Kultur och nöje

”Jag tycker om historier med starka känslor”

Ulrika Mossberg debuterar med romanen Domslut.
Foto: Emil Malmborg
Kultur och nöje
Skånsk debutant Juristen Ulrika Mossbergs debutroman Domslut inspirerades av Bibelberättelsen om Jakob, Rakel och Lea men utspelas i modern tid i Lund där den ensamma domaren Lea blir förälskad i studenten Jakob som i sin tur är besatt av fostersystern Rakel. - Det var den bibliska berättelsen som tände idén men sedan hamnade jag ganska långt från den i slutet, säger Ulrika Mossberg

När jag intervjuar Ulrika Mossberg, per telefon, har Domslut kommit ut bara ett par dagar tidigare. Hon har firat coronaförsiktigt med bubbel och en liten fest hemma för vänner.

- Det är verkligen kul att boken är ute nu men också konstigt. För alla andra känns det som det spännande händer nu men för mig var det nästan större när den blev antagen för ett och ett halvt år sedan, säger hon och erkänner att hon inte vågat läsa det tryckta exemplaret än.

- Jag vill helst inte hitta några korrfel i den, men det är klart att jag måste våga så jag vet hur den känns i riktig bokform.

Dröm att få ihop en bok

Ulrika Mossberg är är född och uppvuxen i Kristianstad och har alltid tyckt om att skriva. I gymnasiet skrev hon en roman som projektarbete och när hon började studera till jurist vid Lunds universitet tog hon en paus mitt i juridikstudierna för att ge skrivandet en chans genom Lunds Universitets författarskola.

- När jag gick författarskolan skrev jag verkligen mycket men efter det blev det inte så intensivt utan mer med långa uppehåll mellan, berättar hon. Men det har hela tiden varit en dröm att att ge ut något, att få ihop en hel bok.

Skrivprojektet som så småningom blev ett förverkligande av författardrömmen började Ulrika Mossberg arbeta med redan 2012 när hon precis lämnat Lund för Örebro och en juristtjänst där.

- Jag hade en period i Örebro innan jobbet började när jag skrev en ganska stor del av Domslut. Sedan fortsatte jag mer sporadiskt någon kväll varannan månad och till slut var den klar.

Komplicerat förhållande

Domslut inleds en kväll i Lund när domaren Lea packar ihop och lämnar sin arbetsplats. Hon går till en pub vid stationen och hamnar bredvid en ung man, Jakob, som verkar bekant. Hon inser att hon känner igen honom från en förundersökning om olaga förföljelse som hon har i sin portfölj.

Trots det börjar hon prata med honom och det visar sig att han känner igen henne. Jakob och Lea har vuxit upp i samma lilla samhälle på Österlen. Lea avslöjar dock inte att hon känner igen Jakob också. De inleder ett komplicerat förhållande där Lea är förälskad men Jakob fortsatt besatt av sin fostersyster Rakel, som är den som anmält honom för förföljelse.

Starka känslor

Ulrika Mossberg beskriver Domslut som ett hopkok av många olika idéer.

- En del har jag tagit från verkligheten, en del har jag läst mig till och en del har jag hittat på. Jag hade till exempel läst den bibliska berättelsen om Jakob, Lea och Rakel. Det var den som tände idén, även om jag hamnade lång från den i slutet. Sedan är miljön mycket inspirerad av jag jobbade på domstol när jag började skriva, det var en plats som låg nära. Jag hade också precis flyttat från Lund som då kändes lätt att skriva om eftersom det var var nära men ändå på distans. Sedan tycker jag själv om historier med starka känslor och det finns väl inget starkare än kärlek så att det skulle vara en kärlekshistoria, det var grundidén.

Hur skulle du beskriva dina huvudpersoner?

- Lea är ganska hård och kontrollerad och hon var också den som fanns först. Jag hade ingen klar plan när jag skrev utan började med den första scenen där på puben. Sedan skrev jag bara vidare. Även om Lea var ganska tydlig direkt växte de andra två fram efter hand. Jag ville också att det skulle finnas någon koppling till det bibliska, därför är Rakel mer karismatisk och lättare att tycka och Lea högre i hierarkin men svårare att tycka om. Jakob lever väldigt mycket genom de andra två, som en del av Rakel och man ser honom mycket genom Leas ögon. Jag ville att boken skulle utforska hur han själv försöker upptäcka vem han är och det gör att han är en suddig person i början och framträder mer i slutet.

Hemlig

Ulrika Mossberg skickade Domslut till ett antal förlag i två omgångar. Första gången fick hon tillbaka sitt manus med kommentarer kring hur hon skulle kunna förbättra det och jobbade vidare innan hon skickade in en andra gång och blev antagen av Albert Bonniers förlag.

- Jag blev väldigt glad när jag fick veta det så klart, men jag var också överraskad och eftersom jag ändå är ganska pessimistisk av mig så vågade jag inte riktigt tro på det och väntade med att berätta tills kontraktet var underskrivet.

Ulrika Mossberg är ganska hemlig av sig när det kommer till skrivandet och före utgivningsdagen var det få personer som hade läst Domslut.

- Till och med min man fick läsa först när den var utgiven, säger hon med ett skratt. Det har så klart varit nervöst nu när boken är släppt, speciellt det här med recensioner. Det var nästan med fasa jag öppnade tidningarna. Men det gick bra.

Kombinera två yrken

Just nu är Ulrika Mossberg föräldraledig men hon har en så kallad fiskalstjänst där hon är anställd av hovrätten och placerad vid Malmö tingsrätt som hon ska tillbaka till. Hur hon i framtiden ska kombinera sin bägge yrken har hon inte hunnit fundera på.

- Jag får se lite hur det går med Domslut men jag vill gärna fortsätta skriva, och jag vill också gärna fortsätta som jurist. Kanske går det att kombinera och i framtiden kanske det är möjligt att gå ner i tid för att få extra skrivtid. Sedan är det så med det här jobbet att det är ett år här och ett år där och kan bli tid emellan. Just nu har jag bara ett år kvar på hovrätten, efter det ska jag söka nytt jobb.

Har du börjat skriva något nytt?

- Inte aktivt men jag har en del påbörjat som jag nog vill fortsätta på. Men just nu är jag så inne på att Domslut just kommit ut så det är fullt fokus på den.

FAKTA

Ulrika Mossberg

Ulrika Mossberg

Född: 1986 i Kristianstad

Bor: Malmö

Familj: Man och två barn

Bakgrund: Jurist och författare som gick sin juristutbildning på Lunds universitet och även författarskolan där 2009 till 2011. Just nu föräldraledig har en fiskalstjänst på Malmö tingsrätt.

Aktuell: Med debutromanen Domstol som kom ut på Albert Bonniers förlag 2 oktober.

Ulrika Mossberg om ...

... hur hon skulle beskriva sig som författare: ”Jag har alltid själv tyckt om att läsa väldigt språkligt drivna böcker där språket tar stor plats och har väl skrivit på det sättet också, men nu känner jag att Domslutet ändå blev en roman med en mer tydlig historia. Eftersom jag har skrivit på den så länge tänker jag också att den är mer mig själv och inte så påverkad av annat.”

FAKTA

Tips

Ulrika Mossbergs bästa tips till andra med författardrömmar:

”Mitt bästa tips är att inte börja om på en massa nya saker. Även om det tar superlång tid och man nästan känner att man tröttnat på sin början så ska man ändå försöka slutföra det man håller på med. Och har man inte typ ett halvt års tjänstledigt för att skriva så får man försöka hitta någon liten stund ibland och bara fortsätta. Sedan för den som har möjlighet är det så klart guld att gå en skrivarutbildning just för att man får jättemycket skriv tid och att det är inspirerande att träffa andra skrivande människor.”

Kultur och nöje

Per Gessle och Ghost gör projekt med Metallica

Per Gessle är en av artisterna som medverkar på Metallicas kommande jubileumsalbum 'The Metallica Blacklist'. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Per Gessle är en av de 53 artister som medverkar på Metallicas kommande jubileumsalbum.
"Jag är exalterad över att medverka i projektet The Metallica Blacklist", skriver han på sin Facebooksida.
PREMIUM

I höst är det 30 år sedan Metallica släppte sitt femte album "Metallica", vilket gjorde att hårdrocksbandet nådde ut stort och kommersiellt till en bredare publik. Det kallas för "The Black Album" och innehåller flera av bandets mest framgångsrika låtar.

I samband med albumets 30-årsjubileum släpper bandet skivan "The Metallica Blacklist", skriver sajten Louder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"När vi gräver guld" populäraste fotbollslåten

Svenska fotbollslandslaget möttes av närmare 60 000 jublande personer i Rålambshovsparken efter hemkomsten från fotbolls-VM i USA.
Foto: Ari Loustarinen
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Medlemsorganisationen Stim har sammanställt en lista över Sveriges mest spelade fotbollslåtar genom tiderna.

