Turkiet vill gripa ännu fler Gülenanhängare

Publicerad 13 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: AP/TT

Turkiet har utfärdat arresteringsordrar mot 167 personer som anklagas för att vara anhängare till Fethullah Gülen. Predikanten anklagas av en turkiska regeringen för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Gülen nekar.

Myndigheterna har inlett en insats i Izmir i sin jakt på 100 av de misstänkta. Bland dem finns piloter och högt uppsatta militärer i 26 provinser, enligt tv-kanalen TRT Haber. Uppgifterna om hur många som redan har gripits varierar i turkiska medier, men det verkar handla om åtminstone 30 så här långt.

Efter kuppförsöket har omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet gjorts. Turkiet kritiseras ofta av andra länder för landets hårdföra efterspel till kuppförsöket.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.