Wennstam: Våldtäktsanmälningar är ett lotteri

I den nya podcasten "Wennstams vrede" går Katarina Wennstam djupare in på frågor som rör mäns våld mot kvinnor – och det hon kallar för "rättvisans lotteri".
– Det ska vara lika, oavsett var i landet man blir våldtagen, säger hon.
Publicerad 14 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Katarina Wennstam är aktuell med podcasten "Wennstams vrede". Arkivbild.
Katarina Wennstam är aktuell med podcasten "Wennstams vrede". Arkivbild.Foto: Pär Fredin/TT

För ungefär 14 år sedan sade Katarina Wennstam upp sig från sitt jobb som kriminalreporter på SVT, sedan dess har journalisten, författaren och debattören arbetat med frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

Lyfter positiva exempel

Nu är hon aktuell med den nya podcasten "Wennstams vrede", där hon låter kvinnor som har blivit utsatta för övergrepp och våld tala till punkt. Vissa avsnitt handlar om dödligt våld, och då är nära anhöriga inbjudna till podcaststudion. Katarina Wennstam vill gå djupare än den vanliga nyhetsrapporteringen.

– Det här svartvita rapporterandet kring mäns våld mot kvinnor tappar så mycket av komplexiteten, ibland är det svårt att förstå alla aspekter, att verkligen förstå på djupet varför vårt rättssystem fortfarande i så stor utsträckning ifrågasätter tjejer, eller varför det inte kommer hela vägen med rättsfallen, säger hon.

Vill ha vrede

I det första avsnittet väljer Katarina Wennstam att ta upp ett fall där en våldtäktsanmälan faktiskt ledde till en fällande dom. Tack vare starka bevis kunde mannen, en tidigare fotbollsprofil, dömas.

– Jag vill lyfta fram en del rättsfall som har gått hela vägen för att visa att det inte är omöjligt. Det handlar många gånger om engagerade poliser och personer i rättsväsendet som gör det lilla extra, eller som går in i utredningarna med fördomsfria ögon, säger Katarina Wennstam.

Här kommer det hon kallar för "rättvisans lotteri" in.

– Vissa kvinnor som polisanmäler brott blir otroligt väl bemötta, men inte alla. Det är lite som ett lotteri. Man ska ha tur och hamna hos en polis som är specialist på de här frågorna eller lite av en eldsjäl. Vi kan inte ha ett rättssystem som bygger på eldsjälar, säger hon.

Likt podcasttiteln titeln antyder är Wennstam arg – och vill att andra ska vara det också.

– Det här ska förhoppningsvis gå djupare och bidra med komplexitet och nyanser. Sedan hoppas jag att folk är arga. Ilska målas upp som någonting väldigt negativt men jag menar att vrede över sakernas tillstånd, att "det här måste vi förändra", är någonting positivt och någonting som leder framåt, säger Katarina Wennstam.

"Wennstams vrede" finns tillgänglig på Spotify från och med den 14 oktober.

Sofia Sundström/TT

Fakta: Katarina Wennstam

Fakta: Katarina Wennstam

Katarina Wennstam är född 1973 i Göteborg.

Hon arbetade tidigare som kriminalreporter på SVT, men sade upp sig för att författa och föreläsa på heltid.

Katarina Wennstam har skrivit flera reportageböcker som rör våldtäkt och övergrepp mot kvinnor, till exempel "Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt" från 2002 och "En riktig våldtäktsman: en bok om samhällets syn på våldtäkt" från 2004.

2007 kom hennes första roman "Smuts", om trafficking och sexhandel. 2017 debuterade hon som ungdomsförfattare med boken "Flickan på hotellet".

2018 var Katarina Wennstam sommarvärd i P1.

Nu är hon aktuell med podcasten "Wennstams vrede".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.