Annons

Ensamt för talman i Strasbourg

Efter nio månader med coronarestriktioner är EU-parlamentet tillbaka i Strasbourg igen – om än i minsta möjliga format.
Bara talmannen och några få till fanns på plats.
Publicerad 14 december 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivfoto.
EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivfoto.Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT

Från den franska gränsstaden öppnade talman David Sassoli veckans EU-parlamentssession tidigt på måndagskvällen.

– Här är jag nu i dag med er från den plats där vi har vårt säte. Jag vill hälsa till staden Strasbourg och franska myndigheter att vi vill visa vår solidaritet, vår vänskap och vårt samarbete, sade Sassoli.

Annons

Särskilt många som lyssnade på plats var det dock inte. Merparten av ledamöterna följer i stället veckans session via webben eller från Bryssel. I bänkarna i Strasbourg fanns endast några enstaka parlamentariker.

Enligt EU:s regler ska annars parlamentet samlas i Strasbourg tolv gånger om året för att rösta och debattera om viktiga ämnen. På grund av coronapandemin har dock inga sessioner hållits i staden sedan i februari.

Sassoli hoppas dock på en snar återkomst för alla ledamöter.

– Det är vårt hem, betonar talmannen i Strasbourg.

Under veckans session ska EU-parlamentet bland annat rösta om definitivt klartecken till nästa långtidsbudget, från och med onsdag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons