Livefotboll

Österlen - IFK Hässleholm

Sport
WEBB-TV IFK Hässleholm behövde vinna mot Österlen för att på egen hand säkra kontraktet. Nu blev det förlust, och laget tvingas in i kvalspel.

IFK Hässleholm förlorade sin femte raka match när man föll mot seriesegrande Österlen FF med 4-1 i den sista omgången. Se matchen i repris i spelaren ovan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nya Uefa-regler drabbar Rosengård: Katastrof

Rosengård får bara använda 15 spelare i Champions League. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Uefas regeländring gör att Rosengård bara får använda 15 spelare i Champions League.
– Jag tycker regeln är en katastrof för oss som spelar vår-höst, säger sportchefen Therese Sjögran.

Förändringen, för damlagen, som Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) gör är att endast tre spelare som värvades under vinterfönstret får användas under vårens Champions League-matcher.

Regeln finns sedan tidigare på herrsidan.

– De har mycket större trupper och resurser. Det här problemet blir samma för bland annat alla svenska lag, säger Sjögran till Sydsvenskan.

– Får vi inte ändring på detta så får vi ändra vår strategi vad gäller värvningar helt och lägga fokus på sommarfönstret, vilket inte är optimalt mitt i säsongen. Vi har många kontrakt som går ut på vintern och därmed tappar vi spelare och måste värva.

Rosengård har värvat fyra spelare i vinter: Stephanie Labbé, Olivia Schough, Emma Berglund och Ria Örling. Till matchen mot österrikiska St Pölten på onsdag får finländskan Örling stå över.

– Vi har diskuterat och gått helt efter positioner och vad vi saknar. Det handlar inte om prestation eller något personligt att Ria får stå över, säger Sjögran.

Inte heller spelare som lånats ut till klubbens B-lag får spela i Champions League.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Träff: ”Det enda vettiga att göra”

Rickard Träff.
Foto: Stefan Sandström
Sport
INNEBANDY – Det enda vettiga att göra med tanke på hur situation ser ut.
Det säger Rickard Träff i Röke IBK om den inställda innebandysäsongen.

För både Rökes damlag (i division ett) och herrlag (i division två) är säsongen nu officiellt över på grund av pandemin. Lagen har inte spelat sedan i höstas och till slut har alla tankar på att så småningom få igång någon form av seriespel den här säsongen skrotats.

Träff konstaterar att det givetvis är tråkigt att säsongen har gått förlorad och att det inte blir något spel, men han menar att beslutet var både väntat och vettigt.

– Det är bara att blicka framåt nu, säger han.

På herrsidan gjorde Röke en ganska rejäl satsning och byggde ett på pappret starkt lag med sikte på att ta sig tillbaka till division ett.

– Det arbetet krossades ju. Men förhoppningsvis ska vi få ett lika starkt lag, vi hoppas kunna behålla stora delar av laget, säger herrtränaren Träff.

Så målsättningen för herrlaget blir även inför nästa säsong att ta en division ett-plats?

– Absolut, i dagsläget finns det ingen anledning att ändra på det och det är det vi jobbar för.

Sport

Sportchefen om beslutet: Väntat – men på tok för sent

Ted Jönsson, Lönsboda IBK.
Foto: Foto: Stefan Sandström
Sport
INNEBANDY Ett väntat beslut. Rätt beslut. Men ett beslut som togs alldeles för sent. Det säger Lönsboda IBK:s sportchef Ted Jönsson om att innebandyförbundet sätter punkt för samtliga seniorserier som inte bedöms vara yrkesmässiga.

Som Norra Skåne tidigare har rapporterat är det nu klart att Lönsboda IBK har spelat färdigt för säsongen. Serierna under SSL (damer och herrar) och Allsvenskan (herrar) har varit pausade sedan i oktober och redan för en månad sedan sa Lönsbodas herrtränare Tobias Lindhe att det bästa vore att sätta punkt för innebandysäsongen.

Och nu är alltså beslutet tagit. Endast SSL och herrallsvenskan kommer att spela vidare, i övrigt är innebandysäsongen slut.

– Väldigt väntat. Men på tok för sent, kommenterar Lönsbodas sportchef Ted Jönsson.

– Det handlar om en pandemi. Hur ska vi kunna åka runt och spela innebandy då?

Division två, som klubbens damlag spelar i, hanteras av Skånes innebandyförbund och där har kommunikationen fungerat enligt Jönsson.

Kritiserar Svenska innebandyförbundet

Men herrlaget håller som bekant till i division ett, en förbundsserie, och den serien har enligt Jönsson behandlats ytterst styvmoderligt att Svenska innebandyförbundet. Ettan har hamnat mellan stolarna (inte elitnivå med spelare som bedöms yrkesmässiga, inte lokal nivå under Skånes innebandyförbunds paraply) och kommunikationen har varit minst sagt bristfällig, anser Jönsson.

Han har framfört synpunkter och information, försökt förklara situationen som Lönsboda IBK och division ett-lagen befinner sig i, kommit med frågor och förslag, men utan någon egentlig respons.

– Jag har lagt om matcherna tre gånger. Det är väldigt mycket jobb när alla egentligen borde förstå att det inte kommer att gå att spela. Vi får inte ens vara i vår hall, vi får inte träna, säger Jönsson.

– Det får inte handla om pengar i en sådan här situation, men det har det gjort från förbundets sida, säger Jönsson och pekar på att klubbarna betalat in avgifter för att få spela – avgifter det nu lär bli diskussion om.

– Vi i Lönsboda har ändå stabil ekonomi och kommer inte att driva det, vi tycker inte att det ska handla om pengar. Men division ett-klubbarna är hårt drabbade och det kommer garanterat att bli mycket snack om ekonomin.

Nu är det, enligt Jönsson, korrekta beslutet till slut taget.

Hur ser du på kommande säsong?

– Generellt kommer idrotts-Sverige att få det tufft. Alla lag har säkert spelare som ”passar på” att sluta.

Utmanande att bygga en trupp

Med eller utan pandemi är det alltid utmanande för ett lag som Lönsboda att bygga en trupp. På en mindre ort är återväxten begränsad och etablerade spelare kan ”tvingas” lämna på grund av jobb eller studier.

– Vi hade en tunn trupp och det är så vår vardag ser ut. Hur det blir kommande säsong är omöjligt att säga, menar Jönsson om herrlaget.

Damlaget har en yngre stomme med flera spelare som fortfarande studerar på hemmaplan, så där hoppas Jönsson att i stort sett samma trupp ska köra vidare nästa säsong.

– Ja, det ser bra ut, damlaget gjorde ju egentligen sin ”omstart” inför förra säsongen.

Som alla andra längtar Jönsson efter en pandemifri tillvaro – med publik på läktarna.

– Oavsett nivå är det inte kul utan publik. Här i Lönsboda är publiken en jättestor del av innebandyn, det är inte alls samma sak utan. Våra spelare spelar för publiken. Det är ju inte alls säkert att vi får ha publik i september, men vi hoppas verkligen på det.

Sport

Fyra hästar döda efter virusutbrott

Fyra hästar har dött efter ett stort virusutbrott under en hopptour i Spanien. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Ett utbrott av den neurologiska formen av herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, har dödat fyra hästar under en internationell hopptour i spanska Valencia. Ytterligare nästan 100 hästar har fått symptom.

– Det är fruktansvärt här. Allt fokus nu är på att rädda så många hästar vi kan, säger svenske hoppryttaren Carl-Walter Fox till DN.

Han har fem hästar på plats i Valencia, en vårdas på veterinärklinik och övriga fyra har eller har haft feber.

Fox säger till DN att abortviruset i djurvärlden kan liknas vid corona för människor.

Hopptouren i Valencia avbröts förra helgen. Sedan dess har inga hästar fått lämna tävlingsplatsen.

Det Internationella ridsportförbundet, Fei, skriver på sin webbplats att utbrottet är det värsta på årtionden. Fyra hästar har dött, 84 har uppvisat symptom och elva behandlas på klinik.

Smitta från Valencia har även konstaterats i Sverige, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, till tidningen Ridsport.

Sport

Handskadad rysk stjärna lämnar VM

Denis Spitsov. Arkivbild.
Foto: Alessandro Trovati/AP/TT
Sport
Sport

Ett av Rysslands största hopp i 15-kilometersloppet i skid-VM på onsdag, Denis Spitsov, har brutit ett ben i handen och lämnar VM.

24-åringen ska ha skadat handen när han föll under dagens träning och vid röntgen upptäcktes ett brott på ett ben i vänstra handen, skriver norska Dagbladet.

Spitsov tog brons i OS 2018 på 15 kilometer och var en het medaljkandidat på distansen i VM i Oberstdorf. Tidigare den här säsongen kom Spitsov trea i Tour de Ski.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Sport

Duplantis inför EM: Målet är guld

Armand Duplantis avslutar innesäsongen med EM i Polen i helgen. Arkivbild.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Sport
Sport Det var i Torun som Armand Duplantis satte sitt första världsrekord i stavhopp.
När han nu återvänder, elva månader senare, står han inför sitt första inomhus-EM.
– Det är ett superspeciellt ställe för mig och jag är väldigt förväntansfull, säger han.

I helgen ska 20-åringen försöka motsvara förväntningarna och ta EM-guld i polska Torun. Detta efter ett fjolår som inleddes med två världsrekordhopp – 6,17 i Torun och 6,18 i Glasgow – och därefter en helt fläckfri sommar med idel segrar. Och så fyra raka segrar i år, med sexmetershopp i tre av dem, bland annat världsårsbästa (6,10) för en dryg vecka sedan.

– Det känns bra, jag har höga förväntningar, jag åker dit för att få jobbet gjort, men tar inte lätt på det. Jag är redo för höga höjder, säger Duplantis på en digital pressträff.

– Det är första gången som jag är tillbaka i Torun sedan rekordet och det blir nog lite sentimentalt. Det känns väldigt speciellt, ungefär som Berlin (där han tog EM-guld 2018). Och så vet jag att det är ett ställe som det går att hoppa högt på.

Han säger att ansatsbanan har "Mondounderlag".

– Det betyder att det är en helt vanlig bana. Det är det som är så speciellt för mig, att det inte är en speciell bana.

Pappan som caddie

Under årets tävlingar har han haft mamma Helena med sig. Men inte senast, i Belgrad, där han hoppade 6,10. Nu till EM kommer pappa Greg, som är hans stavhoppstränare, över från USA.

– Det är bra, han är som en caddie i golf. Det är bra med någon som kan se med andra ögon, se detaljer, jag får höra en annan röst. Det är bra att pappa är med.

Efter att ha inlett året med hopp på 6,01 och 6,03 bröt Duplantis i franska Liévin efter att ha vunnit på 5,86 sedan han fått en känning i låret.

– Det är svårt att förklara vad det var. Det var inget allvarligt, kanske bara att kroppen var trött efter de första tävlingarna. Jag ville inte riskera något.

Guld är målet

Han avstod en tävling och var sedan redo för Belgrad. Efter att där ha klarat 6,10 och testat två gånger på världsrekordhöjden 6,19 valde han att stå över ytterligare en tävling, den senaste helgen, för att i stället träna och vila inför EM.

– Jag är hundra procent redo för höga höjder. Det är lite tråkigt att det inte är någon publik. Jag hade velat hoppa inför dem som såg mig i fjol. Och utan publik får man inte samma känsla, samma adrenalinpåslag. Men jag ska inte klaga, jag är glad att vi får tävla.

Han säger att det är lite annorlunda att tävla i mästerskap än i andra tävlingar.

– I mästerskap är målet viktigare än höjden. Huvudmålet är att ta guld.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

Sport

Iranska judoförbundets avstängning hävs

Saeid Mollaei. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Sport
Sport Idrottens skiljedomstol Cas har upphävt en avstängning på Irans judoförbund efter en uppmärksammad händelse där förbundet beordrade en av sina judospelare att avstå ett potentiellt VM-möte med en israelisk judoka.

Om det öppnar för iranskt deltagande i OS är dock oklart.

Det internationella judoförbundet (IJF) stängde av det iranska från allt internationellt deltagande på obestämd tid, vilket gjorde Irans start i judotävlingen i OS osäker.

Cas skriver i sin dom att även om Irans judoförbund, som hade överklagat avstängningen, gjort sig skyldigt till flera regelöverträdelser finns inget stöd i IJF:s egna regler för beslutet om avstängning.

Cas har därför upphävt domen och skickat tillbaka saken till IJF:s disciplinkommitté för ett eventuellt nytt beslut.

Det var under VM 2019 som den regerande världsmästaren i 81-kilosklassen, Saeid Mollaei, pressades av Irans olympiska kommitté och regering att lägga sig i kvartsfinalen och i semifinalen för att undvika en final mot israelen Sagi Muki.

Mollaei ignorerade först ordern, men förlorade sedan i semifinal. Han och hans familj fick ta emot så många hot från hemlandet att 27-åringen flydde till Tyskland och senare blev mongolisk medborgare.

Sedan den iranska revolutionen 1979 har Iran vägrat att erkänna Israel som stat.

Sport

Stoppar Zlatans skada eventuellt blågult spel?

Den nya lårmuskelskadan riskerar att hålla Zlatan Ibrahimovic borta i flera matcher och kan stoppa en eventuell återkomst i landslaget till VM-kvalet.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic ser ut att drabbas av ännu ett skadeuppehåll.
Han riskerar att missa flera matcher med Milan.
Frågan är också vad den senaste lårskadan betyder för hans eventuella comeback i landslaget.

Enligt italienska medier riskerar Ibrahimovic att få stå över Milans fyra kommande matcher på grund av skadan han ådrog sig mot Roma i söndags.

Stämmer uppgifterna gäller det följande matcher:

3 mars: Udinese hemma i Serie A.

7 mars: Verona borta i Serie A.

11 mars: Manchester United borta i första åttondelsfinalen i Europa League.

14 mars: Napoli hemma i Serie A.

VM-kval om fyra veckor

Två dagar senare – den 16 mars – presenterar förbundskapten Janne Andersson truppen till VM-kvalen mot Georgien (25 mars, hemma) och Kosovo (28 mars, borta) samt landskampen mot Estland (31 mars, hemma).

Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic träffades i Milano i vintras sedan veterananfallaren öppnat för att han kan tänka sig att spela i landslaget igen, knappa fem år efter den senaste landskampen, i EM-slutspelet 2016.

– Jag har ingen prestige. Det var självklart för mig att åka ner. Det samtalet som han och jag hade, där avhandlade vi självklart det som hade varit. När jag går ut från det rummet känner jag att jag är förbi det. Det som sägs mellan oss är mellan oss, sade Janne Andersson i fotbollsjournalisten Olof Lundhs podcast.

Fört dialogen vidare

– Resultatet av det mötet var att vi skulle föra dialogen vidare. Den dialogen för vi vidare, så kan jag säga, sade förbundskaptenen.

Ibrahimovic tvingades till ett sex veckor långt uppehåll mellan slutet av november och början av januari. Då missade han elva matcher, varav åtta i ligan.

Trots den långa frånvaron är han ligatvåans främste målskytt under säsongen med 14 mål på lika många matcher i Serie A.

Ibrahimovic tvingades kliva av Olympiastadion i segermatchen mot Roma. Bilder visade hur han tryckte en ispåse mot vänstra låret. Milans tränare Stefano Pioli bekräftade efter matchen att Ibrahimovic drabbats av en muskelskada.

Enligt italienska medier ska han ha slagit upp skadan han hade tidigare i vintras och nu måste Ibrahimovic vila i minst tio dagar. Sedan ska han undersökas på nytt.

Milan har ännu inte gett någon officiell information på sin hemsida.

Henrik Skiöld/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL