Utrikes

Amy Coney Barrett godkänd som ny domare i HD

Amy Coney Barrett är nu HD-domare. Här under ceremonin för henne vid Vita huset på måndagskvällen, amerikansk tid.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Amy Coney Barrett är ny domare i Högsta domstolen i USA.
Med 52 röster mot 48 röstade senaten för att godkänna henne.
PREMIUM

– Helt objektivt så förtjänar domare Barrett att godkännas till Högsta domstolen. Det amerikanska folket håller med. Om bara några minuter kommer hon att ingå i Högsta domstolen, sade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, precis före omröstningen enligt CNN .

"I dag har Republikanerna trotsat det amerikanska folkets vilja genom att på ett regelvidrigt sätt godkänna en Högsta domstolen-domare", skriver vicepresidentkandidaten, tillika senatorn, Kamala Harris på Twitter . "Vi kommer inte att glömma detta", fortsätter hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

En demonstration med den oppositionella iranska exilgruppen Folkets mujahedin i Paris i januari 2018. Arkivbild.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i Belgien misstänkta för att ha planerat ett bombattentat i Frankrike 2018.

Det är första gången en iransk företrädare ställs inför rätta i ett EU-land anklagad för terrorism.

Målet ska ha varit en demonstration som hölls av den oppositionella iranska exilorganisationen Nationella motståndsrådet (NCRI) i Paris och där bland andra USA:s president Donald Trumps advokat Rudy Giuliani talade.

Den åtalade diplomaten, Assadolah Assadi, var verksam vid Irans ambassad i Wien. Enligt franska myndigheter arbetade han med underrättelsearbete i södra Europa och agerade på order från Teheran.

Iran har avfärdat anklagelserna och hävdat att attentatsanklagelserna fabricerats av NCRI, som framför allt utgörs av den delvis väpnade motståndsrörelsen Folkets mujahedin.

Det planerade attentatet avstyrdes genom en gemensam operation av franska, tyska och belgiska säkerhetstjänster. Assadi greps då han var på semester i Tyskland och utlämnades därefter till Belgien, där två av de andra misstänkta gripits med innehav av ett halvt kilo sprängmedel.

Belgiska myndigheter tror att diplomaten fört med sig sprängmedlet till Europa på ett flyg från Teheran till Wien, enligt dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

"Attentatsplanen utformades i Irans namn och under ledning därifrån. Det var inte ett enskilt initiativ från Assadi", hävdade Jaak Raes, chef för den belgiska säkerhetstjänsten VSSE i ett brev till åklagarna i februari.

Fallet har lett till att Frankrike utvisat en iransk diplomat medan EU frusit tillgångarna för vissa iranska företrädare.

Utrikes

Schimpansunge ger hopp för hotad apgrupp

En schimpansunge som äter mango i en film producerad av National Geographic. Arkivbild.
Foto: Bill Wallauer/National Geographic via AP/TT
Utrikes
Utrikes Glädjebesked kommer från en liten grupp schimpanser i västra Afrika som kan hamra och slå, men som hotas att utplånas.

Gruppen schimpanser i Guinea, på latin Pan troglodytes verus, har fått stor internationell uppmärksamhet. Aporna kan använda verktyg såsom hammare av sten och ett städ för att öppna till exempel nötter.

Men den lilla gruppen i de isolerade skogarna runt orten Bossou är hotad.

Dess antal minskar. Endast en hona är fertil.

Så glädjen blev stor när guider nyligen såg honan Fanle hålla en schimpansunge i famnen.

Sett med kikare

– Det råder ingen tvekan. För tre dagar sedan kunde vi också bekräfta den lilla schimpansens kön. Det är en hona, säger Aly Gaspard Soumah som leder forskningsinstitutet i Bossou, nära gränsen till Liberia och Elfenbenskusten.

Byborna i Bossou , vid naturreservatet Nimba, välkomnade beskedet med glädje; de har nära kontakt med och skyddar schimpanserna som de tror är inkarnationer av anfäder.

– Alla, unga som gamla, kvinnor och män, fylldes av lycka, berättar Soumah.

Faderskap oklart

Pappan tros vara alfahanen Fouaf, eller den mindre dominante Jeje, båda i 40-årsåldern.

Före födseln fanns bara tre vuxna hannar och fyra honor kvar i området. Av dem är tre över 60 år. Men hopp finns om framtiden.

– Nu ska vi bjuda in lokala ledare och prominenta personer att namnge den lilla, säger Soumah.

Utrikes

Över en miljon smittade i Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Trots skärpta restriktioner fortsätter den förhållandevis omfattande samhällsspridningen av coronaviruset i Tyskland. Landet har nu passerat över en miljon bekräftat smittade, rapporterar Robert Koch-institutet för infektionssjukdomar.

Ökningen det senaste dygnet är 22 000 nya konstaterade fall. Antalet nya avlidna med covid-19 var 426, vilket gör att den totala dödssiffran i Tyskland nu är uppe i drygt 15 500, enligt institutets statistik.

Tyskland lyckades hålla coronaviruset i schack i våras, men landet har de senaste veckorna sett en eskalerande smittspridning. På drygt en månad har andelen patienter med covid-19 som får intensivvård nästan tiofaldigats, från 360 personer i början av oktober, till över 3 500 personer förra veckan.

Förbundskansler Angela Merkel beslutade i veckan att förlänga de nuvarande restriktionerna till början av januari.

Utrikes

Soldater sparkas – beskylls för krigsbrott

Australiska soldater i Afghanistan 2010. Soldaterna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Foto: Jim St. Pierre/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den australiska militären sparkar 13 soldater efter en uppmärksammad granskning som anklagar landets specialstyrkor för krigsbrott i Afghanistan.

Den omfattande rapporten, som tog över fyra år att sammanställa, släpptes förra veckan och pekar ut 19 nuvarande och före detta soldater som skyldiga till 39 mord på civila och fångar i Afghanistan under den militära insatsen i landet. Soldaterna har inte namngivits offentligt, men de kan komma att åtalas för mord av australiska åklagare.

De 13 soldater som nu avskedas har två veckor på sig att överklaga beslutet, innan det verkställs.

– Vi är alla beslutsamma att lära oss av granskningen och att bli en starkare, bättre och effektivare militär genom att ta oss igenom det här, säger generallöjtnant Rick Burr.

Australiens militär lämnade Afghanistan 2013.

Utrikes

"Graden av lidande går inte att beskriva"

Sjuksköterskor på kliniken Stormont Vail Health System i Topeka i Kansas arbetar i en lobby som på grund av viruspandemin gjorts om till vårdavdelning.
Foto: Evert Nelson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Läkare och sköterskor går på knäna, intensivvårdsplatser saknas och sorgen är ständigt närvarande.
Över 88 000 covidsjuka är inlagda på sjukhus i USA, det högsta antalet sedan viruset bröt ut.

Syresättningen sjönk och läget blev snabbt mycket allvarligt för den covidssjuke 30-årige mannen i Lakin i Kansas. Läkaren Drew Miller visste att patienten måste flyttas, på hans klinik fanns inte utrustning för att vårda honom. Men samtalen till Kansas större sjukhus i jakt på en intensivvårdsplats gav alla samma nedslående svar: Det är fullt.

När en ledig sängplats till slut hittades, dagen därpå, var 30-åringen nära döden. Miller och hans personal utförde hjärtlungräddning i 45 minuter och lyckades hålla honom vid liv innan mannen skickades i väg med ambulanstransport.

– Det är ett mirakel att han överlevde, säger Miller, som jobbar dubbelt som chefsläkare på sjukhuset och hälsoansvarig i länet Kearny County, där Lakin ligger, till nyhetsbyrån Reuters.

Härjar landsbygden

Scener som denna har blivit vardag i USA, där coronaviruset fortsätter att sprida sig med galopperande hastighet. I våras var det främst storstäder, som New York, som drabbades, nu härjar smittan på landsbygden och i mindre städer, bland annat i Mellanvästern. Sedan i mitten av juni har antalet rapporterade fall i regionen, som sträcker sig från Ohio i öst till North och South Dakota i väst, ökat mer än tjugofalt, visar statistik från frivilligorganisationen The Covid Tracking Project.

Läkare och tjänstemän i Mellanvästern larmar om allvarliga brister på allt från vårdplatser till utrustning för personalen, skriver Reuters, som har intervjuat dussintals vårdansvariga i regionen. De flesta har redan vidtagit åtgärder som att ställa extrasängar i salar och be personal – som i många fall är sliten och går igenom egen sorg – att jobba längre skift.

En läkare i Minneapolis i Minnesota berättar gråtande för nyhetskanalen CNN om hur det är att behandla så många svårt sjuka och döende.

– Det går inte att beskriva hur det känns för oss som vårdgivare att bevittna den graden av lidande hos patienterna, säger läkaren Shirlee Xie, som är chef vid Hennepin County Medical Center.

Förnekar viruset?

Situationen förvärras av att en ansenlig grupp patienter tvivlar på eller förnekar coronavirusets dödlighet och till och med dess existens. I vissa grupper har konspirationsteorin att coronaviruset är en bluff fått fäste, berättar vårdpersonal. Detta kan spåras till ett kampanjmöte som president Donald Trump höll tidigt i våras där han hävdade att "Demokraterna politiserar coronaviruset" och är deras "nya bluff", enligt public service-kanalen NPR.

Trumps ovilja att bära munskydd offentligt har inte gjort situationen bättre i ett land där hälsomyndigheterna förordar munskydd. Inte heller att han under valrörelsen höll flera stora kampanjmöten i Mellanvästern, utan påbjuden social distansering.

Alison Schwartz, infektionsläkare vid kliniken SSM Health i Janesville i Wisconsin, vårdade en patient som inte trodde på att covid-19 existerar, trots att han hade drabbats av sjukdomen.

– När han dog ville familjen inte säga att patienten gått bort i covid, för de ansåg inte att covid var dödligt, berättar hon för Reuters.

En kvarts miljon

Men de flesta amerikaner vet att coronaviruset i högsta grad är verkligt och att det har tagit över en kvarts miljon landsmäns liv. Lovande vaccinnyheter till trots tror många läkare – precis som i Europa – att den närmaste tiden blir svår, eftersom människor kommer att hålla sig inomhus på grund av den kyligare årstiden och då lättare smitta varandra.

– Jag tror inte att vi har sett det värsta ännu, säger Drew Miller.

Tina Magnergård Bjers/TT

Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Foto: Ingela Landström/TT
Sjuksköterskor demonstrerar för bättre covidberedskap och tillgång till skyddsutrustning i Bronx i New York.
Sjuksköterskor demonstrerar för bättre covidberedskap och tillgång till skyddsutrustning i Bronx i New York.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
En covidsjuk man i respirator. Fotot är taget på ett sjukhus i Los Angeles i Kalifornien förra veckan.
En covidsjuk man i respirator. Fotot är taget på ett sjukhus i Los Angeles i Kalifornien förra veckan.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT

FAKTA

Fakta: Covid-19 i USA

Så här är det aktuella coronavirusläget i USA:

Antal bekräftade fall totalt: Drygt 12,7 miljoner. Den genomsnittliga ökningen de senaste sju dagarna har legat på 10,6 procent.

Antal döda: drygt 254 000

Antalet inlagda på sjukhus: Nära 90 000, vilket är det högsta antalet sedan pandemins början (i mitten av april och i slutet av juli låg drygt 59 000 människor på sjukhus). Av dessa får knappt 18 000 intensivvård. 6 000 ligger i respirator.

Det genomsnittliga antalet nya dagliga fall per miljon invånare ligger i USA nu på 563,7. Motsvarande siffra i Sverige är 453,3.

FAKTA

Fakta: Covidläget i Mellanvästern

Just nu är USA:s Mellanvästern, som består av tolv delstater, svårt drabbat av covid-19. Förra veckan rapporterade exempelvis North Dakota ett genomsnitt på 1 769 nya fall per dag, per miljon invånare. Motsvarande siffra i South Dakota var 1 500 och i Wisconsin och Nebraska cirka 1 200. Som jämförelse gick New York aldrig över 500 genomsnittliga fall per dag per miljon invånare när virusutbrottet där var som värst i våras – och Kalifornien hade som mest 253 fall.

Genomsnittlig siffra i USA i stort i nuläget är 563,7 fall per miljon invånare. Sverige har 453,3 fall per miljon invånare.

Så här är läget i de tolv delstaterna i Mellanvästern:

Ohio:

Antal fall hittills: 383 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 20 procent

Antal döda: 6 300

Indiana:

Antal fall hittills: 313 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 16,5 procent

Antal döda: 5 500

Michigan:

Antal fall hittills: 352 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 16,3 procent

Antal döda: 9 000

Illinois:

Antal fall hittills: 685 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 13 procent

Antal döda: 12 400

Wisconsin:

Antal fall hittills: 392 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,9 procent

Antal döda: 3 300

Iowa:

Antal fall hittills: 194 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,2 procent

Antal döda: knappt 2 300

Minnesota:

Antal fall hittills: 289 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 19,5 procent

Antal döda: 3 400

Nebraska:

Antal fall hittills: 118 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 13,4 procent

Antal döda: 950

Missouri:

Antal fall hittills: 283 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,6 procent

Antal döda: 3 800

Kansas:

Antal fall hittills: 148 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 14,9 procent

Antal döda: 1 500

North Dakota:

Antal fall hittills: 75 500

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 12,3 procent

Antal döda: 680

South Dakota:

Antal fall hittills: 76 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 10,9 procent

Antal döda: 850

Källor: The Covid Tracking Project och Our World in Data

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Utrikes

Nordkorea försökte hacka vaccintillverkare

En forskare arbetar med framställningen av ett vaccin för covid-19. Arkivbild.
Foto: John Cairns/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sydkoreas underrättelsetjänst säger att man har avstyrt nordkoreanska försök att hacka sig in hos sydkoreanska vaccintillverkare som utvecklar vaccin med covid-19.

Hur många företag som har drabbats, och vilka det är, har underrättelsetjänsten inte berättat, säger parlamentsledamoten Ha Tae-Keung till nyhetsbyrån News 1.

Hackningsförsöken rapporteras inte ha lett till några skador.

Uppgifterna styrker en rapport från Microsoft från förra veckan, då bolaget gick ut med att hackergrupper med stöd av ryska och nordkoreanska staten hade försökt att angripa vaccinforskare, samt sju läkemedelsbolag, för att få tag på värdefull vaccinforskning. Cyberattackerna skedde enligt Microsoft i Sydkorea, Kanada, Frankrike, Indien och USA.

Utrikes

Extremhetta drar in över Australien

Människor svalkar sig vid Bondi beach i Sydney.
Foto: Mark Baker/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med förra säsongens katastrofala skogsbränder i färskt minne bävar Australien inför årets sommarsäsong. I helgen drar den första heta värmeböljan in över den sydöstra delen av landet.
PREMIUM

Det varnas om temperaturer på över 40 grader i storstadsområdet Sydney och myndigheterna råder människor att hålla sig inomhus. Australien hukar när sommarsäsongens första stora högtryck drar in lagom till helgen, rapporterar Reuters.

Under förra säsongens rekordstora markbränder omkom 33 människor och flera miljarder djur fick sätta livet till.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump: Kommer att lämna Vita huset

Donald Trump säger för första gången att han kommer att lämna Vita huset om elektorerna den 14 december formellt utser Joe Biden som president.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump meddelar att han kommer att lämna Vita huset om elektorerna röstar fram Joe Biden som president.
PREMIUM

– Visst kommer jag att göra det – och det vet ni, svarade Trump på frågan ifall han kommer att lämna sitt presidentkontor om elektorerna formellt fastställer Joe Bidens valseger den 14 december.

Uttalandet kom mitt under USA:s firande av Thanksgiving, i samband med en frågestund med journalister i Vita huset. Det är det närmaste ett medgivande om att han kommer att acceptera en valförlust som Trump hittills har yppat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL