Inrikes

Åklagaren om Estonia: Ska börja om från början

Bild från dokumentärserien på Dplay där tidigare okända skador i skrovet på Estonia presenterades.
Foto: DPLAY/TT
Inrikes
Inrikes I tre instanser på 1990-talet fattade åklagare beslut om att brottsutredningen om Estonias förlisning skulle läggas ned. Nu har åklagare Karolina Wieslander fått i uppgift att utreda frågan på nytt – bör brottsutredningen återupptas?
26 år efter olyckan är dock de flesta eventuella brott preskriberade.
PREMIUM

1997 beslutade åklagaren att lägga ned brottsutredningen om Estonias förlisning, som inträffade tre år tidigare. Beslutet överprövades till en överåklagare och till sist till riksåklagaren (RÅ), som 1999 beslutade att inte återuppta utredningen då brotten var preskriberade.

Även RÅ:s beslut begärdes omprövat, men ett år senare satte man punkt då riksåklagaren beslutade att inte ändra sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Detta avgör risken för att du ska smittas

Coronaviruset smittar främst genom nära kontakter med andra. Men hur skiljer sig risken åt att smittas beroende på det liv man lever?
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Trots att vi är mitt uppe i den andra vågen med ökad smittspridning har en majoritet av svenskarna ännu inte haft covid-19. Men vad avgör om just du kommer att drabbas?

Spridningen av det nya coronaviruset ökar i nästan hela landet. Fler människor hamnar på sjukhus — och fler människor dör.

I ett sådant läge är det naturligt att fråga sig vilken risk just jag (eller mina anhöriga) har att drabbas av svår sjukdom, eller till och med att dö av viruset.

I ett försök att illustrera hur risken i samband med covid-19 kan skilja sig åt människor emellan, listar TT här nedan tre fiktiva personer, alla med olika "riskprofiler".

Elsa, 21, student. Hög risk att smittas och att smitta andra. Låg risk för svårare sjukdom.

Elsa lever ett aktivt liv, går på universitetet och bor i en lägenhet med tre jämnåriga studenter som hon umgås nära med. Detta gör att risken för Elsa att smittas är hög. Sannolikheten att hon endast får milda symtom, eller inga alls, är dock stor. Därmed inte sagt att risken för allvarlig sjukdom är obefintlig. I Elsas ålderskategori (20–29 år) har hittills 107 svenskar erhållit intensivvård, var av elva har dött.

Redan tidigt under pandemin stod det klart att ålder och andra sjukdomar är riskfaktorer för svår covid-19. Dessa båda hör delvis samman, men i dag tror man sig veta att ålder är en oberoende riskfaktor för svår covid-19. En kärnfrisk 75-åring löper alltså större risk än en dito 55-åring, som i sin tur löper större risk än en fullt frisk 35-åring, och så vidare.

Karin, 55, undersköterska. Hög risk att smittas, medelhög risk att bli svårt sjuk.

Karin arbetar på ett sjukhus, om än inte med covidpatienter. Som utbildad undersköterska är hon väl medveten om de basala hygienrutinerna och hon försöker att hålla avstånd. Men patientkontakterna, var av flertalet är ungdomar, är många. Hon åker kommunalt till och från jobbet och hennes man är taxichaufför. Sammantaget gör detta att risken för smitta är förhållandevis hög, medan risken att bli svårt sjuk är medelhög. I Karins ålderskategori (50–59 år) har hittills 748 svenskar med covid-19 fått intensivvård och 137 har avlidit.

Sars-cov-2, som viruset heter, smittar främst genom så kallad droppsmitta via hostningar, nysningar och/eller nära kontakt. Att hålla fysisk distans och att tvätta händerna är därför det bästa sättet att undvika att bli smittad. Under vissa omständigheter kan viruset även bilda så kallade aerosoler. Det är betydligt mindre droppar som kan färdas längre. Huruvida detta är att betrakta som att viruset är luftburet eller inte, är dock omtvistat. Det är inte lika luftburet som till exempel mässling, som torkar ihop till ännu mindre partiklar. Oavsett trycker Folkhälsomyndigheten i sina råd på att droppsmitta är den övervägande vanligaste smittvägen, varför fysisk distans och en god handhygien ses som de viktigaste smittskyddsåtgärderna.

Erik, 75, pensionerad lärare. Liten risk att smittas och att föra smittan vidare. Hög risk att bli svårt sjuk.

Erik, som är ensamstående, är väl medveten om att han tillhör en riskgrupp och är därför försiktig. Han umgås i princip endast med sin vuxne son som han träffar ett par gånger i veckan och som också handlar åt honom. Erik löper därför låg risk att smittas. Åldern är dock emot honom. Dessutom är han överviktig och lider av hjärtproblem. Till råga på allt är han en man, vilket ökar risken ytterligare om han, trots allt, skulle bli smittad. Å andra sidan, ju mer Erik isolerar sig, desto större är risken för ensamhet och mentala hälsoproblem. I Eriks ålderskategori (70–79 år) har hittills 617 erhållit intensivvård, medan 1 357 med viruset har dött.

De parametrar som avgör en enskild individs risk att smittas är många, där virusets smittsamhet bara är en. Individens beteende är minst lika viktigt, inte minst förmågan till god handhygien och att hålla fysisk distans. Framför allt vid den typ av smittspridning som sker nu, eftersom de allra flesta smittas efter nära kontakter med andra.

