Coronautbrott i basketligan – matcher flyttas

Två lag i Svenska basketligan har drabbats av coronautbrott inför säsongspremiären. Nu tvingas man skjuta fram två matcher.
Publicerad 16 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Två matcher i basketligans premiär skjuts upp på grund av coronasmitta i Nässjö och Umeå. Arkivbild.
Två matcher i basketligans premiär skjuts upp på grund av coronasmitta i Nässjö och Umeå. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Matcherna Nässjö-Södertälje och Umeå-Jämtland i premiäromgången av herrarnas basketliga skjuts på framtiden. Covid 19-smitta härjar i både Nässjö och Umeå och tävlingsutskottet (TU) har i konsultation med smittskyddsläkare beslutat att matcherna, som skulle ha spelats den 20 oktober, skjuts upp.

Svenska basketbollförbundet lutar sig mot sitt covid 19-reglemente sedan elva spelare i Nässjö smittats. I Umeå är sex spelare konstaterat smittade och flera andra känner av symtom.

– Tävlingsutskottet bedömer från fall till fall. Det finns inte en exakt siffra på hur många smittade som krävs för att en match ska skjutas upp, säger förbundets tävlingsansvarige Olle Lundén till SVT.

"Karantän gäller nu och vi har en kontinuerlig dialog med smittskyddet på Norrlands universitetssjukhus och följer noga deras rekommendationer", säger Umeå Baskets ordförande Michael Jalmby i ett uttalande på klubbens hemsida.

Båda lagen spelar igen den 23 oktober. TU kommer i början av nästa vecka att begära in aktuell information från lagen för att ta ett beslut kring huruvida de matcherna kan spelas eller inte.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.