Osby

Prisad duo uppträder i Osby

Duon Winiarski/Carron uppträder i Osby på lördag.
Foto: Jonas Bilberg
Osby
Osby

På lördag uppträder den prisade duon Winiarski/Carron i Musikskolans konserthall i Osby.

Duon består av Kristina Winiarski på violoncell och Pontus Carron på piano. Kristina Winiarski och Pontus Carron började spela tillsammans 2015 under sin studietid vid kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott i Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Räddningschef lämnar för direktörstjänst

Den 1 september 2019 tillträdde Emma Nordwall som räddningschef i Hässleholm. Nu 17 månader senare lämnar hon för Räddningstjänsten Skåne Nordväst.
Hässleholm
Osby
HÄSSLEHOLM/OSBY Efter ett och ett halvt år som räddningschef i Hässleholm lämnar Emma Nordwall sin roll i början av nästa år.

När hon tillträdde i september 2019 var det som räddningschef i Hässleholm. Nyligen var hon med och drev igenom ett samverkansavtal mellan Hässleholm och Osby, och är tf räddningschef i den senare av kommunerna. Men rollerna har hon bara kvar till och med januari 2021.

– Det var verkligen inget lätt beslut att ta. Jag har trivts väldigt bra i Hässleholm och Osby, så på ett sätt är det med tungt hjärta jag lämnar, säger Nordwall till Norra Skåne.

Den 1 februari nästa år tillträder hon istället som förbundsdirektör för Räddningstjänsten Skåne Nordväst, RSNV. Ett kommunförbund som hanterar Helsingborg, Bjuv, Ängelholm och Örkelljunga kommun.

Dessutom är det bekant mark för Nordwall, som rekryterades till Hässleholm när hon var biträdande förbundsdirektör på RSNV.

– Det är ett steg uppåt, men det är också en möjlighet för mig att komma närmare familjen. Det var främst det som avgjorde, säger 38-åringen som bor i Råå i södra Helsingborg.

Emma Nordwall vandrar vidare. Efter ett och ett halvt år i Hässleholm återvänder hon till hemtrakterna i nordvästskåne. Arkivbild.
Foto: Helén Fingalsson

Skiljer sig din kommande tjänst från din nuvarande?

– Skillnaden är att Hässleholms och Osbys räddningstjänster är kommunala, medan den jag kommer till är fyra kommuners kommunalförbund. Så ur organisatorisk synpunkt är det annorlunda, men hanteringen är i princip densamma.

Men i slutändan handlar det ändå om att släcka bränder och rädda människor?

– Haha, ja räddningstjänstens funktion i samhället är ju ändå densamma.

Hur ser fortsättningen ut i Hässleholm och Osby?

– Man kommer väl att göra ett gemensamt försök att hitta en ersättare. Men jag kommer ju bli kvar ett tag till och kommer att försöka hjälpa till med alla saker innan jag slutar, säger Nordwall.

Tidningen söker kommundirektör Bengt-Arne Persson för en kommentar.

Osby

Musikern som skolade om sig till lärare

Åsa Klinthage Andersson, ny chef på Musikskolan i Osby, tycker att en att av hennes största styrkor är hennes många idéer.
Foto: Kajsa Wall
Osby
Osby Full av idéer och nytänk men inte alltid med det största tålamodet. Så beskriver sig Åsa Klinthage Andersson som har gått från att vara professionell musiker till musikskolechef på Musikskolan i Osby.

Redan på mellanstadiet visste Åsa Klinthage Andersson vad hennes dröm var. Hon skulle bli musiker, det fanns inget annat alternativ.

– Jag var faktiskt väldigt duktig och tränade mycket, säger Åsa Klinthage Andersson.

Drömmen gick i uppfyllelse och under tio år spelade hon bastuba på Länsmusiken i Halland. Men efter omorganisationer som hade betytt att hon inte längre skulle ha en fast plats att spela på bestämde hon sig för att skola om sig till grundskolelärare.

Musiken fanns dock alltid kvar i hennes liv och fastän tanken var att hon inte skulle undervisa i musik blev det ändå så. Hon hamnade på Musikskolan i Kristianstad där hon under tio år arbetade som lärare i brass innan hon ännu en gång sökte sig till nya utmaningar.

Det var efter flera uppmaningar från sin son som hon till slut bestämde sig för att söka jobbet som rektor på Musikskolan i Osby och det jobbet fick hon.

