Belarusisk polis tillåts skjuta skarpt

Polisen i Belarus tillåts att skjuta skarpt mot demonstranter som protesterar mot regimen, meddelar landets inrikesdepartement.
Beskedet kommer dagen efter att minst 700 personer greps i samband med protester – flera av dessa är journalister och landets pressade mediebransch gör ett nödanrop.
Publicerad 12 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Demonstrationen i Minsk på söndagen. Över 700 personer greps och fördes bort.
Demonstrationen i Minsk på söndagen. Över 700 personer greps och fördes bort.Foto: AP/TT

Det belarusiska inrikesdepartementet motiverar sitt besked om skarpa vapen mot demonstranterna med att des om protesterar har radikaliserats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Av detta skäl kommer polis och säkerhetspersonal inte lämna gatorna, och man kommer att använda vapen för att bekämpa kravaller samt dödliga vapen om så krävs", heter det i ett uttalande på måndagen.

Katastrofal situation

Åtminstone 26 personer som greps i samband med söndagens protester var journalister och enligt inrikesdepartementet misstänks de för olydnad mot polismakten.

Sedan presidentvalet har journalister gripits fler än 230 gånger i landet, enligt tre stora branschorganisationer, bland dem det belarusiska journalistförbundet. I ett öppet brev skriver de att en redan tidigare svår situation för journalister har blivit katastrofal. I över 50 fall har journalister blivit misshandlade av rättsväsendet, skriver de. Vissa uppges ha blivit utsatta för tortyr och mycket utrustning och material har beslagtagits eller förstörts.

Chefredaktör greps

I början av protesterna stängde myndigheterna tillgången till internet under en tid. En av landets största oberoende nyhetskällor, sajten Tut.by, har blivit av med ett slags licens som krävs för att få arbeta journalistiskt vid större händelser i landet. I september greps chefredaktören för den oberoende nyhetssajten Nasja Niva efter publiceringen av en artikel om övervåld.

Vid söndagens protester använde polisen vattenkanoner och sköt gummikulor, enligt människorättsorganisationen Vjasna. Precis som vid tidigare protester finns det uppgifter om övervåld. Av de över 700 som greps hålls majoriteten fortfarande i förvar i väntan på nya besked från rättsväsendet.

Martin Mederyd Hårdh/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.