I topp på listan finns "När vi gräver guld i USA", GES klassiker som skrevs inför fotbolls-VM 1994 i USA. Både andra och tredje plats har artisten Markoolio, med låtarna "Mera mål" och "In med bollen i mål".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Världens största vikingautställning invigs

Halsband och dosformigt spänne ornamenterade med både kors och de nordiska symbolerna valknutarna är ett av 2 500 föremål som visas på Historiska museets nya utställning Vikingarnas värld.
Foto: Marc Femenia/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Starka kvinnor och ett stort internationellt utbyte – Historiska museet i Stockholm fortsätter att nyansera bilden av vikingarna. I världens nu största utställning om perioden visas 2 500 objekt från när Skandinavien förändrades i grunden.
PREMIUM

Intresset tycks outsinligt. Historiska museet har turnerat med en utställning om vikingatiden under åtta år, på tre kontinenter, men hungern efter att förstå de tidiga nordborna är fortfarande stor. Museets förra permanenta vikingautställning stod i nitton år – och det var dags för en uppdatering, menar museichef Katherine Hauptman. Nya "Vikingarnas värld" fördjupar sig i ämnet på över tusen kvadratmeter utställningsyta, utifrån tio olika teman.

– Det handlar om hur vikingatidens kultur skapades i kontakt med människor från olika håll – många av föremålen som man associerar med skandinavisk vikingatid kommer någon annanstans ifrån. Men det handlar också om exklusivt hantverk och hur man levde i vardagen, säger Katherine Hauptman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Jätteturnering kan flytta från Sverige

The International år 2017, då det arrangerades i Seattle, USA. Arkivbild.
Foto: Elaine Thompson/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sverige ser ut att gå miste om en av världens största e-sportsturneringar.
The International omfattas inte av smittskyddsreglerna för elitidrott och arrangören söker sig någon annanstans.
PREMIUM

"Dota 2"-turneringen The International ska enligt planen gå av stapeln i Globen i Stockholm i augusti. Turneringen motsvarar ett världsmästerskap i det populära strategispelet och prispotten ligger på mer än motsvarande 340 miljoner kronor.

Arrangören, speltillverkaren Valve, säger sig ha stått i dialog med svenska myndigheter under pandemin för att säkerställa att planen kan följas trots rådande smittskyddsåtgärder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Moonica Mac till Garaget

Moonica Mac på plats inför inspelningen av Så mycket bättre på pensionatet Grå Gåsen på Gotland.
Foto: Karl Melander/TT
Kultur och nöje
Konsert Till hösten ser vi henne i tv-programmet Så mycket bättre. Men innan dess finns det en möjlighet att se en spelning med Moonica Mac på Garaget i Hammenhög.

Juli- och augustiprogrammet för Garaget i Hammenhög har nu presenterats och den 24 juli är det dags för Moonica Mac. Bland de övriga artisterna som är bokade finns Iris Viljanen (16 juli), Truls Mörck (30 juli), Sara Parkman (5 augusti), Loney Dear (21 augusti) och Hederos & Hellberg (28 augusti). Fler artister tillkommer.

För hela programmet se www.garageprojektet.org där du även kan boka biljetter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

Kultur och nöje

Filmfestival nobbar könsindelade priser

Regissören Anahi Berneri och skådespelaren Sofia Gala med priset Silversnäckan 2017. Arkivbild.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Filmfestivalen i spanska San Sebastián delar varje år ut priset Silversnäckan till bästa manliga och kvinnliga skådespelare. Men när festivalen äger rum i september i år delas priset i stället ut till bästa huvudroll och bästa biroll, skriver SVT.

Tidigare har även filmfestivalen i Berlin infört könsneutrala priser för skådespelare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Anis Don Demina spelar på Annexet

Anis Don Demina. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Anis Don Demina gör sin enda livespelning i år på Annexet i Stockholm den 13 november.

"Det här kommer bli det största och bästa jag någonsin har gjort på en scen. Sverige har vilat upp sig tillräckligt länge, så nu är det dags för en riktig rivstart!", säger han i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

SVT visar midsommarkonsert

SVT firar midsommar med en konsert från Sävelångens strand. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

SVT visar en midsommarkonsert från Nääs vid Sävelångens strand i Västergötland på midsommarafton den 25 juni. Enligt ett pressmeddelande blir det musik av både traditionellt och modernt snitt – älskade sommarvisor varvat med nya klassiker.

För sång och musik står Sofia Talvik, Bouchra Iramdane, Stiko Per Larsson, Henning och Sunniva Brynnel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL