Annons

Här är Göteborg FC:s scenarion

Juridiskt sett kommer Göteborg FC att spela i damallsvenskan även i år.
Men ett eventuellt samarbete med BK Häcken kan resultera i ett namnbyte.
TT frågade Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg om andra möjliga scenarion kring mästarlaget.
Publicerad 15 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
För två månader sedan lyfte Göteborg FC-spelarna Emma Kullberg, Stina Blackstenius och Filippa Angedal SM-pokalen för första gången i föreningens historia. Frågan är under vilket namn klubben kommer att spela 2021?
För två månader sedan lyfte Göteborg FC-spelarna Emma Kullberg, Stina Blackstenius och Filippa Angedal SM-pokalen för första gången i föreningens historia. Frågan är under vilket namn klubben kommer att spela 2021?Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den 29 december meddelade Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman att det damallsvenska mästarlaget lägger ned sin elitverksamheten. Beskedet skakade om Fotbollssverige och skapade både sportsliga och juridiska frågetecken som kvarstår än i dag.

På nyårsafton, bara två dagar efter den omvälvande beskedet, kom en vändning då GFC gav beskedet att föreningen lever vidare över säsongen 2021, men meddelade också att man långsiktigt vill ha en sammanslagning, eller ett övertagande, av en större Göteborgsklubb.

Annons

BK Häcken rapporteras nu vara närmast ett samarbete. Men för det krävs ett godkännande av klubbens medlemmar på ett extrainstatt årsmöte den 27 januari.

TT ringde Svenska fotbollförbundets (SvFF) förbundsjurist Christine Stridsberg för att höra hur landet ligger kring några nyckelpunkter.

– Vi har inte fått någon formell begäran från varken Göteborg eller Häcken om någon form av överlåtelse av serieplats, någon namnändring eller liknande. Däremot ser vi vad som händer i media och har haft vissa kontakter med Kopparbergs/Göteborg, säger hon.

– Det vi generellt kan säga, och som de (Kopparbergs/Göteborg FC) har kommunicerat, är att de inför den här säsongen inte kommer att göra någon formell överlåtelse av den serieplats som de har i damallsvenskan, för den är kopplad just till föreningen, med organisationsnummer och juridisk person.

– En förening som är medlem inom Riksidrottsförbundet (RF), och därigenom Svenska fotbollförbundet (SvFF), kan välja vilket tillfälle de vill ansöka om namnändring. Det förutsätter att Göteborgs medlemmar, på ett årsmöte, beslutar om ett sådant och det är också något som kräver ett godkännande från RF, som då också tar in yttranden från SvFF – vad vi tycker om det föreslagna namnet.

– Är det så att man vill ansöka om ett namnbyte på en förening. Till exempel att Kopparbergs står som juridisk person, ska finnas kvar och spela vidare men vill byta namn till något annat. Då kan man också ge in en sådan ansökan när man vill under året. Däremot har vi den praxisen att mellan perioden 1 april och 14 november, typiskt sett den period då vi har i gång seriespelet, då godkänner vi på SvFF bara namnbytet om det finns synnerliga skäl för det.

– Man kan bedriva samarbeten även om man är olika föreningar juridiskt sett. Om man till exempel vill dela träningsanläggning eller så finns det inget som förhindrar det.

Annons

– Samgående och sammanslagning av förening kan man egentligen göra när man vill i tiden. Det är ett sådant beslut som ska tas på ordinarie eller extrainsatt årsmöte.

– Den föreningen, i juridisk mening med organisationsnummer och så som de har i dag... Ja, det tror jag att vi kan vara rätt säkra på att de nog, som det ser just nu i alla fall, kommer att finnas kvar.

– Men sedan är allt beroende av vad deras egna medlemmar beslutar. Just nu är det mycket förslag som kommit från styrelser och liknande. Jag tror inte att de själva ens, till hundra procent, kan säga exakt var de kommer att landa. Däremot hur de förhåller sig till ett namnbyte, där får du nästan fråga föreningen själv hur de tänker. Jag kan tänka mig att det skulle kunna komma in en ansökan, beroende på vad medlemmarna säger.

Göteborg FC inledde 2021 med att träna hemma på Valhalla IP under torsdagen, spelar sin första träningsmatch i början av februari, i Svenska cupen i mars och i damallsvenskan i april.

David Hjorter/TT

Bakgrund: Turerna kring mästarklubben

7 november: Göteborgs första SM-guld säkras den 25:e säsongen av damallsvenskan. Det blir 7–0 mot Linköping i den näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborg ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

29 december: Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan. Som skäl anges att det inte finns ekonomi att satsa på den nivån som krävs för att lyckas internationellt. Klubbledningen önskar att en stor herrklubb i Göteborg tar över och driver en damallsvensk klubb. Advokaten Carl Fhager uppger att han har i uppdrag att hjälpa spelarna att hitta nya klubbar, alternativt få en annan klubb att ta över Göteborg.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben.

31 december: Klubben meddelar att att man spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över elitverksamheten. Det sägs att Häcken, som har en stark ekonomi tack vare ungdomsturneringen Gothia Cup, är nära ett övertagande.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte för att ta beslut om ett övertagande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons