Sport

Här är Göteborg FC:s scenarion

För två månader sedan lyfte Göteborg FC-spelarna Emma Kullberg, Stina Blackstenius och Filippa Angedal SM-pokalen för första gången i föreningens historia. Frågan är under vilket namn klubben kommer att spela 2021?
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Juridiskt sett kommer Göteborg FC att spela i damallsvenskan även i år.
Men ett eventuellt samarbete med BK Häcken kan resultera i ett namnbyte.
TT frågade Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg om andra möjliga scenarion kring mästarlaget.
PREMIUM

Den 29 december meddelade Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman att det damallsvenska mästarlaget lägger ned sin elitverksamheten. Beskedet skakade om Fotbollssverige och skapade både sportsliga och juridiska frågetecken som kvarstår än i dag.

På nyårsafton, bara två dagar efter den omvälvande beskedet, kom en vändning då GFC gav beskedet att föreningen lever vidare över säsongen 2021, men meddelade också att man långsiktigt vill ha en sammanslagning, eller ett övertagande, av en större Göteborgsklubb.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Klæbo gör comeback i Falun

I Falun gör Johannes Høsflot Klæbo comeback i världscupen. Arkivbild.
Foto: Ole Martin Wold
Sport
Sport Johannes Høsflot Klæbo gör comeback i världscupen i Falun. Den norske längdstjärnan har inte tävlat sedan i Ruka i slutet av november.

Resten av det norska landslaget gjorde sin återkomst i Lahtis i helgen, men Klæbo fanns inte med i truppen.

Nu är planen att han åker till Falun för att delta i tävlingarna där.

"I dessa tider är ingenting säkert, men planen är att Johannes kommer till Falun i bil under onsdagen", skriver Klæbos pappa och manager till NTB.

Det norska laget som tävlade i Lahtis har åkt direkt till Falun därifrån.

Sverige har infört inreseförbud från Norge, men idrottsutövare som tävlar på internationell nivå kan ges undantag.

FAKTA

Fakta: Norges trupp till världscupen i Falun

Damer: Maiken Caspersen Falla, Helene Marie Fossesholm, Ragnhild Haga, Kathrine Harsem, Therese Johaug, Anne Kjersti Kalvå, Mathilde Myhrvold, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng.

Herrar: Harald Østberg Amundsen, Pål Golberg, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Sjur Røthe, Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes, Sivert Wiig.

FAKTA

Fakta: Världscupen i Falun

Fredag: 10 km fristil för damerna, 15 km fristil för herrarna.

Lördag: 10 km klassiskt masstart för damerna, 15 km klassiskt masstart för herrarna.

Söndag: Sprint, klassiskt.

Sport

Brynäs lånar från Örebro – i tre matcher

Lukas Pilö i en match mot HV71. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Brynäs behöver en back. Lukas Pilö behöver speltid.

Nu lånar Brynäs in backen från SHL-konkurrenten Örebro till 31 januari.

"Lukas behöver få speltid och vi är glada över att få till den här lösningen. Lukas kommer spela tre matcher med Brynäs under veckan och sedan återvända till oss", säger Örebro hockeys sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

21-årige Pilö har gjort ett mål och fem assist på 30 SHL-matcher med Örebro den här säsongen. Han kommer kunna spela i Brynäs kommande tre matcher som är mot Linköping, Rögle och Frölunda.

Brynäs har tre backar på skadelistan inför tisdagens match mot Linköping.

Simon Bertilsson har varit borta sedan början av december med en fotskada. Han testade på is under måndagen men har ett tag kvar till spel. Chad Billins har ådragit sig en underkroppsskada och kommer att undersökas vidare i början av veckan, och Josef Ingman saknas med sjukdom, skriver Brynäs på sin hemsida.

Sport

Scandinavium rivs – ersätts med ny multiarena

Politikerna i Göteborg är överens: Scandinavium ska rivas och ersättas med en ny multiarena. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Den klassiska arenan Scandinavium i Göteborg, bland annat hemmaplan för ishockeylaget Frölunda, har snart gjort sitt. Efter en blocköverskridande överenskommelse i Göteborgs kommunfullmäktige står det klart att arenan, som invigdes 1971, är tänkt att ersättas med en ny multiarena, skriver Göteborgs-Posten.

I anslutning till multiarenan planeras också en hall som är tänkt att ersätta Lisebergshallen, där bland annat handbollslaget Redbergslid huserade innan den revs 2019.

När projektet ska vara klart är fortfarande osäkert.

– Det är svårt att ge ett exakt besked. Det ska fram detaljplaner och bygglov, så det ligger en bit framåt i tiden, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), till GP.

Alla partier utom Miljöpartiet och Sverigedemokraterna står bakom beslutet.

Sport

Guardiola om Allardyce: "Ett geni"

Sam Allardyce. Arkivbild.
Foto: Laurence Griffiths/AP/TT
Sport
Sport Deras lag spelar helt olika typer av fotboll.
Men det stoppar inte Manchester Citys tränare Pep Guardiola från att imponeras av West Bromwichs dito, Sam Allardyce.
– Han är ett geni, säger Guardiola.

Sam Allardyce har ännu en gång fått förtroendet att ta över en Premier League-klubb som sladdar i tabellen.

Efter att tidigare ha räddat kvar klubbar som Sunderland och Crystal Palace tog den engelske fotbollstränaren över bottenlaget West Bromwich i december, med målet att rädda kvar klubben.

På tisdag kväll ställs West Bromwich mot tufft motstånd i form av Manchester City.

På ena tränarbänken sitter Allardyce, som av många anses spela tråkig fotboll med mycket långbollar. På andra sidan finns Pep Guardiola, som förespråkar passningsorienterad fotboll med mycket bollinnehav.

Men olikheterna till trots – Guardiola har en hel del ros att ge Allardyce.

– Sam Allardyce är ett geni som tar över lag som ingen tror på och gör resultat, säger Guardiola.

– Det har hänt en, två, tre gånger så du kan inte säga att det är tur eftersom han har gjort det flera gånger, fortsätter han.

Manchester City har vid seger chans att gå upp i ensam serieledning. I nuläget är man två poäng bakom Manchester United. West Bromwich ligger näst sist i Premier League med elva poäng, sex bakom Brighton på säker mark.

Sport

Tålamodet över – Lampard fick lämna Chelsea

Frank Lampard. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Sport
Sport Med Frank Lampard skulle Chelsea slå in på en ny väg.
Den resan slutade i en återvändsgränd redan efter dryga 18 månader.
Klubblegendaren fick sparken – och ägaren Roman Abramovitj har nu hunnit avverka 14 managers sedan ryssen tog över 2003.
PREMIUM

Premier League-klubben har haft det tufft i ligan och bara vunnit en av sina fem senaste matcher. Chelsea besegrade Luton med 3–1 i FA-cupen i helgen, men det räckte inte för att Lampard skulle få behålla jobbet.

I ett meddelande på klubbens hemsida säger Chelseas ägare Roman Abramovitj att det var ett tufft beslut att ta, men att det var det bästa alternativet just nu.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Sport

Fick sparken från Sirius – tar över AIK

Esa Määttä här i Sirius-tröjan. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Esa Määttä förlorade spelarnas förtroende – enligt klubbledningens utsago – och fick lämna Sirius.

Nu har han hittat ett nytt tränarjobb i herrbandyns elitserie.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Kardum förstärker – Crnalic stannar

Daniel Kardum, här i Osbydressen, lämnar VMA för spel i IFK Hässleholm.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Daniel Kardum ansluter och Amel Crnalic ser ut att fortsätta. Sen saknas bara en bit i IFK-pusslet – och den biten kan vara William Andersson.
Det är senaste nytt på den gulsvarta fronten.

I måndagens tidning avslöjade Norra Skåne att Daniel Kardum byter division tre-nykomlingen VMA mot division två och IFK Hässleholm. Och IFK-tränaren Johan Persson bekräftar att Kardum kommer att skriva på för gulsvart.

IFK-tränaren Johan Persson.
Foto: Stefan Sandström
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Trio gör upp om sista VM-platsen

Torstein Stenersen är med i kampen om den sista VM-platsen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Sveriges trupp till skidskytte-VM i Slovenien är uttagen – men ett frågetecken kvarstår. Den femte och sista platsen på herrsidan tas ut efter EM i Polen i veckan.
– Nu får vi fyra lopp att titta på för att hitta den perfekta killen, säger sportchefen Anna Maria Uusitalo.
PREMIUM

Det står mellan Torstein Stenersen, Malte Stefansson och Oskar Brandt om den sista platsen till VM i Pokljuka. Landslagsledning behövde mer underlag för att ta beslutet.

– Det står mellan de som är på EM att köra om, det är för att de ska tävla mer så att vi vet att vi har den femte bästa killen med, säger landslagets sportchef, Anna Maria Uusitalo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL