Annons

Dubbel-Filip sänkte Färjestad

Efter ”Svarte Filip” följer dubbel-Filip.
Med efternamnet Johansson är kopplingen självklar i Göteborg.
Frölundas unga back visade vägen till seger mot Färjestad, 3-1 – med två mål på två minuter.
– Tre sköna poäng, säger 20-åringen.
Publicerad 16 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Frölundas Filip Johansson, till vänster, skickade in två puckar mot Färjestad.
Frölundas Filip Johansson, till vänster, skickade in två puckar mot Färjestad.Foto: Tommy Pedersen/TT

Filip Johansson och Göteborg är en bra kombination.

För nära 100 år sedan öste ”Svarte Filip” Johansson in mål för IFK Göteborg i fotbollsallsvenskan, där han fortfarande har rekordet med 39 fullträffar på en säsong (1924-25).

Annons

– Det var lite före min tid, säger Frölundas ishockeyback med samma namn och fortsätter:

– Det lär inte jag komma upp i.

Men mål gör han.

I segermatchen i SHL mot Färjestad, 3–1, vände Filip Johansson tillställningen på egen hand, med två fullträffar på två minuter i andra perioden.

Precis som mot Linköping på annandag jul blev det därmed två mål i samma match för 20-åringen.

Han protesterar i alla fall inte högljutt mot smeknamnet dubbel-Filip.

– Man får passa på när man är het, säger han.

Johansson valdes i första rundan av Minnesota i NHL-draften 2018 men det är först den här säsongen, efter klubbytet från Leksand, som utvecklingen tagit fart ordentligt.

– Det är en bra omgivning. Tillsammans med coacherna och lagkamraterna får man en bra utveckling varje dag. Jag har fått ett lyft med den individuella träningen och den individuella fokus som finns här, säger han.

Målrekord för Lundqvist

Tränaren Roger Rönnberg öste beröm över sin stortalang.

Annons

– Det är jättekul att se Filip spela. Allt ser så lätt ut. Det är härligt när en kille har ett sånt flyt. Hoppas att det sprider sig, säger han.

Frölundas tredje mål i matchen gjordes av veteranen Joel Lundqvist - en historisk fullträff. Det var Lundqvists 237:e för klubben. Ingen har gjort fler.

– Han gör precis allt för oss, inte bara mål. Jag tillägnar honom den här segern, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

”Måste tro”

Färjestad är inne i en tung period och förlorade för fjärde gången i följd.

Värmlänningarna är på väg att tappa kontakten med lagen på rätt sida kvartsfinalstrecket och har efter sex matcher fortfarande inte tagit en enda trepoängare 2021. Med med totalt tre poäng sedan nyår är Karlstadlaget sämst i SHL tillsammans med tabelljumbon Linköping.

– Det smyger sig in lite prestationspsykologi. Men vi kan inte ge tappt. Vi måste fortsätta tro. Då kommer det att lossna, säger tränaren Johan Pennerborn.

Linus Schröder/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons