Bornebusch prisad igen: "Jag är chockad"

Josephine Bornebuschs "Älska mig" har hyllats av kritiker och prisats på galor. På Ria-galan tilldelades serien pris för årets berättare och årets programidé.
– Det är aldrig väntat. Man blir lika glad och chockad varje gång, säger Josephine Bornebusch till TT.
Publicerad 14 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Josephine Bornebusch vann två priser på Ria-galan.
Josephine Bornebusch vann två priser på Ria-galan.Foto: Morgan Ekner

Dramakomedin "Älska mig" har visats på Viaplay och SVT. Josephine Bornebusch har skrivit manus, regisserar och spelar huvudrollen. Serien blev årets tv-drama på Kristallen och Bornebusch själv tilldelades utmärkelsen årets kvinnliga komiker på Svenska humorpriset. Ria-galan är en gala för tv som anordnas av branschorganisationen Film & tv-producenterna.

"Lite chockad"

"Älska mig" kretsar kring en familj där mamman i familjen i första avsnittet är svårt sjuk och dör och övriga medlemmar måste lära sig att hantera sorgen. Josephine Bornebusch spelar Clara, Gustav Lindh hennes lillebror Aron och Johan Ulveson pappa Sten.

– Jag är nog själv lite chockad av mottagandet den har fått för det är ju liksom nån unik berättelse på så sätt. Men den har väl träffat i igenkänning kanske. Jag har mest tänkt att jag ska göra en serie som jag själv tycker är bra och sedan är det jätteroligt att det är fler som tycker det.

Säsong två av "Älska mig" finns nu på Viaplay. Den spelades in innan säsong ett kommit ut. Det gjorde att det inte fanns lika mycket förväntningar att leva upp till, eftersom serien inte hade hunnit nå ut till publiken.

– Men man känner ju alltid en press. Man vill att folk ska tycka om det och det är därför man gör det. Men jag vet inte om pressen hade varit större eller mindre vare sig om serien hade blivit hyllad eller sågad. Det är inget jag går runt och tänker på utan jag försöker bara göra nya spännande projekt.

Första coronafilmen

Ett av projekten är "Orca", en långfilm som går upp på bio den 30 oktober. Bornebusch har skrivit manus och regisserar. Den skrevs under karantäntiden i våras och spelades in utan att skådespelarna någonsin träffade varandra. Den skulle därmed kunna klassas som den första svenska coronafilmen.

– Det handlar inte om pandemin utan om att inte vara där för människor när man vill vara där. Däremot var den ju coronaanpassad eftersom vi spelade in skådespelarna en och en. Nu går den på bio i några veckor och sedan finns den på Viaplay som producerat. Det är deras första långfilm och en superlyx att ha dem i ryggen, säger hon.

"Han är bra på allt"

Nästa projekt är filmen "Harmonica", som hon och skådespelaren Jonas Karlsson gör tillsammans. Inspelningarna startade innan pandemin slog till och tas upp igen i januari.

– Den handlar om ett countrymusikerpar som var stora för 20 år sedan. Deras karriär och relation har falnat och nu ska de ut på sin sista turné för att försöka rädda sitt äktenskap. Det är ett relationsdrama i countrymiljö.

Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson spelar huvudrollerna och de har skrivit manus tillsammans. Bornebusch regisserar medan Karlsson skrivit all musik.

– Han kan spela all sorts musik och är bra på allt. Ett geni den där människan.

TT: Hur står det till med din egen sångröst?

– Jag har ju sjungit lite "back in the days", men jag sjunger hellre än bra, kan man säga. Vi får se hur det går.

Ann Edliden/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.