HD avgör straff för knivmord

Publicerad 13 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Högsta domstolen har lämnat prövningstillstånd för att avgöra straffet i ett mordfall. Arkivbild.
Högsta domstolen har lämnat prövningstillstånd för att avgöra straffet i ett mordfall. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

En man mördades brutalt i Västerås tidigare i år. Nu är det upp till Högsta domstolen (HD) att avgöra vilket straff hans mördare ska få.

I februari knivmördades offret av en 46-årig man. Han erkände att han skurit den andre i halsen, men sade att han inte hade för avsikt att döda honom.

46-åringen dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Men hovrätten tyckte att det fanns förmildrande omständigheter och bestämde straffet till 18 års fängelse.

Riksåklagaren (RÅ) överklagade hovrättsdomen till Högsta domstolen. RÅ vill att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse, med hänvisning till de skärpta straffbestämmelser för mord som infördes den 1 januari i år.

– Vi vill att HD ska klargöra hur man ska tillämpa den här nya bestämmelsen, sade My Hedström, byråchef vid Riksåklagaren, till TT i september.

HD har nu beslutat att ge prövningstillstånd, skriver flera medier.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.