Miljonupphandling i Hallsberg var otillåten

Publicerad 15 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Upphandlingen var värd 11 miljoner kronor. Arkivbild.
Upphandlingen var värd 11 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Hallsbergs kommun gjorde under hösten 2019 en direktupphandling om ett nytt byggprojekt på elva miljoner kronor. Men kommunen annonserade aldrig om entreprenaden i enlighet med lagen om offentlig upphandling och krävs nu på 800 000 kronor i böter.

Det handlar om ett projekt där kontor, verkstad, snickeri och tvättstuga i en kommunal fastighet skulle byggas om. Arbetet beräknades ta cirka ett år.

"Det är inte ovanligt att vi ser byggentreprenader där kontrakt har tilldelats utan annonsering. Som tillsynsmyndighet är det viktigt att vi agerar i frågan", säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande .

Konkurrensverket vänder sig nu till förvaltningsrätten i Karlstad och yrkar att Hallsbergs kommun ska betala nästan en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.