– Som lärare var det en massa saker som jag inte kunde få igenom. Nu lyssnar folk på mig och vad jag säger. Det är jag fortfarande lite förvånad över, att nu när jag säger någonting så lyssnar folk. Det är också ett ansvar som jag har nu som chef.

Börjat med ny gruppundervisning för yngre barn

En brist på idéer finns inte hos Åsa Klinthage Andersson som har börjat förändra undervisningen på Musikskolan.

– Vi har börjat med nya gruppundervisningar i piano och gitarr, brassrytmik för sjuåringar. Det ska vara lite mer avslappnat med musik, sång och lek.

De grundskoleelever som idag går på Musikskolan har all undervisning efter skoltid, vilket ställt till det för de elever som har svårt att ta sig till Musikskolan på eftermiddagen.

– Jag önskar att vi skulle kunna hitta ”det tredje rummet”, där det varken blir bara musikskola eller traditionell skola utan något där emellan och att musikskolan får en plats inom grundskolan igen, säger Åsa Klinthage Andersson och fortsätter:

– Jag vill att vi ska vara med framåt, med all den kunskap om skapande processer och alla erfarenhet som finns på musikskolan. Det ska värderas.

Tankar och idéer om hur Musikskolan i Osby kan förändras finns på väggarna på Åsa Klinthage Anderssons kontor.
Foto: Kajsa Wall

”Roligt att gå till jobbet varje dag”

Som rektor har Åsa Klinthage Andersson minst sagt varierande arbetsuppgifter. Allt från att lägga budget till att göra affischer ligger på hennes bord, vilket hon också tycker är en spännande del av arbetet.

– Det är roligt att gå till jobbet varje dag. Det är omväxlande och nu finns det en möjlighet att göra det som jag har tänkt på. Nu har jag rätt så fria händer och det tycker jag är kul.

Åsa Klinthage Andersson anser själv att en stor tillgång för henne är hennes många idéer. Men hur ser det ut med svagheterna?

– Jag får lugna ner mig ibland. Alla är inte alltid lika pigga på förändring så jag har lärt mig att vänta in folk. Människor är inte emot förändring men de ska känna att det är rätt läge.

Ny på jobbet i coronapandemin

När hon tog jobbet som chef på Musikskolan i Osby och tillträdde i början av februari förväntade hon sig inte att behöva hantera en pandemi bara veckor senare.

– Det var inte så kul för då hade jag personal som inte visste vad de skulle göra med en chef som de inte kände och jag kände inte dem. Men det här gjorde att vi verkligen lärde känna varandra.

En positiv effekt av coronapandemin på Musikskolan enligt Åsa Klinthage Andersson är att man nu tvingats arrangera flera mindre uppträdanden jämfört med tidigare. Detta har uppskattats av många elever, även om andra saknar de större arrangemangen. I framtiden kan det därför vara ett alternativ att satsa på en större mix mellan mindre och större evenemang.

– Det finns alla möjligheter att förändras.

Vill få in fler elever på kurser

Något Åsa Klinthage Andersson vill arbeta med som rektor är att få in fler elever på skolan och därmed minska köerna.

– Huvudsaken är att de kommer igång. Vi jobbar hela tiden för att det ska vara ett jämnt flöde, att vi ska få ner köerna och att eleverna i alla fall kommer in på någon kurs.

En spridning i åldrarna på Musikskolan är viktigt för Åsa Klinthage Andersson som berättar att skolan just nu har elever från sex år upp till pensionsåldern. Men hon vill att ännu fler elever ska hitta till skolan.

– Jag önskar att skolan ska vara till för alla och att alla ska kunna relatera till den på något vis, säger Åsa Klinthage Andersson och fortsätter:

– Jag vill att eleverna ska få med sig musiken som en stor rikedom i sitt liv, vare sig man gör det som en hobby eller blir musiker.

FAKTA

Hon vill ha värdiga möten

Namn: Åsa Klinthage Andersson.

Ålder: 55.

Bor: Vinslöv.

Familj: Man och hund. Hon har tre vuxna barn sedan tidigare och hennes man har också tre barn sedan tidigare.

Jobb: Musikskolechef på Musikskolan i Osby.

Spelar dessa instrument: Tuba, trumpet, trombon och piano.

Intressen: Träna på gymmet, bild och form och husrenovering.

Motto: Alla möten ska vara värdiga möten och det finns alltid två sätt att framföra samma budskap.

Så dricker hon sitt kaffe: Med mjölk. Hemma mals det färska kaffebönor varje dag men på jobbet blir det vanligt bryggkaffe.

Osby

Ny förvaltning för arbete och välfärd

Osby
Osby Kommunstyrelsen fattade på onsdagen beslut om en ny förvaltningsorganisation. Den nya förvaltningen ska heta arbete och välfärd och beräknas träda i kraft i mars 2021.

– Beslutet togs i enlighet med den strategi som kommunfullmäktige antog i december förra året för integration, arbete och kompetensförsörjning, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C).

Han ser stora fördelar med den nya organisationen och ser vinster med en enhet där vuxna slipper beröras av flera olika nämnder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

Valpar på ny kurs

Valpkurs Osby. Svenska brukshundklubben.
Foto: Susanne Gäre
Osby
Osby Att träna på att möta andra hundar, bilar och stadsmiljö ingår i en av de valpkurser som Svenska brukshundsklubben i Osby håller.

En lördagsmorgon intogs Osby av många nyfikna valpar. En del gläfste och skällde andra var väldigt lugna. Men med glatt mod prövade valpar, mattar och hussar på hur det är att promenera i trafik

Nu i coronatider är Osby brukshundsklubbs verksamhet begränsad. Möten hålls utomhus i den mån det går. Vissa tävlingar kan hållas dock inte alla. Kursverksamheten är något begränsad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Besiktigar nät från ovan

Hässleholm
Östra Göinge
Osby
SKÅNE

Med start vecka 45 kommer Kraftringen att besiktiga elnät i Småland, Blekinge och Skåne. Detta kommer att genomföras genom helikopterflygningar på relativt låg höjd.

”Självklart tar vi extra hänsyn till hästar och andra betesdjur för att de ska störas så lite som möjligt”, skriver Kraftringen i ett pressmeddelande, och hänvisar till sin kundtjänst för djurägare som vill ha ytterligare information.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Osby

Streamade minnesgudstjänster

Till helgen blir det bland annat en minnesgudstjänst som sänds på nätet från Visseltofta kyrka.
Foto: Kajsa Wall
Osby
Östra Göinge
Osby OSBY/BROBY. I år blir det ett annorlunda allhelgonafirande i en del församlingar på grund av pandemin.

Minnesgudstjänsterna i Osby och Visseltofta kommer att sändas via hemsidan www.svenskakyrkan.se/osby. Hålltiden för Visseltofta är klockan 15 och Osby klockan 18. Gravsmyckningskaffe blir det dock på riktigt i Loshults församlingshem idag den 30 oktober klockan 13 till 16.

Stilla musik

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Så ser coronaläget ut i de skånska kommunerna

Antal nya fall per 100 000 invånare sett till vecka 43, uppdelat på kommunnivå.
Hässleholm
Osby
Östra Göinge
Kristianstad
Perstorp
NORDOSTSKÅNE Antalet covid-positiva fortsätter att stiga. När förra veckans siffror, nedbrutna på kommunnivå, presenterades under torsdagen sticker Östra Göinge ut med en kraftig ökning.

Under föregående vecka smittades ytterligare knappt 1 300 skåningar med covid-19, vilket var en ökning av nästan 20 procent sett till antalet fall totalt i länet. Spridningen är störst längs väst- och östkusten, men är något lägre i ett stråk från söder till norr centrala i länet.

I Hässleholm ökade antalet bekräftat smittade med 28, och närmar sig nu 300. Procentuellt störst är dock ökningen i Östra Göinge där antalet bekräftat smittade gått från 56 till 79, vilket innebär en ökning på 41 procent. Även sett till antalet fall per 100 000 invånare ligger Östra Göinge på en föga hedrande topplacering med 153 fall per 100 000 invånare, tvåa efter Burlöv med 204.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

Stal 1 000 liter diesel från lastbil

Osby
Killeberg

Någon bröt upp tanklocket på en lastbil och stal sedan omkring 1 000 liter diesel.

Händelsen ägde rum på natten mellan tisdagen och onsdagen på Brunnsgatan i Killeberg. En lastbilschaufför hade då parkerat lastbilen för att sova.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL