Annons

Kunglig försoning i Belgien

Familjefriden är tillbaka i det belgiska kungahuset. Ex-kung Albert har försonats med dottern Delphine, efter att länge ha förnekat sitt faderskap.
Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Belgarnas ex-kung Albert II (i mitten) tillsammans med hustrun drottning Paola och dottern Delphine.
Belgarnas ex-kung Albert II (i mitten) tillsammans med hustrun drottning Paola och dottern Delphine.Foto: Royal Palace of Belgium/AFP/TT

I ett gemensamt uttalande från det belgiska hovet berättas om den nya familjelyckan.

"I söndags den 25 oktober öppnades ett nytt kapitel, fullt av känslor, försoning, förståelse och hopp. Efter tumult, sår och lidande är det dags för förlåtelse", heter det från ex-kung Albert II, hans hustru drottning Paola och nyblivna prinsessan Delphine.

Annons

Den sistnämnda, länge känd som konstnärinnan Delphine Boël, har haft en omskakande månad. Hon föddes 1968 då Albert hade ett förhållande utanför äktenskapet med hennes mor, baronessan Sybille de Selys Longchamps. Albert vägrade dock länge att acceptera faderskapet, vilket till sist fastslogs i domstol.

"Lugnt och empatiskt"

Den 1 oktober kom också domstolsbesked om att Delphine hädanefter får kalla sig prinsessan Delphine av Belgien. Två veckor senare träffade hon för första gången halvbrodern kung Philippe för ett försoningsmöte med honom. Och nu togs hon även emot av fadern i dennes pensionärsresidens i Bryssel.

"Mötet gav oss möjlighet att lugnt och empatiskt uttrycka våra känslor och berätta om våra erfarenheter. De här första stegen öppnar en väg som vi nu får möjlighet att fortsätta i frid", heter det i uttalandet från kungahuset.

Bröt kontakten

Delphine har vetat vem som är hennes far ända sedan tonåren och hade även en viss kontakt med honom under flera år. I början av 2000-talet bröt han dock den kontakten drastiskt, vilket bidrog till att hon inledde sin långa juridiska kamp för upprättelse.

Även hennes två barn, Joséphine och Oscar – den sistnämnde måhända döpt efter hennes farmors farfar, Sveriges kung Oscar II – har nu rätt att kalla sig prinsessa och prins.

Albert II efterträdde brodern Baudouin som kung 1993, men abdikerade frivilligt 2013 till förmån för äldste sonen Philippe.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Kungahuset i Belgien

Fakta: Kungahuset i Belgien

När Belgien blev självständigt erbjöds kungakronan till den tyske prinsen Leopold av Sachsen-Coburg-Saalfeld. Han tillträdde 1831, men blev inte kung av Belgien utan i stället belgarnas kung, vilket fortfarande är den formella titeln.

Kung just nu är sedan 2013 Leopolds sonsons sonsons son Philippe (född 1960). Han är gift med Mathilde (född 1973) och har fyra barn, med kronprinsessan Elisabeth (född 2001) i spetsen.

Via sin farmor drottning Astrid (1905-35) har Philippe nära band till de nordiska kungahusen. Astrid var kusin till såväl kung Gustav VI Adolf som Frederik IX av Danmark och Olav V av Norge.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons