Göteborg backar om ebo-lagen

Göteborg river upp sitt tidigare beslut att undanta hela kommunen från den så kallade ebo-lagen om asylsökandes boende. I stället undantas bara vissa stadsdelar, enligt ett beslut i kommunstyrelsen.
Publicerad 14 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lövgärdet är en av de stadsdelar som Göteborg fortfarande vill undanta från ebo-lagen om asylsökandes eget boende. Arkivbild.
Lövgärdet är en av de stadsdelar som Göteborg fortfarande vill undanta från ebo-lagen om asylsökandes eget boende. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

Ändringen görs sedan länsstyrelsen kommit fram till att det tidigare beslutet stred mot nya regler som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna enats om.

Det borgerligt styrda Göteborg följer nu regeringens linje. Däremot är Socialdemokraterna i kommunen mycket kritiska mot ebo-lagen och den utformning undantagen fått.

"Ett enormt olyckligt besked för alla oss göteborgare", sade Jonas Attenius, kommunal gruppledare för Socialdemokraterna, till Dagens Nyheter när länsstyrelsen sagt sitt.

Ebo-lagen ger asylsökande rätt att flytta till en bostad som man ordnat själv, så kallat eget boende, med bibehållen ersättning. Enligt kritikerna leder lagen till att asylsökande flyttar till områden där det redan finns många invandrare, med segregation och trångboddhet som följd.

32 kommuner har fått lov att göra undantag från lagen. Elva av dem valde att undanta hela kommunen. Det ledde till kritik från regeringen och ändrade regler, där kommuners beslut kan stoppas av länsstyrelsen.

Flera kommuner, bland dem S-styrda Malmö, har dock deklarerat att man trots regeländringen tänker undanta hela kommunen från ebo-lagen även nästa år.

Micke Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.