Nu pekas riktningen ut för storbolagen

Hur har storbolagen klarat sig genom coronakrisen? Vilka är vinnarna och förlorarna? Och framför allt – vad väntar de närmaste månaderna?
Svaren ges när rapportfloden nu sköljer in.
Publicerad 14 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Rapportfloden inleds på fredag. Hur har det gått för de svenska bolagen? Arkivbild.
Rapportfloden inleds på fredag. Hur har det gått för de svenska bolagen? Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Ingen hade kunnat förutse coronapandemin. Ingen hade heller knappast kunnat spå en sådan återhämtning av ekonomin som vi har haft. Stockholmsbörsen har de senaste dagarna vid upprepade tillfällen nått en ny högstanivå, flera storbolags aktiekurser är på toppnivå och de omvända vinstvarningarna har ramlat in.

Här är bolagen och datumen du ska hålla koll på de närmaste veckorna:

Först ut av storbolagen att släppa delårssiffror och därmed en viktig indikator för övriga verkstadsbolag.

– Under andra kvartalet var man ändå nere på botten och tillväxttakten har förbättrats framöver vilket gör att den operationella hävstången kommer minska på nedsidan, säger Markus Almerud, verkstadsanalytiker på Kepler Chevreux.

Sandvik gynnas av att bilproduktionen världen över har börjat att återhämta sig efter stigande försäljningssiffror i bland annat Kina. Inom vissa andra andra områden är dock läget utmanande:

– Medan bilsidan har studsat tillbaka är det fortfarande tungt för flygindustrin. Olja och gas likaså. Mellan tummen och pekfingret brukar man säga att ett oljepris på över 50 dollar behövs för nya investeringar. Där är vi inte nu och frågan är om vi någonsin kommer dit igen, säger Markus Almerud.

Lastbilstillverkaren är ett av de bolag som gjort tydligast U-sväng. Från negativ orderingång och besked om personalminskningarna till att aktien nu handlas på den högsta nivån i bolagets historia. Starka septembersiffror från den viktiga USA-marknaden, tidigare förväntningar som anses för lågt ställda och hopp om en rejäl utdelningsfest nästa år driver på förväntningarna. Den 20 oktober kommer svar på om Volvo kan möta dem.

Senaste rapporten i somras var en riktig rapportrökare där aktien vid stängning hade rusat mer än 11 procent. Detta efter att ha redovisat en klart bättre vinst än förväntat och bolaget har trots coronakrisen hållit fast vid tidigare uppgivna långsiktiga mål.

– Tendensen är att man har mycket vind i seglen både när det gäller teknikförsprång gentemot Nokia framför allt, men också väldigt god efterfrågan på 5G framför allt i Nordamerika och Japan, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Bruttomarginalen på området Networks samt signaler om att bolaget upplever en vändning inom Digital services blir viktiga parametrar. En annan fråga är om det finns tecken på att bolaget tar marknadsandelar från kinesiska konkurrenten Huawei.

– Man släpps in hos fler och fler operatörer och därför blir det intressant vad man säger om den europeiska marknaden utifrån att Huawei sannolikt har problem att bli vald som leverantör, säger Daniel Djurberg.

Medan börsen har vänt tvärt upp sedan i våras är det här sektorn som inte har hängt med. Dags för revansch nu? Inom loppet av fyra dagar (20–23 oktober) kommer Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB alla med sina rapporter. Hur är det ställt med kreditförlusterna i spåren av corona, framför allt för SEB som lutar sig mycket mot företagskunder? Kan Handelsbanken ge nya uppdateringar gällande tidigare presenterat sparpaket om nedskärningen av fysiska bankkontor och hur går det egentligen med bankernas räntenetto, det vill säga vad man tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor?

Aktien har gått i sidled under 2020 som helhet. Ur ett bredare perspektiv är det dock intressant att se om Astra kan ge uppdateringar kring det covid 19-vaccin som bolaget är på väg att utveckla. Astra har tidigare deklarerat att vaccinet inte ska ses som en vinstgenerator under själva pandemin. Enligt uppgifter till Financial Times nyligen ser man dock vinstutveckling för vaccinet från och med juli nästa år.

Hamstringseffekten gjorde dessa bolag till klara vinnare när coronapandemin bröt ut i våras, och utvecklingen har fortsatt att vara positiv. Hur går det med onlinehandeln och framför allt, ser man farhågor för att e-handelsjätten Amazon som är på väg till Sverige även ska knyta upp en aktör och ge sig in i livsmedelsbranschen på samma sätt som man gjort i Storbritannien och USA?

Tobias Österberg/TT

Fakta: Viktiga datum under rapportfloden

Fakta: Viktiga datum under rapportfloden

16 oktober: Getinge, Sandvik.

20: Swedbank, Tele2, Volvo.

21: Assa Abloy, Ericsson, Handelsbanken, Saab, Telia.

22: Essity, Evolution Gaming, Atlas Copco, Axfood, SEB, SSAB, Sobi.

23: ABB, Alfa Laval, Autoliv, Betsson, Electrolux, Nordea.

27: SKF, Swedish Match.

28: Boliden.

30: Lundin Energy, SCA, Scandic Hotels.

5 november: Skanska, Astra Zeneca.

6: Kindred.

10: Traton.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.