Inrikes

Trygghetslarm fungerade – fick ändå inte hjälp

En äldre kvinna larmade åtta gånger, men larmoperatören Tunstall kontaktade aldrig kommunen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Den äldre kvinna som avled i Luleå i oktober hade ett fungerande trygghetslarm – men larmen blev inte hörsammade av operatören Tunstall, rapporterar SVT Norrbotten.
PREMIUM

Tunstall hade stora problem när trygghetslarmet havererade i oktober, och kvinnans dödsfall troddes först hänga ihop med att larmen inte nådde fram på grund av teknikproblemen.

Nu visar det sig att fem larmoperatörer på Tunstall tog emot larmen, men att ingen kontaktade Luleå kommun, skriver SVT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Riksdagen vill lätta på vapenregler

Inrikesminister Mikael Damberg (S) får nej igen av riksdagen till sitt förslag om hur EU:s vapendirektiv ska genomföras i svensk lag. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Det verkar som förgjort för regeringen.
Riksdagen säger nej till förslaget om hur EU:s vapendirektiv ska genomföras i Sverige.
En majoritet vill även slopa gällande krav på att licenser för automatvapen ska omprövas vart femte år.

– Vi håller med om att jägares och skyttars intressen ska bevaras men samtidigt måste det övergripande målet vara att reglera vapen hårdare för att stoppa vapenvåldet, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande (S) i riksdagens justitieutskott inför debatten och voteringen om regeringens förslag.

Han säger att han är oerhört kritisk, inte minst till Moderaterna.

– I EU-parlamentet röstade M för, men här hemma har det inte ens funnits en möjlighet att sätta sig ner och diskutera hur ett svenskt genomförande ska vara. Ett moderat haveri, anser Lundh Sammeli.

M leder den motmajoritet som också består av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna Centerpartiet samt Vänsterpartiet.

– Det handlar om två olika saker. Vi är för direktivet men emot regeringens försök till överimplementering av det, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M.

Struntprat, säger han om kritiken att han och de övriga i oppositionen inte velat diskutera möjliga lösningar.

– Det här är en prestigeförlust för regeringen. Förklaringen är att Mikael Damberg inte har gjort grundarbetet – han har inte velat lyssna till vad andra partier säger, hävdar Forssell.

Missar målet

De fem motpartierna anser att regeringens förslag om hur direktivet ska genomföras går längre än vad som krävs. De anser att det riktar in sig på legala vapen, som det redan finns många och stränga regler för, och gör livet krångligare för jägare och sportskyttar. Och det utan att uppnå syftet – att komma åt kriminellas bruk av vapen.

Majoriteten kräver, i ett förslag till tillkännagivande, att regeringen ska återkomma med ett förslag till genomförande på lägsta möjliga nivå. Regeringen hävdar att den redan strippat förslaget så mycket det går.

"Utan konkreta förslag från oppositionen är det svårt att se att regeringen ska kunna lägga nya förslag till genomförande av direktivet på riksdagens bord", skriver dock Mikael Damberg i en kommentar till TT.

Damberg och Fredrik Lundh Sammeli och varnar för att Sverige riskerar stora böter från EU-kommissionen för att inte ha genomfört direktivet.

Femårsprövning bort

På en annan punkt kräver en majoritet bestående av M, KD, SD och C att kravet på att ompröva licenser för automatvapen och enhandsvapen för flerskott vart femte år ska slopas. Regeringspartierna, L och V vill ha kvar femårsregeln.

Den infördes år 2000 och regeringen anser att femårsomprövningen behövs ännu. Det handlar om vapen som är särskilt farliga och stöldbegärliga, heter det.

Men utskottets majoritet anser Sverige redan har tillräckligt stränga krav ändå. Den nuvarande femårskollen innebär onödigt merarbete för både vapenägare och myndigheten som ger tillstånd, anser utskottet.

Regeringen får en åthutning om att inte ha lyssnat tidigare och ombeds leverera förslag till riksdagen redan i år med ett förslag om att ta bort femårsomprövningen.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Bakgrund: Vapendirektivet

Frågan om vapendirektivet och vapenregler har utvecklats till en segdragen historia i Sverige.

EU-länderna och EU-kommissionen satte fart på arbetet med att uppdatera direktivet efter terrordåd i Paris 2015 och det antogs 2017 efter hårda förhandlingar.

Syftet är att hindra att vapen används av brottslingar och terrorister genom krav för bland annat innehav av vapen och vapendelar, kontroller, försäljning, tillstånd och märkning.

Men regeringens försök att få till ett förslag som kan accepteras har stoppats på vägen fram mer än en gång. En lagrådsremiss drogs tillbaka och förra året röstade riksdagen nej till regler för vapenmagasin.

Direktivet skulle ha genomförts i Sverige senast 2018.

Inrikes

Färre sjuka – men 2:a vågen inte över i Skåne

Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid en presskonferens med Region Skåne i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Vaccinationerna på skånska äldreboenden löper på och trycket mot sjukvården minskar. Hittills har dessutom bara fem personer konstaterats vara smittade av den brittiska mutationen.
Men hur utbredda virusmutationer egentligen är i den hårt drabbade regionen vet man inte.

– Det har hittills inte gjorts så många tester, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander, som inte vet i vilken omfattning typning av provsvar gjorts.

"Inga säkra svar"

Smittspridningskurvan planar ut. Men regionen har drabbats hårt under den andra coronavågen och har haft högre covidtryck mot sjukvården än de övriga storstadsregionerna.

Trots att en ljusning ses är andra vågen långt ifrån över i Skåne, varnar Eva Melander. Varför just Skåne drabbats så hårt är också oklart. Det finns inga säkra svar, säger hon.

– En viktigt förklaring är säkerligen att vi hade ett väldigt gott läge i våras med få smittade jämfört med resten av Sverige och då ganska naturligt att vi hade få immuna inför höstens andra våg.

TT: Vad vet regionen om koppling mellan andra vågen och virusmutationer?

– Det vill vi försöka titta på nu och se huruvida vi har mer eller mindre av de kända men även andra kanske andra okända mutationer.

Fem patienter

Hittills är det fem personer där man hittat den brittiska mutationen, varav två har en koppling till Storbritannien, säger Eva Melander.

– Vi har i dagsläget inte fått rapporterat om fler stammar.

Från och med nu ska en "ansenlig del" av skånska prover för självtest som skickas till regionens laboratorium i Tyskland.

Samtidigt bygger Skåne nu även upp en kapacitet för att kunna utföra så kallad sekvensering av prover lokalt, ett arbete som beräknas vara i gång i februari.

Personal vaccinerar sig

Nu väntar Skåne på mer vaccin, konstaterar Maria Landgren, som är läkemedelschef och vaccinationssamordnare i regionen. Vaccinationerna på äldreboendena löper dock enligt plan, och bland personal är vaccinationsviljan relativt hög, säger hon.

– Inom vården på sjukhusen tackar i princip alla ja, säger hon och fortsätter:

– Sen är det stora skillnader mellan olika äldreboenden. På vissa boenden är det många som tackar ja, på andra ligger det runt 50–60 procent. Men många har ångrat sig och ska vaccinera sig nästa vecka.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Covid-läget i Skåne

Just nu vårdas 345 covidpatienter på skånska sjukhus, varav 53 på intensivvårdsavdelning.

Det är en tydlig minskning sedan den 7 januari, då totalt 630 var inlagda på sjukhus, varav 62 på intensivvårdsavdelning.

Källa: Region Skåne

Inrikes

Besked i dag: Minkvalpar till våren?

Mink på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström / TT
Inrikes
Inrikes Ska en ny omgång minkvalpar få födas upp i Sverige till våren? I Danmark har alla minkar avlivats, men i Sverige har minkuppfödarna fått behålla sina avelsdjur. I dag ska regeringen ge besked om vad som ska gälla för svensk minknäring.

Coronaviruset spred sig i höstas till 13 minkfarmar på Listerlandet i Blekinge, som är Sveriges minktätaste område. Eftersom detta skedde precis under den säsong då flertalet minkar ändå avlivas för att deras päls ska kunna tas tillvara lät myndigheterna processen ha sin gång: Cirka 80 procent av minkarna avlivades, men avelsdjuren fick leva vidare.

– Vi har inte sett den muteringen av virus i Sverige, som man har sett i Danmark, motiverade Jordbruksverkets chefsveterinär Håkan Henrikson den svenska linjen.

Makabra scener

I Danmark spreds en ny mutation av coronavirus bland både minkar och människor och det fanns en oro för att den muterade varianten skulle vara motståndskraftig mot vaccin.

Makabra scener utspelade sig i Danmark när miljontals döda minkkroppar skyfflades ner i massgravar. Cirka 1 000 danska uppfödare förlorade sitt levebröd och i dagarna har den danska regeringen nått en politisk överenskommelse om en ekonomisk kompensation på motsvarande cirka 25 miljarder svenska kronor till minknäringen.

Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk mink, har följt den danska utvecklingen noga. Han tycker att kompensationen till de danska minkuppfödarna är rimlig.

"I princip näringsförbud"

– Det är oerhört mycket pengar, men samtidigt är det också ett oerhört stort ingrepp för väldigt många företag. Vi pratar om uppemot 1 200 företag och så är det ju ett otroligt stort ingrepp i näringsfriheten och deras möjlighet att fortsätta med sin verksamhet. Det är i princip ett näringsförbud, säger Jörgen Martinsson till TT.

TT: Blir det en liknande diskussion om ersättning i Sverige, om det kommer ett beslut om svensk minknäring som går er emot?

– Ja, givetvis är det så att om det blir en inskränkning i vår möjlighet att bedriva vår verksamhet så måste ju staten ersätta företagen för det. Vi får se hur beslutet ser ut först.

Cecilia Klintö/TT

Inrikes

Miljonskador efter vattensabotage på skola

Handfatens vattenlås förstördes, vattenkranar sattes på och sedan låstes toalettdörrarna utifrån. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson / TT
Inrikes
Inrikes

En grundskola i Karlskoga har drabbats av omfattande vattenskador efter skadegörelse på flera toaletter.

– Vi pratar om miljonbelopp i skador, säger Per-Arne Jibbefors, fastighetsförvaltare på kommunen, till Karlskoga Tidning.

Vattenlåsen på toaletternas handfat har förstörts, varpå vattenkranar vridits på och toalettdörrarna låsts utifrån.

Skadegörelsen skedde på måndagseftermiddagen, men upptäcktes inte av personal förrän morgonen efter. Då hade vatten forsat ut från toaletterna på tredje våningen och rann längs väggarna inne i skolan.

– Klassrummen runt toaletterna har fått vattenskador i tak, väggar och golv, säger Per-Arne Jibbefors.

Ett kök har också drabbats, liksom källaren.

Skadegörelsen utreds nu av polisen.

Inrikes

Antisemitisk attack mot flera medier

Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Flera medier i Östergötland har utsatts för antisemitiska attacker under natten mot onsdagen, Förintelsens minnesdag, rapporterar Corren.

Enligt tidningen så har det bland annat lämnats föremål framför redaktionens lokaler i Linköping.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Inrikes

Kommunalråd i Malmö: Besviken över beslutet

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är kritisk till regeringens beslut om att placera förintelsemuseet i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Malmö förlorade kampen om att få ett förintelsemuseum – som nu i stället hamnar i Stockholm. Beskedet möts av besvikelse från kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
– Man missar en historisk chans, säger hon.
PREMIUM

Regeringen vill öppna ett självständigt museum om förintelsen – och det ska ligga i Stockholm. Det skrev statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) på DN Debatt på tisdagskvällen.

Beslutet var en besvikelse för politikerna i Malmö som länge har kämpat för att museet ska ligga där.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sverige sämst i Norden på inspektörer

Sverige hamnar i skuggan av arbetsmiljöinspektörssiffrorna från våra nordiska grannar. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sverige har färre arbetsmiljöinspektörer än sina nordiska grannländer och lever heller inte upp till FN:s riktlinjer, enligt en undersökning genomförd av Arbetet.

Enligt FN:s arbetsmarknadsorgan ILO ska det finnas en arbetsmiljöinspektör per 10 000 arbetstagare. Sverige har cirka 5,1 miljoner sysselsatta, men endast 258 inspektörer. Hälften av vad riktlinjerna säger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man anhållen efter mordförsök i Säffle

En skadad man påträffades i Säffle på tisdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man har anhållits misstänkt för mordförsök efter händelsen i Säffle på tisdagskvällen.

En man i 20-årsåldern påträffades inomhus med skador vid halv tio-tiden. Under natten har sedan en man gripits och därefter anhållits.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL