Kultur och nöje

”Jag tycker om historier med starka känslor”

Ulrika Mossberg debuterar med romanen Domslut.
Foto: Emil Malmborg
Kultur och nöje
Skånsk debutant Juristen Ulrika Mossbergs debutroman Domslut inspirerades av Bibelberättelsen om Jakob, Rakel och Lea men utspelas i modern tid i Lund där den ensamma domaren Lea blir förälskad i studenten Jakob som i sin tur är besatt av fostersystern Rakel. - Det var den bibliska berättelsen som tände idén men sedan hamnade jag ganska långt från den i slutet, säger Ulrika Mossberg

När jag intervjuar Ulrika Mossberg, per telefon, har Domslut kommit ut bara ett par dagar tidigare. Hon har firat coronaförsiktigt med bubbel och en liten fest hemma för vänner.

- Det är verkligen kul att boken är ute nu men också konstigt. För alla andra känns det som det spännande händer nu men för mig var det nästan större när den blev antagen för ett och ett halvt år sedan, säger hon och erkänner att hon inte vågat läsa det tryckta exemplaret än.

- Jag vill helst inte hitta några korrfel i den, men det är klart att jag måste våga så jag vet hur den känns i riktig bokform.

Dröm att få ihop en bok

Ulrika Mossberg är är född och uppvuxen i Kristianstad och har alltid tyckt om att skriva. I gymnasiet skrev hon en roman som projektarbete och när hon började studera till jurist vid Lunds universitet tog hon en paus mitt i juridikstudierna för att ge skrivandet en chans genom Lunds Universitets författarskola.

- När jag gick författarskolan skrev jag verkligen mycket men efter det blev det inte så intensivt utan mer med långa uppehåll mellan, berättar hon. Men det har hela tiden varit en dröm att att ge ut något, att få ihop en hel bok.

Skrivprojektet som så småningom blev ett förverkligande av författardrömmen började Ulrika Mossberg arbeta med redan 2012 när hon precis lämnat Lund för Örebro och en juristtjänst där.

- Jag hade en period i Örebro innan jobbet började när jag skrev en ganska stor del av Domslut. Sedan fortsatte jag mer sporadiskt någon kväll varannan månad och till slut var den klar.

Komplicerat förhållande

Domslut inleds en kväll i Lund när domaren Lea packar ihop och lämnar sin arbetsplats. Hon går till en pub vid stationen och hamnar bredvid en ung man, Jakob, som verkar bekant. Hon inser att hon känner igen honom från en förundersökning om olaga förföljelse som hon har i sin portfölj.

Trots det börjar hon prata med honom och det visar sig att han känner igen henne. Jakob och Lea har vuxit upp i samma lilla samhälle på Österlen. Lea avslöjar dock inte att hon känner igen Jakob också. De inleder ett komplicerat förhållande där Lea är förälskad men Jakob fortsatt besatt av sin fostersyster Rakel, som är den som anmält honom för förföljelse.

Starka känslor

Ulrika Mossberg beskriver Domslut som ett hopkok av många olika idéer.

- En del har jag tagit från verkligheten, en del har jag läst mig till och en del har jag hittat på. Jag hade till exempel läst den bibliska berättelsen om Jakob, Lea och Rakel. Det var den som tände idén, även om jag hamnade lång från den i slutet. Sedan är miljön mycket inspirerad av jag jobbade på domstol när jag började skriva, det var en plats som låg nära. Jag hade också precis flyttat från Lund som då kändes lätt att skriva om eftersom det var var nära men ändå på distans. Sedan tycker jag själv om historier med starka känslor och det finns väl inget starkare än kärlek så att det skulle vara en kärlekshistoria, det var grundidén.

Hur skulle du beskriva dina huvudpersoner?

- Lea är ganska hård och kontrollerad och hon var också den som fanns först. Jag hade ingen klar plan när jag skrev utan började med den första scenen där på puben. Sedan skrev jag bara vidare. Även om Lea var ganska tydlig direkt växte de andra två fram efter hand. Jag ville också att det skulle finnas någon koppling till det bibliska, därför är Rakel mer karismatisk och lättare att tycka och Lea högre i hierarkin men svårare att tycka om. Jakob lever väldigt mycket genom de andra två, som en del av Rakel och man ser honom mycket genom Leas ögon. Jag ville att boken skulle utforska hur han själv försöker upptäcka vem han är och det gör att han är en suddig person i början och framträder mer i slutet.

Hemlig

Ulrika Mossberg skickade Domslut till ett antal förlag i två omgångar. Första gången fick hon tillbaka sitt manus med kommentarer kring hur hon skulle kunna förbättra det och jobbade vidare innan hon skickade in en andra gång och blev antagen av Albert Bonniers förlag.

- Jag blev väldigt glad när jag fick veta det så klart, men jag var också överraskad och eftersom jag ändå är ganska pessimistisk av mig så vågade jag inte riktigt tro på det och väntade med att berätta tills kontraktet var underskrivet.

Ulrika Mossberg är ganska hemlig av sig när det kommer till skrivandet och före utgivningsdagen var det få personer som hade läst Domslut.

- Till och med min man fick läsa först när den var utgiven, säger hon med ett skratt. Det har så klart varit nervöst nu när boken är släppt, speciellt det här med recensioner. Det var nästan med fasa jag öppnade tidningarna. Men det gick bra.

Kombinera två yrken

Just nu är Ulrika Mossberg föräldraledig men hon har en så kallad fiskalstjänst där hon är anställd av hovrätten och placerad vid Malmö tingsrätt som hon ska tillbaka till. Hur hon i framtiden ska kombinera sin bägge yrken har hon inte hunnit fundera på.

- Jag får se lite hur det går med Domslut men jag vill gärna fortsätta skriva, och jag vill också gärna fortsätta som jurist. Kanske går det att kombinera och i framtiden kanske det är möjligt att gå ner i tid för att få extra skrivtid. Sedan är det så med det här jobbet att det är ett år här och ett år där och kan bli tid emellan. Just nu har jag bara ett år kvar på hovrätten, efter det ska jag söka nytt jobb.

Har du börjat skriva något nytt?

- Inte aktivt men jag har en del påbörjat som jag nog vill fortsätta på. Men just nu är jag så inne på att Domslut just kommit ut så det är fullt fokus på den.

FAKTA

Ulrika Mossberg

Ulrika Mossberg

Född: 1986 i Kristianstad

Bor: Malmö

Familj: Man och två barn

Bakgrund: Jurist och författare som gick sin juristutbildning på Lunds universitet och även författarskolan där 2009 till 2011. Just nu föräldraledig har en fiskalstjänst på Malmö tingsrätt.

Aktuell: Med debutromanen Domstol som kom ut på Albert Bonniers förlag 2 oktober.

Ulrika Mossberg om ...

... hur hon skulle beskriva sig som författare: ”Jag har alltid själv tyckt om att läsa väldigt språkligt drivna böcker där språket tar stor plats och har väl skrivit på det sättet också, men nu känner jag att Domslutet ändå blev en roman med en mer tydlig historia. Eftersom jag har skrivit på den så länge tänker jag också att den är mer mig själv och inte så påverkad av annat.”

FAKTA

Tips

Ulrika Mossbergs bästa tips till andra med författardrömmar:

”Mitt bästa tips är att inte börja om på en massa nya saker. Även om det tar superlång tid och man nästan känner att man tröttnat på sin början så ska man ändå försöka slutföra det man håller på med. Och har man inte typ ett halvt års tjänstledigt för att skriva så får man försöka hitta någon liten stund ibland och bara fortsätta. Sedan för den som har möjlighet är det så klart guld att gå en skrivarutbildning just för att man får jättemycket skriv tid och att det är inspirerande att träffa andra skrivande människor.”

Kultur och nöje

J Balvin ber om ursäkt för musikvideo

Den colombianske sångaren J Balvin uppträder i New York. Arkivbild.
Foto: Greg Allen/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den colombianske sångaren, låtskrivaren och producenten José Balvin – känd som bara J Balvin – ber om ursäkt för sin "Perra" musikvideo flera dagar efter att han tagit bort den från Youtube.

Videon, som gjordes i samarbete med den dominikanska rapparen och tidigare modellen Tokischa, har anklagats för att vara rasistisk och sexistisk. I den sågs bland annat Tokischa krypa omkring på alla fyra i en hundkoja.

"Jag vill rikta en ursäkt till vem det än är som känner sig kränkt, speciellt till de icke-vita", skriver Balvin på Instagram och tillägger att han är för tolerans, kärlek och inkludering.

Kultur och nöje

Många hedrade dödade filmfotografen

En man tänder ett ljus till minne av Halyna Hutchins i Albuquerque, New Mexico.
Foto: Andres Leighton
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hundratals människor har hedrat den dödade filmfotografen Halyna Hutchins under en minnestund i Albuquerque i New Mexico.
Samtidigt växer kraven i USA på att stoppa skarpa vapen vid filminspelningar.
PREMIUM

– Jag är helt förstörd efter förlusten av min vän och kollega Halyna, säger "Rust"-regissören Joel Souza, som själv skadades vid händelsen för tre dagar sedan, till Deadline.

– Hon var snäll, levande, enormt begåvad, kämpade hårt och pushade mig att bli bättre, säger Joel Souza till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Finsk-somalisk film vann prestigefyllt pris

Fespaco-festivalen i Ouagadougou, Burkina Faso, lockar filmskapare och biopublik från hela världen.
Foto: Sam Mednick/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Filmen "Gravgrävarens hustru" av den finlandssomaliske regissören Khadar Ahmed har vunnit ett prestigefyllt pris vid en panafrikansk filmfestival i Burkina Faso.

Filmen sopade banan med de 16 konkurrenterna, rapporterar BBC. Juryns ordförande kallar filmen modig, enligt Reuters.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ed Sheeran har testat positivt för covid-19

Sångaren Ed Sheeran har covid-19. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Artisten Ed Sheeran har testats positivt för covid-19 och isolerat sig i hemmet, rapporterar Deadline.

Sheeran kommer att fortsätta ge planerade intervjuer och framträdanden därifrån, meddelar han på sociala medier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lettisk seger i tävling för unga dirigenter

Kördirigenten Krista Audere vann söndagens final i Eric Ericson Award i Berwaldhallen.
Foto: Bo Söderström/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den lettiska dirigenten Krista Audere vann till slut när den prestigefulla tävlingen för unga kördirigenter, Eric Ericson Award, hade finalkonsert i Stockholm.
PREMIUM

Den internationella juryn motiverade sitt beslut som följer: "Med enastående energi och dynamisk poetisk kvalitet åstadkom Krista Audere ett magiskt framförande. Med rik fantasi och stort mod inspirerade och engagerade hon sångarna."

Audere vann sedan hon, Harry Bradford från Storbritannien och Julia Selina Blank, Tyskland, dirigerat Radiokören på Berwaldhallens scen i ett finalheat på söndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Hur spelutvecklare kan fortsätta bygga på sina framgångar år 2021

www.bingo.com

Det stora lyftet för spelindustrin har knappast undgått någon, och idag utövas en stor del av våra nöjen och aktiviteter på mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. Spel produceras till alla enheter med en skärm, och gamingvärldens framväxt har accelererat ytterligare under de senaste åren. Vad blir nästa steg för spelutvecklarna?

Fortsätta utformandet av kulturen

Det är nu länge sedan gaming ansågs vara ett område reserverat för särskilda individer. I samband med spelindustrins framväxt har en kultur vuxit fram under det senaste decenniet, där den gemensamma nämnaren för alla som identifierar sig som gamers är passionen för spel, dess historia och dess plats i det moderna samhället. Man kan nästan kalla det en symbol för det moderna samhället, på grund av den starka kopplingen mellan datorspel och internet. Spelutvecklare har allt att vinna på att göra kulturen mer inkluderande, och därmed bygga en starkare bas.

Utveckla klassiska upplagor

Många historiska nöjen går inte ur stil. Det som har underhållit människor i årtionden har goda förutsättningar för att fortsätta länge till, och ibland behövs det bara att spelidén anpassas till det moderna samhället. Gamla brädspel har exempelvis fått ett stort uppsving med mobiltelefonens snabba utveckling. Detsamma gäller partylekar som “snurra flaskan” och sällskapsaktiviteter som frågesporter – något som existerat sedan urminnes tider. Alla typer av gamla spel och lekar har blivit en del av gamingindustrin, och den grenen inom spelande som kanske har gjort störst framsteg med detta koncept är iGaming-världen, där spelaren genom appar och hemsidor kan ägna sig åt allt från virtuella kortspel till Bingo Online.

Det kan bli mer populärt bland spelutvecklare att satsa på att blicka bakåt i tiden för att hitta inspiration till framtida utgåvor – och många gånger räcker det med att modernisera det som har funkat tidigare, i stället för att skapa något nytt.

Implementera fler sociala element

Som följd av att gamingvärlden växer, ansluter fler personer till trenden. Det har gått från att vara ett specifikt intresse till en mer allmän angelägenhet - och har fått fäste både inom sport och kultur. Med den växande spelarbasen har multiplayerfunktioner blivit alltmer populära, och många spel som normalt sett är avsedda för en person, lägger numera ofta till flerspelarlägen och liknande alternativ för att skapa en mer social upplevelse.

Med de ökade framgångarna i spelbranschen ser det ut som att vi är på väg mot en värld där den sociala aspekten är fundamental för många typer av spel. Detta gäller inte minst då gaming numera är en plattform för möten mellan människor, och många spel har till och med detta som grund – att fungera som ett virtuellt socialt medium. Idag har teknologin kommit så långt att man kan erbjuda en visuell upplevelse som är så autentisk att den framkallar vad som närmast kan beskrivas som ett emotionellt band mellan spelaren och digitala karaktärer. Och då vi är sociala varelser vill vi så klart uppleva den virtuella världen tillsammans med andra.

Olika sätt för spelutvecklare att bygga vidare på 2010-talets framgångar:

· Utveckla och bygga kring gamingkulturen

· Hämta inspiration från förr, och göra moderna upplagor

· Fortsätta fokusera på att stärka de sociala elementen

Kultur och nöje

Tsitsi Dangarembga fick pris i Frankfurt

Tsitsi Dangarembwa har tilldelats Tyska bokhandelns fredspris i Frankfurt.
Foto: Thomas Lohnes/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Författaren Tsitsi Dangarembga har tagit emot det prestigefulla internationella priset Tyska bokhandelns fredspris. Det delas ut årligen i samband med Bokmässan i Frankfurt.

Hon är den första svarta kvinnan som tilldelas priset, på motsvarande omkring 250 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Mash"-skådespelaren Val Bisoglio död

Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Val Bisoglio hade en 50 år lång karriär inom film, tv och teater bakom sig när han dog i sitt hem i Kalifornien 95 år gammal, skriver Variety.

Han föddes i New York, som son till italienska immigranter. Val Bisoglio är mest känd för sina tv-roller från 1960-talet och framåt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ett ordlöst språk med barnet i centrum

Dag Malmberg spelar Fadern i Son Fader Moder.
Foto: Emmalisa Pauly
Malmö
Kultur och nöje
SCEN/RECENSION Anna Lindblom recenserar Malmö Stadsteaters föreställning Son fader moder.

Lars Noréns båda pjäser Natten är dagens mor (1982) och Kaos är granne med Gud (1983) kan enklast beskrivas som två rediga käftsmällar. En djupt dysfunktionell familj tävlar om vem som är trasigast, eller grisigast, eller både och, på ett gudsförgätet järnvägshotell i Genarp. Det finns något slags kärlek, och något slags ungdomligt hopp, men mest finns det mörker, misär, förtvivlan och galenskap.

Det är sålunda med viss bävan jag beger mig till Intiman för att se uruppförandet av epilogen till dessa pjäser, och jag behöver inte mer än kliva in genom salongsdörrarna för att ana att även detta har potential att bli en smärtsam historia. Publikens uppsluppna sorl är en bisarr kontrast mot de fyra olycksbådande gestalter som redan tagit plats på scen. De sitter där och väntar, oklart på vad, och det är oklart om de blänger på oss eller bara stirrar tomt framför sig. Mest olycksbådande är Dag Malmbergs, faderns, totalt glädjelösa tårtätande. Han liknar ett svart hål där han sitter, tonlöst slamrande med skeden mot tallriken, till synes beredd att sluka oss allihop.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL