Dom mot svenskkopplad IS-anhängare i Paris

En anhängare till terrorrörelsen IS har dömts till 28 års fängelse för en hammarattack mot en polis utanför katedralen Notre-Dame i Paris i juni 2017. Mannen är en algerisk journalist som arbetat i Sverige.
Publicerad 14 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Attacken inträffade utanför katedralen Notre-Dame i Paris. Arkivbild.
Attacken inträffade utanför katedralen Notre-Dame i Paris. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Den nu 43-årige Farid Ikken måttade ett slag mot den patrullerande polisen medan han skrek "detta är för Syrien". Men polisen hann ducka, skadades bara lindrigt och svarade genom att öppna eld och Ikken skottskadades i bröstet.

Under rättegången har han sagt att han inte hade för avsikt att skada någon vid händelsen utan att det var en fråga om "symboliskt våld" för att hämnas mot Frankrikes medverkan i flygangrepp mot IS-mål i Syrien och Irak.

Ikken har jobbat i Sverige för Sveriges Radio. År 2009 belönades han med EU-kommissionens nationella journalistpris mot diskriminering.

Han flyttade till Frankrike 2014 för att studera.

Det 28-åriga fängelsstraffet den franska domstolen utdömde är det maximala som åklagaren hade krävt. Den dömde ska sedan också utvisas för att aldrig få återvända till Frankrike.

Frankrike har sedan 2015 drabbats av en lång rad terrordåd som krävt över 240 liv, varav flera poliser.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.