Corona i Girot - tävlingen kan ställas in

Publicerad 13 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Den nederländske åkaren Steven Kruijswijk har testat positivt för coronaviruset, och drar sig ur tävlingen.
Den nederländske åkaren Steven Kruijswijk har testat positivt för coronaviruset, och drar sig ur tävlingen.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Två åkare i Giro d'Italia har testat positivt för coronaviruset. En av dem är stjärnåkaren Steven Kruijswijk, som i och med det positiva testet är färdigtävlad. Nederländaren tävlar för Jumbo-Visma-laget, och låg på elfte plats. Stallet drar sig nu ur tävlingen.

I stallet Michelton-Scott har fyra medarbetare testat positivt, och även de meddelar att de drar sig ur tävlingen. Två medarbetare från stallen Team AG2R-La Mondiale och Team Ineos Grenadiers har också haft positiva coronatest.

Nu kan hela tävlingen komma att ställas in, enligt Reuters, med mer än halva loppet kvar att köra. Italien är ett av de länderna i Europa som drabbats hårdast av den "andra vågen", och i lördags testade 5 456 personer positivt för corona, den högsta siffran sedan i våras.

Tour de France, som genomfördes under september månad, klarade sig utan positiva tester från samtliga åkare. En regel om att två positiva tester för åkare i ett och samma stall skulle innebära uteslutning fanns dock. Den regeln finns inte i Giro d'Italias coronaprotokoll.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.