Kända svenska dopningsfall genom tiderna

Jenny Fransson fyraåriga avstängning står fast.
Brottaren är den senaste i raden av svenska idrottsstjärnor som genom åren misstänkts för eller stängts av för dopning. Här är sju andra uppmärksammade fall.
Publicerad 14 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Tidigare häcklöparen Ludmilla Engquist dömdes för dopning 2001 när hon tävlade i bob. Arkivbild.
Tidigare häcklöparen Ludmilla Engquist dömdes för dopning 2001 när hon tävlade i bob. Arkivbild.Foto: Steve C. Wilson

+ Meraf Bahta, friidrott: Inför EM 2018 kom beskedet att löparstjärnan gjort tre missar i sin vistelserapportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

+ Abeba Aregawi, friidrott: Löparstjärnan testades i januari 2016 positivt för hjärtmedicinen meldonium som nyligen förbjudits. Hon missade OS samma år men friades senare på grund av oklarheter kring reglerna. I januari 2017 fick hon klartecken att tävla för Sverige igen.

+ Nicklas Bäckström, ishockey: Tre Kronor-stjärnan fastnade i ett dopningstest inför OS-finalen i Sotji 2014 på grund av sin allergimedicin. Det slutade med en reprimand, men han missade finalen mot Kanada där Sverige föll.

+ Ludmila Engquist, friidrott/bob: Sprang hem OS- och VM-guld innan häcklöparen fastnade i ett dopningstest då hon satsade på en karriär som bobåkare 2001.

+ Tomas Johansson, brottning: Fråntogs sitt OS-silver från 1984 efter att samma år ha testats positivt för anabola steroider. Stängdes av i 18 månader.

+ Linda Haglund, friidrott: Sprintern testades positivt för anabola steroider 1981 och stängdes av i ett och ett halvt år.

+ Ricky Bruch, friidrott: Den framgångsrike diskuskastaren erkände efter karriären att han dopat sig med anabola steroider.

Cesar Fältskär/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.