Därutöver finns också ett visst inslag av ren och skär tur/otur. Till skillnad från exempelvis en vanlig influensa som "sköljer" genom en befolkning, har coronaviruset visat sig vara mer oförutsägbart. Flera studier visar att många infekterade personer inte för smittan vidare alls, medan andra smittar desto fler, så kallade superspridare. Tyvärr syns det inte på utsidan vem som är superspridare. Det kan, i princip, vem som helst vara.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Luftburen smitta – eller inte?

Folkhälsomyndigheten slår på sin hemsida fast att smittan sprids via droppar, och inte är en luftburen smitta.

Så här skriver myndigheten under rubriken Smittspridning: "Spridning av covid-19 sker i första hand vid nära kontakter mellan personer genom så kallad droppsmitta."

Covid-19 räknas alltså inte som en luftburen smitta, enligt myndigheten.

Vid luftburen smitta sker överföring av virus eller bakterier med små droppar eller i form av partiklar som hänger kvar i luften under lång tid och där smittan kan färdas långa sträckor. Mässling, vattkoppor och tuberkulos är exempel på infektioner som sprids på ett sånt sätt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Små förändringar i opinionen

Partiledardebatt i SVT:s Agenda i oktober.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Det är små förändringar i väljarstödet enligt en sammanvägning av flera opinionsmätningar för november. Medan L fortsatt ligger kvar under riksdagsspärren är det bara S och V som ökar.

Stödet för Socialdemokraterna har ökat med 0,5 procentenheter till 26,8 och för Vänsterpartiet 0,2 procentenheter till 10,4. Det visar en sammanvägning av flera mätningar som Kantar Sifo gör en gång i månaden för Sveriges Radio Ekot.

Liberalerna ligger fortsatt lågt och hamnar ännu en gång under riksdagsspärren med 3,1 procent. Miljöpartiet å sin sida hamnar precis ovanför spärren med sina 4,1 procent.

Stödet för Kristdemokraterna som har sjunkit med 0,2 procentenheter till 5,5 procent, har inte varit så lågt sedan augusti 2018 – strax före riksdagsvalet, uppger Ekot.

Resterande riksdagspartier står antingen stilla i opinionen eller rör sig nedåt, dock med små marginaler: Moderaterna 21 procent (+/-0), Centerpartiet 8 procent (-0,1) och Sverigedemokraterna 19,9 (+/-0).

Inrikes

En gripen efter knivhugg

En man har skadats i ett knivbråk i en lokal i Täby kyrkby. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har gripits efter ett bråk i en lokal i Täby kyrkby norr om Stockholm på fredagskvällen.

En person, född på 1970-talet, fick stickskador i samband med bråket. Han fördes till sjukhus och hans tillstånd beskrivs som stabilt.

– Vi har spärrat av och avvaktar teknisk undersökning, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Brottsrubriceringen är försök till mord.

Inrikes

Tentafusket har ökat under pandemin

Uppsala universitet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Under pandemin har det anmälts fler fall av fusk vid tentor och examinationer på svenska universitet och högskolor, jämfört med tidigare år. Det visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Ett exempel är Uppsala universitet som ett normalt år får in mellan 50 och 80 anmälningar. Hittills i år har det kommit in nära 300.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Bröder häktade för sprängdåd i Uppsala

Två personer har häktats misstänkta för inblandning i en explosion i ett flerfamiljshus i Uppsala i september. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sju veckor efter ett sprängdåd i stadsdelen Gränby i Uppsala häktades en man i 20-årsåldern misstänkt för inblandning. En vecka senare har nu även hans bror häktats för samma brott, skriver Upsala Nya Tidning.

Det var vid 04.30-tiden en morgon i september då en kraftig explosion skakade ett flerfamiljshus. Ingen människa kom till skada men en lägenhet, husfasaden och omkringliggande bilar uppges ha fått stora skador.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Inrikes

Åtalas för falsk sjuksköterskelegitimation

En kvinna misstänks ha jobbat i tre år som sjuksköterska med förfalskad legitimation. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 30-årsåldern har åtalats misstänkt för att ha arbetat som sjuksköterska med falsk legitimation, skriver Göteborgs Posten.

Först efter att ha jobbat i tre år blev hon påkommen i en rutinkontroll. Enligt Socialstyrelsen hade myndigheten aldrig utfärdat någon legitimation till kvinnan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polis lät bekant behålla körkortet – åtalas

Trafikpolis mäter bilisters hastighet med laser. Bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En polis lät en bekant till honom behålla körkortet trots att mannen stoppades för fortkörning i en hastighet som normalt sett leder till indraget körkort, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen körde i 83 kilometer i timmen på en 50-väg i slutet av april när han först stoppades av en polisaspirant. Därefter tog en annan polis över från aspiranten och lät mannen köra vidare utan åtgärd, sedan han upptäckt att de var bekanta med varandra, enligt åtalet som väckts mot polisen och mannen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Person stickskadad – flera misstänkta jagas

Polisen söker flera misstänkta gärningspersoner. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En person har förts till sjukhus med stickskador efter att ha blivit attackerad av flera personer i Haninge söder om Stockholm.

– En handfull personer försvann därefter i en bil, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL