Annons

Skarsgård lever på hoppet

Åtta månader efter det att den visades på filmfestivalen i Berlin får den norska filmen ”Leva på hoppet” äntligen svensk premiär.
Till skillnad från de flesta andra norska filmer som kommer till Sverige får den en bred lansering på en rad biografer över hela landet.
Publicerad 22 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Skådespelaren Stellan Skarsgård och regissören och manusförfattaren Maria Sødahl är aktuella med filmen ”Leva på hoppet”.
Skådespelaren Stellan Skarsgård och regissören och manusförfattaren Maria Sødahl är aktuella med filmen ”Leva på hoppet”.Foto: Claudio Bresciani / TT

– Det finns en tematik i den som är gravt internationell, du kan ta till dig den i alla kulturer, säger Stellan Skarsgård som spelar den manliga huvudrollen, när TT möter honom och regissören Maria Sødahl i Stockholm.

Det är Maria Sødahls egen historia som berättas i filmen. Hon fick en jul veta att hon hade lungcancer. Hon blev bättre, bara för att vid nästa jul få veta att cancern spridit sig till hjärnan och att hon hade tre veckor kvar att leva. Efter en operation tillfrisknade hon, mot alla odds. Maria Sødahls man, Hans Petter Moland, är också regissör och en av Stellan Skarsgårds bästa vänner sedan 30 år tillbaka.

Ingen sjukdomsfilm

Annons

– Det är fantastiskt att den över huvud taget får premiär i Sverige, säger Maria Sødahl. Hon, liksom Skarsgård, är mycket angelägen om att betona att filmen, som i Norge har den korta titeln ”Hopp”, inte är en sjukdomsfilm.

– Det är en kärlekshistoria där cancern är motorn som driver den. Det är en universell berättelse som egentligen inte har med cancer att göra. Det är också en rolig film, det får man inte missa.

Stellan Skarsgård har gjort en rad filmer i Norge, många med Sødahls man som regissör. Han konstaterar att det inte är så vanligt att svenska biografer visar norska filmer.

– Om de över huvud taget sätts upp i Sverige brukar det vara på en enda biograf. Det finns en rädsla bland svenska distributörer för att visa norsk film. Det är obegripligt.

Prisad på festivaler

”Leva på hoppet” – både Sødahl och Skarsgård uttrycker missnöje med den svenska titeln – hade internationell premiär på filmfestivalen i Toronto hösten 2019. Sedan dess har den visats och vunnit priser på festivaler runtom i världen, men pandemin har gjort att Maria Sødahl inte har kunnat resa så mycket med den som hon skulle ha velat.

– Det är ju på ett sätt bra att det inte blir lika mycket flygresor. Men det blir en begränsning av de kulturella mötena. Det blir ett tapp när det gäller face to face-möten.

Hon skulle nu under året ha rest till Mexiko för att göra research kring ett filmprojekt som ska utspelas i landet. Resorna har självfallet ställts in, men hon fortsätter att arbeta med projektet. Arbetsnamnet på filmen är "Manwatching".

– Det handlar om att vara 19, om den tid då man är supernaiv.

"Leva på hoppet" har svensk biopremiär den 23 oktober.

Gunnar Rehlin/TT

"Leva på hoppet" utgår ifrån Maria Sødahls egen levnadshistoria.
"Leva på hoppet" utgår ifrån Maria Sødahls egen levnadshistoria.Foto: Claudio Bresciani / TT
Fakta: Stellan Skarsgård

Fakta: Stellan Skarsgård

Ålder: 69.

Bor: I Stockholm.

Familj: Hustrun Megan, åtta barn.

Yrke: Skådespelare.

Filmer/Tv-serier: Mängder, från Bombi Bitt och jag till Chernobyl.

Nu aktuell i : "Leva på hoppet".

Kommande: "Dune", samt ny, ännu odöpt "Star wars"-serie.

Fakta: Maria Sødahl

Fakta: Maria Sødahl

Ålder: 54.

Bor: I Oslo.

Familj: Maken Hans Petter Moland, tre barn.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: "De sju dödssynderna", "Limbo".

Aktuell med: "Leva på hoppet".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons