Inrikes

KD tappar i opinionen

Stöder för Kristdemokraterna sjunker i SVT/Novus senaste mätning. På bilden partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Kristdemokraterna har det tufft i opinionen. Partiet, som fick 6,3 procent i riksdagsvalet, får 4,6 i SVT/Novus senaste mätning.

Det är en minskning med 0,8 procentenheter sedan förra mätningen och det sämsta resultatet partiet har fått i en Novus-mätning sedan augusti 2018.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Försiktig nedgång i smittspridningen

147 000 vaccinerade mot covid i Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen i Sverige tycks ha följt Folkhälsomyndighetens scenarier och nått en topp inför jul, enligt myndigheten.
– Vissa ljusningstecken möjligen, men det finns orosmoment vid horisonten, säger Anders Tegnell.

Globalt sprids coronaviruset fortsatt i allvarlig takt, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Efter att ha varit lite lägre siffror under julhelgerna så fortsätter nu uppgången på ungefär samma linje som innan. Så tyvärr har vi nog inte haft någon minskande effekt.

I Sverige syns dock en "försiktig nedgång" säger Anders Tegnell, men poängterar också att man ska vara försiktig med att dra tidiga slutsatser.

Smittspridningen tycks ha avtagit efter helgerna, som mest i de yngre åldersgrupperna. Den gruppen verkar gå upp snabbt men också sjunka tillbaka i rask takt, enligt Anders Tegnell. Men en nedgång syns i alla åldrar.

"Ingen drastisk ökning"

I Stockholm talar statsepidemiologen om en "tydlig nedgång" som också avspeglar sig på trycket i vården. I regionerna Jämtland-Härjedalen och Dalarna verkar den befarade smittotoppen som man oroade sig för i samband med skidresor över jul och nyår ha uteblivit.

– Det var inga drastiska ökningar under julhelgen. Det fungerade ganska bra med skidåkningen och det ser inte ut att ha blivit någon omfattande smittspridning på grund av det, säger Tegnell.

Trycket är däremot fortsatt hårt på vården, eftersom tiden från infektion till insjuknande kan vara uppemot två, tre veckor. Skåne är den region som är värst drabbad just nu sett till smittspridningen.

– Tittar man på befolkningsandel så är även sjukvården mer drabbad i södra delen av landet, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Färre inlagda på iva

Ytterligare 268 dödsfall med covid-19 har rapporterats. Totalt har 10 591 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 533 265 personer i Sverige bekräftats smittade. Runt 300 färre patienter vårdas på iva med anledning av covid-19 jämfört med förra veckan, enligt Socialstyrelsen.

– Även om vi hoppas att kurvan är på väg ner så är det fortsatt väldigt ansträngt inom vården i landet, säger Taha Alexandersson och berättar att flera regioner har arbetat inom förstärkningsläge länge nu.

Vaccineringen i landet fortsätter och totalt har 147 000 doser administrerats. Siffran bygger på uppgifter från regionerna till och med 17 januari. Enligt Folkhälsomyndigheten har den grupp som vaccinerades kring starten den 27 december fått sin andra dos.

– Vi vill fortsätta understryka att det är viktigt att regionerna fortsatt använder alla doser de kan så att vi får ett snabbt skydd, säger Anders Tegnell.

Tredje dos vaccin

Han berättar att Folkhälsomyndigheten förmodligen kommer att göra omprioriteringar när en större del av befolkningen ska vaccineras och tittar på om de mellan 60 och 69 år kan gå före och ingå i fas 3.

På en fråga om man i framtiden kommer att behöva ta en tredje dos covid-vaccin säger Tegnell att det inte är otänkbart. Men vilka grupper som behöver det och med vilket mellanrum är oklart.

– Det är nog väldigt mycket som talar för att vi behöver ha ett vaccinationsprogram mot covid-19 långsiktigt och då kommer man helt säkert behöva booster-doser, säger han.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen

Inrikes

Alkostopp efter kl 20 kan förlängas

Stopp för alkohol på krogen efter klockan 20 kan förlängas. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Socialdepartementet vill förlänga förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20.
– Det är bedrövligt, säger Visitas VD Jonas Siljhammar.

Nuvarande förbud från klockan 20 skulle ha gått ut på söndag och från måndag skulle förbudet åter gällt från klockan 22.

Men i en remiss från socialdepartementet föreslås nu att det tillfälliga förbudet mot servering av alkohol efter klockan 20 förlängs till och med den 7 februari "på grund av det allvarliga smittläget" .

Regeringen väntas ge besked om en eventuell förlängningen på torsdag.

Branschorganisationen Visita tycker att den föreslagna åtgärden är felriktad.

Efterfrågar pandemilagen

– Det sker väldigt lite smittspridning på krogarna, säger Visitas VD Jonas Siljhammar.

Han anser att alkoholserveringsförbudet inte bygger på fakta, utan att det handlar om politiska beslut.

– Vi har fått signaler om att det i stället uppstår andra typer av fester. Då är det bättre att människor träffas under ordnade former på restaurang, säger Siljhammar.

Visita anser att regeringen i stället för alkohollagen borde använda sig av den nya pandemilagen. Den gör det möjligt att begränsa verksamheter där risken för smittspridning är som störst. Pandemilagen innebär också att drabbade verksamheter kan få ekonomisk kompensation.

Siljhammar anser att alkoholserveringsförbudet i praktiken är ett näringsförbud utan ekonomisk kompensation för restaurangerna.

"Pengarna är slut"

Han varnar för att en förlängning med ytterligare två veckor av förbudet mot alkoholservering efter klockan 20 kan bli ett hårt slag för många restauranger.

– Många av våra medlemmar vittnar om att pengarna är slut. När det handlar om likviditeten kan varje dag vara viktig, säger Siljhammar.

Socialdepartementet skriver i sin remiss att Sverige befinner sig fortfarande i en "extraordinär situation" och att det inte med säkerhet går att förutspå hur pandemin kommer att utvecklas.

"Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge mitt i en pandemi, och smittspridningen har under hösten och vintern ökat i snabb takt. Smittspridningen är fortsatt hög även efter jul- och nyårshelgen och vi behöver fortsätta vidta åtgärder för att bromsa den", uppger socialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar.

Vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om hur smittrisken på krogarna ser ut.

– Jag har inga åsikter. Det är regeringen som tar de här besluten, svarade han.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Rekordmånga jobbar på distans

Förändring i procent jämfört med vecka 10.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Den senaste veckan var det rekordmånga som jobbade på distans i Sverige, visar anonym rörelsedata från Telia.
Särskilt i Skåne syns en drastisk ökning av hemmajobbare.
– Det låter väldigt bra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under vecka två (11–17 januari) var det fler än någon gång sedan pandemins början som jobbade på distans i både Stockholm och i Skåne. I Västra Götalandsregionen var det endast fler som jobbade på distans under vecka 15 i fjol.

I Stockholm var det 34 procent färre och i Skåne var det 32 procent färre på jobbet jämfört med vecka tio 2020, vilket var veckan innan pandemin började förändra svenskarnas beteenden.

På riksnivå var siffran för vecka två 32 procent, vilket är samma som den lägsta siffran under 2020 (som noterades vecka 15).

Ger fingervisning

Statistiken bygger på Telias analys av anonyma rörelsedata.

– Det är inget exakt mått om man är på jobbet eller inte, men det ger en fingervisning om hur rörelsemönstren har utvecklats, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia.

Det är intressant att se hur distansarbetet har förändrats över året, säger han.

– I höst såg vi att mer och mer folk började gå tillbaka till arbetet. Sedan hände något vid höstlovet, då det kom mycket nya rekommendationer och sedan dess har covidläget försämrats och vi ser att fler och fler jobbar hemma.

Det ser nu också ut att fortsätter efter julen.

– Nu har vi bara tittat på förra veckan, så man ska vara lite försiktig med att dra allt för stora slutsatser. Nästa vecka kan vi få bekräftelse om de låga nivåerna håller, men det är intressant att se att trenden fortfarande är nedåtgående, säger Ågren.

Tydligast i Skåne

Den största skillnaden syns i Skåne, där trenden med allt färre kontorsarbetare är som tydligast.

– Nu ligger Skåne nästan på samma nivå som Stockholm, så där är man en bra bit under nivån för hur många som var på jobbet i mars–april.

Det är endast de tre storstadsregionerna som Telia analyserat specifikt, vilket gör att det skulle kunna vara avvikelser i den nedåtgående trenden i andra regioner.

Man ser dock nu, till skillnad från under början av fjolåret, att beteendet i de tre storstadsregionerna ser likadant ut, där de tre kurvorna följer varandra tydligt.

– I början betedde man sig lite olika beroende på i vilken av de tre regionerna man bodde, men sedan har det blivit väldigt likt, säger Kristofer Ågren.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell, som tidigare uttryckt oro över att svenskarna börjat arbeta på kontoret i större utsträckning, är nöjd med att höra att fler arbetar hemma.

– Det låter ju väldigt bra, att det börjar svänga åt det hållet igen. Det var framför allt under hösten som många gick tillbaka till kontoret, sedan dess har det minskat, säger Tegnell.

– Det är väl jättebra att vi fått ordentligt genomslag, det ligger säkert delvis bakom den minskning vi ser nu.

Marc Skogelin/TT

En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor. Arkivbild.
En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

FHM: Jobba hemma om du kan

En viktig del i att minska spridningen av covid-19 är att arbeta hemifrån, och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att så många som möjligt gör det.

För de som inte har möjlighet till det gäller det i stället att färdas så säkert som möjligt till och från arbetet, understryker FHM, exempelvis genom att undvika kollektivtrafik eller andra färdsätt där trängsel kan uppstå.

Om du inte kan jobba hemifrån kan du i stället försöka anpassa dina arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen, tycker Folkhälsomyndigheten.

Den som är på arbetsplatsen bör hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum.

Det är ytterst arbetsgivaren som avgör om och när hemarbete kan tillåtas och vilka justeringar i arbetstid som kan göras. Arbetsgivaren har även arbetsmiljöansvaret för de som arbetar hemma.

Rekommendationen om hemarbete från Folkhälsomyndigheten gäller så länge som de allmänna råden gäller, det vill säga till utgången av juni 2021. Det kan dock ändras.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Fler misstankar mot mordmisstänkt i Eslöv

I december avled en kvinna i Eslöv efter att ha fallit från en balkong. En man är misstänkt för mord. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man sitter häktad misstänkt för mord sedan en kvinna i december avled i Eslöv efter att ha fallit från en balkong. Nu är mannen också misstänkt för grov kvinnofridskränkning, rapporterar Kvällsposten.

När mannen omhäktades av Lunds tingsrätt under tisdagen omfattade misstankarna även grov kvinnofridskränkning, bland annat misshandel. Enligt tingsrätten är det en annan kvinna som misstänks ha blivit utsatt för detta under perioden december 2019 till september 2020.

Inrikes

Militär ambulans ska köra Blekinges covidsjuka

Ambulansen, bemannad med två personer från försvarsmakten, kommer köra planerade transporter mellan Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Blekingebor som behöver akut vård och misstänks ha – eller har konstaterad covid-19 – kommer få skjuts av militär. Nu tar nämligen Region Blekinge hjälp från försvaret när det kommer till ambulansverksamhet, uppger regionen i ett pressutskick.

Det blir terrängregementet från Skövde som ska stå för stöttning med sjuktransporter. Orsaken uppges vara att regionen vill underlätta för ambulansverksamheten som upplevt en stor ökning av coviduppdrag under den rådande pandemin.

Ambulansen, bemannad med två personer från försvarsmakten, kommer köra planerade transporter mellan Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona. Den har även möjlighet att flytta intensivvårdspatienter mellan regioner i syd – då bemannad med anestesiläkare och specialistsjuksköterska.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

Smugglingen fortsätter – trots åtal och domar

En huvudman i det största narkotikaärendet som Tullverket har utrett åtalas vid Stockholms tingsrätt. Men trots åtal och domar fortsätter narkotikan att komma in. Arkivbild.
Foto: Tullverket
Inrikes
Inrikes En huvudman i det största narkotikaärendet som Tullverket har utrett åtalas vid Stockholms tingsrätt. Men trots åtal och domar fortsätter narkotikan att komma in.
– Det är ett sisyfosarbete, säger kammaråklagare Anna Svedin vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. till TT.

En man i 50-årsåldern åtals vid Stockholms tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Åtalet har kopplingar till det stora narkotikamål som nu pågår i hovrätten för västra Sverige. I tingsrätten dömdes 14 personer i en härva där det längsta fängelsestraffet blev drygt nio års fängelse. Domen i tingsrätten handlar om heroin och kokain för mer än 100 miljoner kronor "på gatan" som smugglats till Sverige.

Den nu åtalade mannen pekats ut som en av huvudmännen och är misstänks ha ingått i en organiserad och storskalig smuggelverksamhet som tagit in stora mängder narkotika från Nederländerna till Sverige främst via Öresundsbron. Organisationen tros ha haft sina rötter i Västafrika. Enligt åtalet har mannen haft "ansvar för bland annat logistiken kring narkotikasmugglingen".

Är inte krossad

Men trots att man kunnat gripa och lagföra en stor grupp personer inblandade i smugglingen och distributionen så fortsätter narkotikan att komma in i landet. Organisationen är inte krossad.

– Nej, det är den dessvärre inte. När vi gjorde alla tillslagen [sent 2018] fick vi en effekt så att heroinpriserna steg och det uppstod en brist på heroin i hela landet. Men de återhämtade sig ganska snabbt, säger Anna Svedin.

Den man som nu åtalas fortsatte sin verksamhet efter de första tillslagen och han stoppades först när han greps av nederländsk polis 2019.

Samma telefon

– Och drygt ett år senare dök det upp en person med kapslar och med samma telefon som hade använts tidigare, berättar Anna Svedin.

Så sent som i december 2020 dömdes tre män vid Göteborgs tingsrätt till fem års fängelse vardera för grovt narkotikabrott eller försök till grovt narkotikabrott. En hade transporterat narkotika i en ryggsäck från Stockholm till Göteborg och greps när han skulle överlämna knarket till mottagarna i Göteborg. En av männen, en man i 45-årsåldern boende i Göteborg, hade använt en telefon som tidigare använts i knarkaffärer som avhandlats i den stora rättegången.

– De som nu prövas i Hovrätten har också haft kontakt med den här mannen, säger Anna Svedin.

Den man som kallas en av huvudmännen i härvan och som nu åtalas i Stockholm har inte varit ensam högst upp. Det finns åtminstone en annan person som ännu inte kunnat gripas.

– Vi har inte kunnat fastställa identiteten på honom. Vi vet inte vad han egentligen heter och var han befinner sig, säger Anna Svedin.

Går framåt

Ändå tycker hon att arbetet går framåt.

– Tullverket har fått upp ögonen och utarbetat en metodik som gör att man har lättare att identifiera personer och på det sättet har man dragit nytta av den här stora utredningen. Man vet hur de arbetar och hur de organiserar sig.

Och det internationella samarbetet går vidare.

– Även holländarna är intresserad av den oidentifierade mannen. Det var genom en internationell samverkan med ett flertal länder i Europa, bland annat Polismyndigheten i Nederländerna, som Tullverket kom ärendet på spåret, säger kammaråklagare Anna Svedin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Ett sisyfosarbete är ett mödosamt arbete som aldrig tar slut, efter den grekiska myten om kung Sisyfos.

Jonas Dagson/TT

'Det är ett sisyfosarbete', säger kammaråklagare Anna Svedin. Arkivbild.
"Det är ett sisyfosarbete", säger kammaråklagare Anna Svedin. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Bakgrund: Knarkets väg

Narkotikan i åtalen anses ursprungligen komma från Sydamerika, Nigeria och Portugal.

Den har sålts till Nederländerna i block, och där paketerats om i kapslar som går att svälja. Dessa har märkts med beteckningar som SV för leveranser till Stockholm, eller GOT för Göteborg.

Kapslarna har innehållit heroin eller kokain med olika styrka och kvalitet.

Smugglingen till Sverige har huvudsakligen skett via Öresundsbron.

Enligt åklagarna har verksamheten varit upplagd som ett företag, med bokföring och med distributörer som tagit betalt för sitt "arbete" utan att själva köpa eller sälja narkotikan.

En majoritet av de åtalade kommer från Västafrika.

Inrikes

SMHI varnar för snöfall – men i söder töar det

Mildare temperaturer i södra Sverige hotar det liggande snötäcket. Arkivbild
Foto: Julie Jacobson/AP/TT
Inrikes
Inrikes Vinterlandskapet i södra Sverige riskerar att töa bort i veckan.
– Under morgondagen sticker temperaturen uppåt ytterligare, säger meteorologen Marcus Sjöstedt.

Den senaste tiden har södra Sverige stoltserat i praktfull vinterskrud. Det kalla, snöglittrande landskapet har lockat ut barnen i pulkabackarna.

Nu gör vädret en kovändning. Redan i dag ligger temperaturen kring nollgradersstrecket på många platser i södra Sverige, på flera håll är det en till två plusgrader, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

– Under morgondagen sticker temperaturen ytterligare.

På en del platser blir det uppemot fem grader med snöfall som övergår i regn, säger han.

Störa mängder snö

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Värmlands län i dag under eftermiddagen och kvällen.

– Det kan komma större mängder. Uppemot 10 centimeter.

Regn i kombination med mildare luft riskerar dock att äta upp det snötäcke som ligger på södra halvan. Även i områden som nu får ytterligare snöfall, säger Sjöstedt.

– I både Götaland och Svealand förväntas plusgrader under veckan.

De milda temperaturerna ser ut att hålla i sig över helgen.

– Sedan ser vi en tendens till återgång i mitten av nästa vecka.

Fortsatt vinter i norr

I norra Sverige ser vintern ut att överleva. Förra veckan kom stora snömängder, inte minst längs med Norrlandskusten i Västernorrlands län.

Nu väntas återigen ett område med snöfall leta sig in i norr.

– Vi har utfärdat en risk i Västernorrlands län, där det kan komma 10 till 20 centimeter, lokalt 25 centimeter under torsdag eftermiddag och kväll.

Ytterligare snöfall väntas komma senare under fredagen och i helgen.

Men de riktigt låga temperaturerna – ner till 30 minusgrader – som har varit på sina håll ser ut att stilla sig i takt med att molnigheten ökar.

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

It-system i skolan leder till merkostnader

Inrikes
Inrikes Svenska skolor använder flera olika digitala system som är tänkta att underlätta arbetet för personalen. Men i många fall har systemen snarare lett till frustration och merarbete, och i vissa fall merkostnader.
PREMIUM

Det har hänt att skolor tvingats betala för att komma åt uppgifter som skolan själv matat in i it-systemen. Detta på grund av oklart skrivna avtal med it-företagen, rapporterar Skolvärlden.

Enligt Peyman Vahedi, rektor vid Ådalsskolan i Kramfors, kan skoladministratörer som matat in betygsuppgifter i databaser inte få ut informationen så fort de sparat den i systemet utan att betala för det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL