Utrikes

Över en halv miljon virusdöda i Europa

Illustration av coronaviruset.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Antalet människor i Europa som avlidit med konstaterad covid-19 har överstigit en halv miljon, rapporterar nyhetsbyrån AFP som regelbundet under pandemin publicerar statistik om dödsfall och antal smittade.

Därmed är Europa, med de sammanlagt 52 länder och territorier som ingår i det geografiska området, den första region i världen som redovisar över en halv miljon – 500 069 på torsdagen -- döda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Medborgargarde pekas ut efter makabert fynd

En medlem i en beväpnad kvinnoexklusiv självförsvarsgrupp patrullerar den mexikanska delstaten Michoacán. Arkivbild.
Foto: Armando Solis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tolv kroppar från människor som tros ha mördats har hittats i den mexikanska delstaten Veracruz.

Kropparna, vars händer och fötter var bundna, hittades i ett dike enligt lokal polis.

Det makabra fyndet gjordes i kommunen Las Choapas, som under en längre tid har haft stora problem med våld kopplat till drogkarteller.

Enligt polisen visar den preliminära utredningen att offren tillhörde en så kallad självförsvarsgrupp, en typ av löst organiserat medborgargarde, som har blivit allt vanligare i de mest våldsdrabbade delarna av Mexiko.

Polisen misstänker att rivalitet mellan tidigare medlemmar ur ett medborgargarde som splittrats kan vara förklaringen till morden.

Under fjolårets elva första månader rapporterades över 1 300 mordfall i delstaten Veracruz.

Utrikes

Två FN-soldater dödade i CAR

President Faustin-Archange Touadéra i samband med valet i Centralafrikanska republiken den 27 december.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Två soldater ur FN:s fredsbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken (CAR) har dödats i ett rebellbakhåll.

Attacken inträffade bara timmar efter det att landets konstitutionsdomstol godkänt resultatet i presidentvalet den 27 december och Faustin-Archange Touadéra utropats som ny president.

Anfallet är det senaste av flera som skylls på en en koalition av väpnade grupper som genomförde en misslyckad kupp före decembervalet.

Utrikes

Vaccin till Nya Zeeland dröjer

Nya Zeelands coronaansvarige minister Chris Hipkins. Arkivbild.
Foto: Nick Perry/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya Zeelands myndigheter säger att man försöker säkra ett mindre parti coronavaccin för att skydda utsatta arbetare, även om en massvaccinering av befolkningen troligtvis dröjer till andra halvan av 2021.

En hård nedstängning kombinerat med ett fördelaktigt geografiskt läge bidrog till att landet i stort har kunnat utplåna viruset. Men då pandemin fortsatt rasar världen över och fler smittade nyzeeländare återvänder ökar oron för att viruset åter ska spridas i landet.

– Vi utreder möjligheterna för att få ett mindre antal vaccin tidigare för att vaccinera våra utsatta arbetare, våra gränsarbetare, säger coronaansvarige ministern Chris Hipkins vid en presskonferens.

Regeringen uppger att man har säkrat tillräckligt många doser för att vaccinera landets fem miljoner invånare, men att det först måste godkännas av landet läkemedelsverk.

"Regeringen har sagt att tillverkarna är inriktade på att skicka vaccin till länder där tusentals människor dör varje dag, vilket puttar Nya Zeeland längre ner i kön", säger oppositionsledaren Judith Collins i ett uttalande. "Men det argumentet håller inte när Singapore, som senast registrerade ett covidrelaterat dödsfall i november, redan har börjat vaccinera gränsarbetare", fortsätter hon.

Nya Zeeland har för tillfället 85 aktiva coronafall, alla återvändande resenärer som har satts i karantän vid gränsen. Inga fall av samhällsspridning har upptäckts under de senaste två månaderna.

Utrikes

Trump vill lyfta reseförbud – Biden säger nej

Fler icke-amerikaner kan snart kunna resa till USA. Arkivbild från Logan-flygplatsen i Boston.
Foto: Michael Dwyer/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s avgående president Donald Trump kommer enligt Vita huset att lyfta inreseförbud för icke-amerikaner som har varit i bland annat Brasilien eller delar av Europa.

De nya inresereglerna ska börja gälla den 26 januari, alltså efter det att Trump har lämnat över presidentämbetet till Joe Biden. Enligt Bidens talesperson har den nya regeringen däremot inte några planer på att lätta på inreserestriktionerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FBI bakgrundskollar tusentals soldater

Soldater ur nationalgardet på plats vid Kapitolium i Washington DC.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inför USA:s näste president Joe Bidens installationsceremoni på onsdag genomför amerikanska myndigheter extra bakgrundskontroller på den militära personal som kommer att närvara.
Men enligt Pentagon har man inte hittat något som tyder på att det finns upprorsmakare inom militären.
PREMIUM

De extra försiktighetsåtgärderna uppges tas eftersom flera av de Trumpanhängare som var med vid stormningen av Kapitolium den 6 januari kan ha haft militära kopplingar, rapporterar Washington Post.

FBI har kopplats in för att kontrollera den militära personal som kommer att vara på plats under installationen och försvarsminister Christopher Miller säger enligt Reuters i ett uttalande att granskningen är "normal för militärt stöd under stora säkerhetshändelser" och att "även om vi inte har några uppgifter som indikerar ett insiderhot så vänder vi på varje sten när vi ska säkra huvudstaden."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Försvarsminister intensivvårdas för covid-19

Colombias försvarsminister Carlos Holmes Trujillo under en militäruppvisning i november 2019.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Colombias försvarsminister Carlos Holmes Trujillo intensivvårdas på sjukhus efter att ha insjuknat i covid-19, uppger landets regering i ett uttalande.

En presstalesperson förtydligande under måndagen att försvarsministern vårdas för covid-19 i kombination med lunginflammation.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tusentals migranter skingrades i Guatemala

Säkerhetsstyrkor skingrar migranter i Guatemala som vill ta sig till USA.
Foto: Sandra Sebastian/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Säkerhetsstyrkor i Guatemala har skingrat tusentals migranter med målet att ta sig till USA.

Gruppen om cirka 4 000 personer lämnade Honduras i fredags. De hindrades av myndigheterna när de nådde staden Vado Hondo i sydöstra Guatemala dagen därpå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Conte klarar första krisen, senaten nästa

Italiens premiärminister Giuseppe Conte försvarar regeringens politik i parlamentet.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Utrikes
Utrikes Italiens premiärminister Giuseppe Conte strider för att behålla makten sedan ett stödparti lämnat landets regeringskoalition.
Conte försvarar regeringens insatser under coronapandemin.
Han klarade en omröstning i deputeradekammaren, men hotas av svårare senatsomröstning på tisdagen.
PREMIUM

Juristen Conte, som är partipolitiskt oberoende, ställdes inför en förtroendeomröstning i parlamentets underhus, deputeradekammaren, på måndagen.

Stödet var större än väntat för honom. 321 stöttade honom medan 259 röstade för att fälla regeringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL