Lagfarter Nsk

Gård i Västra Torup såld

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Kevin Beck, 28, och Sara Holm, 27, från Perstorp, är nya ägare till lantbruksfastigheten på Gravaröd 3364 i Västra Torup. Fastigheten såldes på en exekutiv auktion. Ägarskiftet blev klart i oktober 2020 och köpesumman blev 3 970 000 kronor. På gården finns ett hus med en boyta på 110 kvadratmeter samt skogsmark på 39 hektar. På fastigheten står även en ekonomibyggnad på 360 kvadratmeter.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hässleholm utan spelarpriser

Varken Isak Orajärvi eller Erik Krantz tilldelades något pris.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Hässleholm gick prislösa när Unibet utsåg bästa spelaren per lagdel i de sex division 2-serierna.

Såväl IFK som HIF hade en kandidat bland de nominerade. För de grönvita var det målvakten Erik Krantz som bar fanan, medan gulsvart hade mittbacken Isak Orajärvi bland de nominerade försvarsspelarna.

När vinnarna i respektive kategori presenterades i veckan var det dock spelare från seriesegrande Österlen som tog hem båda de nämnda kategorierna.

FAKTA

Bästa spelare, division 2 östra Götaland

Bästa målvakt: Festim Bytyqi, Österlen FF.

Bästa back: Victor Blixt, Österlen FF.

Bästa mittfältare: Anton Johansson, Dalstorps IF.

Bästa anfallare: Bachir Katourgi, Syrianska FC.

Bilden: Isak Orajärvi drog på sig rött kort mot Österlen – där hans överman i kategorin ”Bästa back” fanns.

Utrikes

Skalv i Turkiet – folk fast under rasmassor

Ett hus i staden Izmir i Turkiet har rasat efter jordbävningen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes En kraftig jordbävning med magnituden 7 har skakat Turkiet och Grekland.
Flera byggnader har kollapsat i staden Izmir och människor uppges vara fast under rasmassorna.

Skalvet inträffade i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland och kändes även på öarna Samos, Kreta och i den grekiska huvudstaden Aten.

Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu uppger på Twitter att sex byggnader har kollapsat i staden Izmir där människor uppges sitta fast under förstörelsen. Bilder i sociala medier visar hur vatten forsar fram på gatorna i Izmir efter svallvågor från havet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan twittrar att han är redo att hjälpa till "med alla medel staten förfogar över".

Skalvet kändes i flera av Turkiets provinser och har skadat byggnader, men det finns ännu inga rapporter om dödsfall.

USA:s geologiska myndighet USGS uppger att skalvet registrerades i Egeiska havet, 14 kilometer utanför grekiska staden Karlovasi på Samos, och hade en magnitud på 7,0. Den turkiska katastrofmyndigheten Afad uppmäter dock magnituden till 6,6.

Skalvet uppges också ha utlöst en mindre tsunami i området. En varning för höga vågor är utfärdad, och invånarna på Samos uppmanas hålla sig borta från kustområdena.

– Väggarna på en del hus har rasat och flera byggnader har fått skador, säger Samos biträdande borgmästare Michalis Mitsios enligt den statliga tv-kanalen ERT.

Eftyhmios Lekkas, chef för Greklands organisation för antiseismisk planering, konstaterar att det var en "väldigt stor" jordbävning.

– Det är svårt att ha en större, säger han till grekiska Skai TV.

Ekonomi

Trafiken ökar men underhållet sackar

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Det behövs mer resurser för att nyanläggning och underhåll ska hinna ikapp den ökande trafiken på väg och järnväg, bedömer infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Men Trafikverket måste också få bukt med entreprenörernas stigande räkningar.

– Det är bekymmersamt om anslagsökningar äts upp av ökade kostnader för underhåll. Pengar behövs till nyinvesteringar för att klara klimatomställningen och då kan inte underhållskostnaderna dra iväg, säger Eneroth.

Samtidigt som Trafikverket lägger fram sin inriktningsplan för satsningar på väg och järnväg för tiden från 2022 och drygt tio år framåt får verket ett uppdrag. Det handlar om att analysera och utreda vad som ligger bakom ökade kostnader vid upphandling och under själva genomförandet av projekt. Tidigare har verket ombetts se över sina egna rutiner vid upphandling.

Drog iväg

Eneroth säger att det var tydligt förra året att entreprenörernas kostnader började dra iväg på ett sätt som inte går att se i övriga branscher.

I inriktningsplanen gör Trafikverket klart att man vill satsa på att "vårda det vi har" snarare än att bygga nytt. Det kan innebära att sådant som nya stambanor, de omdiskuterade höghastighetsbanorna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö skjuts ännu längre bort i tiden, åtminstone vad gäller hela sträckorna.

Det behövs om den ökande trafiken på både järnväg och väg nöter ner de befintliga vägarna och spåren ännu mer. Trafikverkets kalkyl utgår ifrån det uppdrag Eneroth och regeringen givit dem, att räkna på vad den gällande ramen, jämfört med alternativ med 20 procent mer i anslag, skulle räcka till. Utan de där 20 procenten ovanpå hävdar Trafikverket att det är underhåll som pengarna räcker till.

– Det gäller att hitta en balans mellan det som är underhåll och nyinvesteringar. Naturligtvis kommer det också att bli en diskussion om hur mycket vi har råd med framöver, vad är ambitionen, säger Eneroth.

Men ska klimatkraven klaras i transportsektorn, där utvecklingen går åt fel håll, kommer det att krävas mer.

– Inte minst för att kunna elektrifiera transportsektorn, säger han.

Är obegripligt

Trafikverket flaggar dock för att ett bensinpris på 50 kronor litern kan vara av nöden, jämte övergång till mer biodrivmedel och eldrift.

– Det är ett för mig helt obegripligt scenario. Jag förstår inte hur Trafikverket resonerar.

– Det är inte realistiskt, det skulle orsaka stora bekymmer och klyftor i landet, inte minst där man är helt beroende av bilen, säger Eneroth.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Inriktningsplanen

Trafikverket tar fram inriktningsplanen för åren 2022–2033 på uppdrag av regeringen.

Den är ett underlag till den infrastrukturproposition som regeringen ska gå till riksdagen med nästa år.

Verket har haft uppdraget att räkna på vad de 622,5 miljarderna som finns i den nuvarande planen, som tar slut 2029, skulle räcka till. Alternativ ska presenteras där resurserna ökas med 20 procent och där de minst 200 miljarderna som nya banor för höghastighetståg kostar finns med, inom eller utom ram.

Trafikverket vill i första hand satsa på att underhålla och bygga klart det som redan är påbörjat. Inte starta nya projekt.

Källa: Trafikverket

Osby

81 nya fall av covid-19 i Älmhult

Älmhults kommun har nu flest nya konstaterade fall av covid-19 sett till sin befolkningsmängd.
Foto: Johan Nilsson/TT
Osby
Älmhult Älmhults kommun har just nu flest nya fall av covid-19 i hela landet sett till sin befolkningsmängd. Förra veckan rapporterades 81 nya sjukdomsfall in enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Nya siffror visar på en påtaglig ökning av antalet smittade i covid-19 i hela Kronobergs län. Så är även fallet i Älmhults kommun där det i förra veckan konstaterades 81 nya sjukdomsfall - eller 46 nya fall per 100 000 invånare.

Detta är den största ökningen i en kommun i hela landet sett till befolkningen. I toppen efter Älmhult ligger Ljungby kommun med 31 sjukdomsfall per 100 000 invånare under samma period.

Totalt har Älmhults kommun nu 256 konstaterade fall av covid-19, vilket är 145 fall per 100 000 invånare. I jämförelse har Osby kommun totalt 50 konstaterade sjukdomsfall och 38 fall per 100 000 invånare enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

På sin hemsida skriver Älmhults kommun att det fortsatt är väldigt viktigt att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och att det är allas ansvar att minska smittspridningen. De uppmanar sina invånare att avstånd och undviker sociala sammanhang samt att stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk.

Sport

"Det är väldigt hårt virke i honom"

Wolfgang Pichler och Anna Magnusson under skidskyttelandslagets pressträff under VM i Östersund.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Legendariska skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, 65, håller på att återhämta sig från en hjärtinfarkt.
Hans gamla åkare i svenska landslaget andas ut.
– Det är väldigt hårt virke i honom, säger Sebastian Samuelsson.

Det var under en cykeltur hemma i Ruhpolding som Wolfgang Pichler kollapsade. Han kördes till sjukhus och där konstaterades att han drabbats av en hjärtinfarkt. Där försattes han i konstgjord komma. Det har nu snart gått en månad sedan demontränaren vaknade.

– Jag var i koma i tre dagar, men det positiva var att jag var vältränad – det hjälpte mig. I början visste ingen hur det var med min hjärna, de trodde att jag var död, sade han då till SVT.

Pichler har varit svensk landslagstränare i flera omgångar. Senast 2015-2019 då han var med och gjorde Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg och Mona Brorsson till världsåkare.

Skämtat om det

Tyskens gamla adepter höll andan när han kämpade för sitt liv på sjukhuset i Tyskland.

– Man blev rädd och jag tycker det var väldigt jobbigt. Wolfgang är en person jag verkligen bryr mig väldigt mycket om och det var en väldigt tråkig nyhet att få, men det känns bra att det gick så pass bra som det gjorde, säger Sebastian Samuelsson.

Har du själv haft någon kontakt med honom?

– Jag pratade med honom för någon vecka sedan och han var trött så klart, men det var skönt att höra att han var väldigt normal i övrigt. Han är stark Wolfgang, det är väldigt hårt virke i honom.

Mona Brorsson:

– Det var en liten chock. Det var några dagar när man var riktigt orolig och inte visste hur det skulle gå. Det är en enorm lättnad att höra att han är på väg tillbaka.

Öberg orolig

Hanna Öberg chockades också av beskedet om Pichlers hjärtinfarkt:

– Man blev orolig så klart. Just med Wolfgang så pratar han ofta om att "it's not so easy to die" och så där. Men så blir man medveten om att livet är skört ändå. Han har levt ett hårt liv, men det känns jättebra att han är på banan igen och kommit en bit i sin återhämtning, säger Öberg.

Sedan 2019 är 65-åringen anställd av SOK som talangutvecklare där ansvaret ligger på att förbereda unga vinterolympier för att lyckas satsa mot världstoppen.

Simon Norberg/TT

FAKTA

Fakta: Wolfgang Pichler

Född: 23 januari 1955 (65 år).

Bor: Ruhpolding, Tyskland.

Familj: Barnen Johannes och Julia. Brodern Claus, borgmästare i Ruhpolding.

Karriär som aktiv: Har ett förflutet både som längdskidåkare och skidskytt.

Karriär som ledare: Kom in i svenska landslaget inför OS 1992 i Albertville, där svenska herrarna tog stafettbrons.

1995 blev Pichler tränare för landslaget.

2011 lämnade Pichler svenskt skidskytte och tog över ansvaret för det ryska damlandslaget.

2015 återvände som han som tränare för Sverige – med nya framgångar som följd. OS 2018 i Pyeongchang blev en dundersuccé med två guld och två silver.

Sju svenska stjärnor som Pichler tränat: Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek, Helena Ekholm, Björn Ferry, Carl Johan Bergman, Fredrik Lindström, Hanna Öberg.

Gör i dag: Är sedan sommaren 2019 anställd som talangutvecklare på SOK.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Inrikes

Mord i Boden – man begärd häktad

En man har begärts häktad misstänkt för ett mord i Boden. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 45-årsåldern har begärts häktad misstänkt för ett mord på en ung man i Boden tidigare i veckan, rapporterar lokala medier.

Sent på onsdagskvällen blev en man i 20-årsåldern skjuten utanför en hamburgerrestaurang. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Den misstänkte mannen greps några timmar senare.

Häktningsförhandlingen hålls på lördag förmiddag.

Ekonomi

Finansministern lovar mer stöd åt företag

Gallerian i Stockholms innerstad. Nu har Folkhälsomyndigheten skärpt råden och uppmanar människor i vissa regioner, som Stockholm, att inte vistas i exempelvis butiker och köpcentrum. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Butiker och köpcentrum får ha öppet, men utan kunder. De nya skarpa råden från Folkhälsomyndigheten väntas slå hårt mot företagen i berörda regioner.
Nu lovar finansminister Magdalena Andersson (S) ytterligare krisåtgärder, enligt Svd.

Smittspridningen av coronaviruset i samhället har medfört att lokala restriktioner införts på flera håll i landet. Tidigare i Uppsala och Skåne. Under torsdagen adderades Stockholm, Västra Götaland och Östergötland till listan.

Råden uppfattas mer specifika än någonsin tidigare under pandemin då Folkhälsomyndigheten bland annat uppmanar människor att inte besöka butiker och köpcentrum eller gym. Och det är innebär ett dråpslag för många småföretagare.

– Ser man på restriktionernas utformning är de i flera delar skarpare än de någonsin varit och om de efterlevs kommer det att slå hårdare än i våras, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

Läxa från våren

De verksamheter som har en digital handel kan gynnas,tror han, men lokala handlare riskerar att bli de allra största förlorarna.

I ett första skede gäller de nya allmänna råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland under en period av tre veckor, men de kan komma att förlängas. Blir det så förlorar exempelvis den fysiska handeln readagen Black Friday och en del av julhandeln.

För att ge företagen en chans behövs snabba och förbättrade åtgärder från regeringen, enligt Mårder.

– Det är viktigt att regeringen tar till sig av läxan från i våras, att det var väldigt många företagare som lämnades i sticket, inte minst alla enskilda näringsidkare som fortfarande inte kunnat få någon kompensation, säger han.

– Det finns en politisk dimension att man inte säger att det är ett förbud. Men det kan liknas vid ett skarpt näringsförbud i flera delar. Då måste det åtföljas av att man har en politik för att kompensera för de skador som uppstått av de beslut man har fattat.

Arbete pågår

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till Svd att regeringen, tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna arbetar med att ta fram nya krisåtgärder.

– De tillfälligt hårdare rekommendationerna i delar av Sverige gör att vi behöver vidta ytterligare ekonomiska krisåtgärder. Det handlar om att rädda jobb, rädda företag och att stötta Sveriges ekonomi, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen.

Günther Mårder vill se besked som att stödet för korttidspermitteringar förlängs och att företagen kan få ytterligare anstånd med skatteinbetalningar. Men främst vill han se förbättringar när det gäller omställningsstödet.

– Regeringen behöver titta på hur man gör det mer tillgängligt. 39 miljarder kalkylerades det kosta och det slutade med att 2 miljarder användes i första omgången. Det är så lite av reformen som faktiskt verkställts ute i samhället.

Det handlar, enligt honom, exempelvis om att företagare mitt i en kris inte har tid att sitta och göra extra bokslut på månadsbasis på ett sätt de aldrig annars gör.

– Det är inte ett dåligt politiskt beslut men ett beslut världsfrånvänt den verklighet företagare lever i, säger Günther Mårder.

Helena Wande/TT

Günther Mårder, vd på Företagarna. Arkivbild
Günther Mårder, vd på Företagarna. Arkivbild
Foto: Julia Engström / TT

Sport

PSG-ordföranden friad i korruptionsmål

Nasser Al-Khelaifi, ordförande i Paris Saint-Germain: Arkivbild.
Foto: Claude Paris/AP/TT
Sport
Sport

Paris Saint-Germains ordförande Nasser Al-Khelaifi frias av schweizisk domstol i ett korruptionsmål rörande sändningsrättigheter till fotbolls-VM. Jerome Valcke, tidigare generalsekreterare i Internationella fotbollsförbundet Fifa, får samtidigt en villkorlig dom.

Duon var anklagad för en "korrupt överenskommelse" efter att Valcke ska ha sökt hjälp hos Al-Khelaifi, vd i tv-bolaget BeIn Sports, för att köpa en lyxvilla på Sardinien. Detta samtidigt som BeIn Sports förhandlade om förlängning av sändningsrättigheterna till VM.

Jerome Valcke är sedan 2016 avstängd från all fotbollsverksamhet, anklagad för att ha varit inblandad i svartabörshandel med biljetter till VM 2014. Både Valcke och al-Khelaifi har förnekat brott.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL