets författarskola.

- När jag gick författarskolan skrev jag verkligen mycket men efter det blev det inte så intensivt utan mer med långa uppehåll mellan, berättar hon. Men det har hela tiden varit en dröm att att ge ut något, att få ihop en hel bok.

Skrivprojektet som så småningom blev ett förverkligande av författardrömmen började Ulrika Mossberg arbeta med redan 2012 när hon precis lämnat Lund för Örebro och en juristtjänst där.

- Jag hade en period i Örebro innan jobbet började när jag skrev en ganska stor del av Domslut. Sedan fortsatte jag mer sporadiskt någon kväll varannan månad och till slut var den klar.

Komplicerat förhållande

Domslut inleds en kväll i Lund när domaren Lea packar ihop och lämnar sin arbetsplats. Hon går till en pub vid stationen och hamnar bredvid en ung man, Jakob, som verkar bekant. Hon inser att hon känner igen honom från en förundersökning om olaga förföljelse som hon har i sin portfölj.

Trots det börjar hon prata med honom och det visar sig att han känner igen henne. Jakob och Lea har vuxit upp i samma lilla samhälle på Österlen. Lea avslöjar dock inte att hon känner igen Jakob också. De inleder ett komplicerat förhållande där Lea är förälskad men Jakob fortsatt besatt av sin fostersyster Rakel, som är den som anmält honom för förföljelse.

Starka känslor

Ulrika Mossberg beskriver Domslut som ett hopkok av många olika idéer.

- En del har jag tagit från verkligheten, en del har jag läst mig till och en del har jag hittat på. Jag hade till exempel läst den bibliska berättelsen om Jakob, Lea och Rakel. Det var den som tände idén, även om jag hamnade lång från den i slutet. Sedan är miljön mycket inspirerad av jag jobbade på domstol när jag började skriva, det var en plats som låg nära. Jag hade också precis flyttat från Lund som då kändes lätt att skriva om eftersom det var var nära men ändå på distans. Sedan tycker jag själv om historier med starka känslor och det finns väl inget starkare än kärlek så att det skulle vara en kärlekshistoria, det var grundidén.

Hur skulle du beskriva dina huvudpersoner?

- Lea är ganska hård och kontrollerad och hon var också den som fanns först. Jag hade ingen klar plan när jag skrev utan började med den första scenen där på puben. Sedan skrev jag bara vidare. Även om Lea var ganska tydlig direkt växte de andra två fram efter hand. Jag ville också att det skulle finnas någon koppling till det bibliska, därför är Rakel mer karismatisk och lättare att tycka och Lea högre i hierarkin men svårare att tycka om. Jakob lever väldigt mycket genom de andra två, som en del av Rakel och man ser honom mycket genom Leas ögon. Jag ville att boken skulle utforska hur han själv försöker upptäcka vem han är och det gör att han är en suddig person i början och framträder mer i slutet.

Hemlig

Ulrika Mossberg skickade Domslut till ett antal förlag i två omgångar. Första gången fick hon tillbaka sitt manus med kommentarer kring hur hon skulle kunna förbättra det och jobbade vidare innan hon skickade in en andra gång och blev antagen av Albert Bonniers förlag.

- Jag blev väldigt glad när jag fick veta det så klart, men jag var också överraskad och eftersom jag ändå är ganska pessimistisk av mig så vågade jag inte riktigt tro på det och väntade med att berätta tills kontraktet var underskrivet.

Ulrika Mossberg är ganska hemlig av sig när det kommer till skrivandet och före utgivningsdagen var det få personer som hade läst Domslut.

- Till och med min man fick läsa först när den var utgiven, säger hon med ett skratt. Det har så klart varit nervöst nu när boken är släppt, speciellt det här med recensioner. Det var nästan med fasa jag öppnade tidningarna. Men det gick bra.

Kombinera två yrken

Just nu är Ulrika Mossberg föräldraledig men hon har en så kallad fiskalstjänst där hon är anställd av hovrätten och placerad vid Malmö tingsrätt som hon ska tillbaka till. Hur hon i framtiden ska kombinera sin bägge yrken har hon inte hunnit fundera på.

- Jag får se lite hur det går med Domslut men jag vill gärna fortsätta skriva, och jag vill också gärna fortsätta som jurist. Kanske går det att kombinera och i framtiden kanske det är möjligt att gå ner i tid för att få extra skrivtid. Sedan är det så med det här jobbet att det är ett år här och ett år där och kan bli tid emellan. Just nu har jag bara ett år kvar på hovrätten, efter det ska jag söka nytt jobb.

Har du börjat skriva något nytt?

- Inte aktivt men jag har en del påbörjat som jag nog vill fortsätta på. Men just nu är jag så inne på att Domslut just kommit ut så det är fullt fokus på den.

FAKTA

Ulrika Mossberg

Ulrika Mossberg

Född: 1986 i Kristianstad

Bor: Malmö

Familj: Man och två barn

Bakgrund: Jurist och författare som gick sin juristutbildning på Lunds universitet och även författarskolan där 2009 till 2011. Just nu föräldraledig har en fiskalstjänst på Malmö tingsrätt.

Aktuell: Med debutromanen Domstol som kom ut på Albert Bonniers förlag 2 oktober.

Ulrika Mossberg om ...

... hur hon skulle beskriva sig som författare: ”Jag har alltid själv tyckt om att läsa väldigt språkligt drivna böcker där språket tar stor plats och har väl skrivit på det sättet också, men nu känner jag att Domslutet ändå blev en roman med en mer tydlig historia. Eftersom jag har skrivit på den så länge tänker jag också att den är mer mig själv och inte så påverkad av annat.”

FAKTA

Tips

Ulrika Mossbergs bästa tips till andra med författardrömmar:

”Mitt bästa tips är att inte börja om på en massa nya saker. Även om det tar superlång tid och man nästan känner att man tröttnat på sin början så ska man ändå försöka slutföra det man håller på med. Och har man inte typ ett halvt års tjänstledigt för att skriva så får man försöka hitta någon liten stund ibland och bara fortsätta. Sedan för den som har möjlighet är det så klart guld att gå en skrivarutbildning just för att man får jättemycket skriv tid och att det är inspirerande att träffa andra skrivande människor.”

Kultur och nöje

"The queen's gambit" på väg mot scenen

Anya Taylor-Joy spelade Beth Harmon i Netflixserien 'The queen's gambit.'
Foto: Charllie Gray/Netflix/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Netflixsuccén "The queen's gambit" är på väg att bli musikal. Produktionsbolaget Level Forward har köpt rättigheterna för att sätta upp en föreställning som bygger på Walter Tevis roman, rapporterar Variety. Tevis skrev också "Mannen utan ansikte" ("The man who fell to earth) som både filmatiserades och låg som grund för Broadwaymusikalen "Lazarus", med musik av David Bowie.

"The queen's gambit" kretsar kring schacktalangen Beth Harmon, som tampas mot olika mästare liksom fördomar och alkoholism.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Malala Yousafzai gör tv för Apple

Malala Yousafzai har skrivit på för Apple TV plus i syfte att utveckla innehåll för strömningstjänsten. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Fredspristagaren Malala Yousafzai ska börja utveckla innehåll för Apple TV plus. Hon ska bland annat jobba med dokumentärer, drama, komedier och barn-tv-serier. Tanken är att den berömda aktivisten ska dra nytta av sin förmåga att inspirera människor över hela världen, rapporterar The Wrap.

"Jag tror på kraften som finns i berättelser, den kan föra familjer samman, skapa vänskapsband, bygga rörelser och inspirera barn att drömma", säger Malala Yousafzai i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Nordiskt tittarrekord för norska tv-serien

Marion (Amalia Holm) och Marit (Thea Sofie Loch Næss) spelar bästisar i 'Delete me'. Pressbild.
Foto: Viaplay
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den norska dramaserien "Delete me" gör succé redan under sitt första dygn på Viaplay. Utan att avslöja några exakta siffror meddelar strömningstjänsten att det är den mest sedda serien inom genren ungdomsdrama för ett Viaplay Original i Norden hittills.

Serien, som berättas baklänges, lockade 70 procent fler under de första 24 timmarna än "Cryptid", som hade tittarrekordet i genren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tv-toppen: Flest valde Andra chansen

Klara Hammarström, Paul Rey, Alvaro Estrella och Clara Klingenström gick till final under Melodifestivalens deltävling Andra chansen, vilket sågs av strax över 2,7 miljoner. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Melodifestivalens deltävling Andra chansen lockade flest tittare under förra veckan – då även skidsporten fortsatte att göra sitt för att pressa upp tittarsiffrorna till fina nivåer för SVT.
PREMIUM

1. Melodifestivalen (SVT1, lördag) 2 732 000

2. Bäst i test (SVT1, fredag) 1 725 000

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dietz och Gårdinger leder knasiga dueller

Pontus Gårdinger och Margaux Dietz leder 'Duellen'.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Människor, maskiner och djur möts i den ena duellen knasigare än den andra. Margaux Dietz och Pontus Gårdinger leder underhållningsprogrammet "Duellen" i vår.
PREMIUM

Fotbollsspelare som spelar fotboll med vr-glasögon, en flyttfirma som ska lösa en gigantisk Rubiks kub i form av flyttlådor och ett gäng massörer som ska tävla mot en juiceentreprenör i att pressa juice.

Det är några av de minst sagt udda duellerna i "Duellen", TV3 och Viaplays underhållningssatsning där de tävlande fajtas om en prispott på 50 000 kronor. Och det är just de galna duellerna som är tjusningen med programmet, menar programledarna Pontus Gårdinger och Margaux Dietz:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Kultur och nöje

Meghan: Oro och samtal om Archies hudfärg

Meghan Markle, hertiginna av Sussex, med maken prins Harry, under intervjun med Oprah Winfrey.
Foto: Joe Pugliese/Harpo Productions/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Oprah Winfreys intervju med prinsparet Harry och Meghan väcker stor uppmärksamhet.
Meghan Markle hävdar bland annat att det diskuterades hur mörk hudfärg deras då ofödda barn skulle få, och säger att hon funderade på att ta sitt liv.
– Jag ville bara inte leva längre, säger hon.
PREMIUM

Flera mediebolag rapporterade i realtid om vad som sägs i intervjun, som sändes av CBS i USA. Intervjun kommer sedan att sändas över hela världen, i Sverige visas intervjun på TV3 och Viafree klockan 21.00 på måndagen.

Och prinsparet levererade nyhetsstoff. Stor uppmärksamhet riktas mot att Meghan Markle beskriver att det under hennes första graviditet fördes diskussioner inom palatset om det ofödda barnets hudfärg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Entombeds sångare död

Sångaren Lars-Göran Petrov har avlidit. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Lars-Göran Petrov, sångare i Entombed AD, har avlidit efter en tids cancersjukdom. Med honom förlorar den svenska dödsmetallen en av sina absoluta förgrundsgestalter. Han blev 49 år.
PREMIUM

På sin Facebooksida meddelar bandmedlemmarna sin djupaste sorg. "Han var (är!!) en otrolig vän, och en person som har berört så många människor. Han ändrade många liv med sin röst, sin musik, sin karaktär och unika personlighet. LG:s leende bär vi för evigt med oss i våra hjärtan", skriver bandet och berättar om vad Lars-Göran Petrov svarade på frågan om vad det skulle stå på hans gravsten: "Jag dör aldrig, jag dör aldrig".

⁣⁣Lars-Göran Petrov var sångare i det stilbildande dödsmetallbandet Entombed mellan 1988 och 1991 och sedan från 1992 till 2014. När medlemmarna sedan gick skilda vägar bildade han Entombed AD.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Körtävling till minne av Sven-David Sandström

Sven-David Sandström. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

En ny tävling i körkomposition startas till minne av tonsättaren Sven-David Sandström, skriver Dagens Nyheter.

Det är universitetet i amerikanska Indiana som instiftat priset, eftersom Sandström var verksam där som professor i just körkomposition. Tävlingen riktar sig till eleverna där och och juryn består av representanter från både USA och Skandinavien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL